Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΝΑΞΟΣ > Σαντορινιός στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: Αυτή η κυβέρνηση αναγνώρισε τη σημασία της νησιωτικότητας

Σαντορινιός στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Νάξου: Αυτή η κυβέρνηση αναγνώρισε τη σημασία της νησιωτικότητας

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Στην εκδήλωση με θέμα «Νησιωτικές πολιτικές για την αειφόρο ανάπτυξη», που οργάνωσε η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου παρευρέθηκε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός. Στο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στη χώρα τη Νάξου βρέθηκαν και οι βουλευτές Κυκλάδων, Νίκος Μανιός και Νίκος Συρμαλένιος.

Φραγκίσκος: Εγγύηση επιτυχίας ο Σαντορινιός

Ο συντονιστής της Νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων αφού καλωσόρισε τον κόσμο, τους βουλευτές και τον Νεκτάριο Σαντορινιό, τόνισε πως «το υφυπουργείο Νησιωτικής πολιτικής είναι η αναγνώριση από τον Πρωθυπουργό για τη σημασία της νησιωτικότητας».

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος συνέχισε λέγοντας πως «ο σχεδιασμός της πολιτικής χρειάζεται τους κατάλληλους ανθρώπους και ο Νεκτάριος Σαντορινιός αποτελεί την εγγύηση της επιτυχίας. Στόχος της σημερινής εκδήλωσης είναι να δοθεί στον υφυπουργό ένα ντοσιέ μεγάλων και μικρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα νησιά»

Σαντορινιός: Τα αντίμετρα θα χτίσουν το κοινωνικό κράτος

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος αρχικά σχολίασε τις εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή:

«Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο. Έκλεισε η β’ αξιολόγηση με δύσκολα μέτρα και τώρα είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους. Όμως, ποτέ μέχρι τώρα σε μια αξιολόγηση δεν διεκδικήθηκαν αντίμετρα, τα οποία θα ανοικοδομήσουν ένα κοινωνικό κράτος. Τα αρνητικά μέτρα που ψηφίστηκαν είναι ύψους 4,5 δις και τα θετικά 7,5 δις.

Ο υφυπουργός Νησιωτικής πολιτικής αναφέρθηκε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, στη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα, στο επίδομα στέγασης, στα σχολικά γεύματα, στην αύξηση του επιδόματος παιδιού και στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για τους ασφαλισμένους. «Για πρώτη φορά ξέρουμε πως τον Αύγουστο του 2018 σταματούν τα σκληρά μνημόνια και βγαίνουμε σε ένα ξέφωτο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το χαρτοφυλάκιο για τη νησιωτική πολιτική «δεν είναι επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης, αλλά η αναγνώριση πως πρέπει να ασκηθούν συγκεκριμένες νησιωτικές πολιτικές» ανέφερε ο υφυπουργός και συνέχισε με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τα νησιά, ξεκινώντας από την Υγεία:

«Για πρώτη φορά δίνεται επίδομα στους γιατρούς για να καλύψουν ιατρεία απομακρυσμένων νησιωτικών περιοχών. Για πρώτη φορά δίνεται ευκαιρία στην τοπική αυτοδιοίκηση να χρηματοδοτεί τους γιατρούς. Επίσης, δίνονται βαθμολογικά κίνητρα στους γιατρούς που επιλέγουν να καλύψουν μια θέση σε ένα νησί. Μετά από μια 6ετία σε ένα νησί, ο γιατρός θα μπορεί πλέον να μετακινηθεί σε όποια περιοχή της Ελλάδας θέλει». Επιπλέον, ο υφυπουργός προανήγγειλε την αγορά τεσσάρων νέων πλωτών σκαφών του ΕΚΑΒ, που θα εξυπηρετούν τις Κυκλάδες.

Στη συνέχεια, ο Νεκτάριος Σαντορινιός μίλησε για την επιχειρηματικότητα στο νησιωτικό χώρο: «Σε συνεργασία με τον αν. υπουργό Οικονομίας, έχουν προκηρυχθεί δύο αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ για το Βόρειο και για το Νότιο Αιγαίο, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ έκαστο. Θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε δράσεις για την επιχειρηματικότητα και υποδομές που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και το περιβάλλον».

Όσον αφορά την ακτοπλοΐα, ο υφυπουργός τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος και να ενισχυθούν οι συνδυασμένες μεταφορές, επανέλαβε πως είναι σχεδόν έτοιμος ο νόμος για τα υδατοδρόμια, ενώ τόνισε πως γίνεται μελέτη για το μεταφορικό ισοδύναμο των νησιωτών.

Μανιός: Να κινητοποιηθεί η κοινωνία

Ο Ναξιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στην παραγωγική ανασυγκρότηση και κάλεσε τους επιχειρηματίες να εγγραφούν στο μητρώο της Οικοτεχνίας, για να μπορούν να προωθούν τα προϊόντα τους. Ο Νίκος Μανιός, κάλεσε την κοινωνία να κινητοποιηθεί και τόνισε πως είναι αδύνατον να περιμένουμε από το ΣΥΡΙΖΑ «να λύσει σε δυο χρόνια όλα τα προβλήματα που μας οδήγησαν στην κρίση»

Συρμαλενιος: Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε τη μάχη για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ

Ο Νίκος Συρμαλένιος χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική» τη δημιουργία του υφυπουργείου Νησιωτικής πολιτικής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «δεν είναι ο ΦΠΑ το μοναδικό στοιχείο νησιωτικότητας για το οποίο πρέπει να αγωνιζόμαστε, όμως δεν πρεπει να απεμπολήσουμε τη μάχη για την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και να αγωνιστούμε για την εφαρμογή της νησιωτικότητας σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Συρμαλενιος διαβεβαίωσε πως τα αεροδρόμια της Σύρου, της Νάξου, της Μήλου και της Πάρου αποδεσμεύτηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ και θα μπορούν να «αναπτυχθούν υπό την αιγίδα του δημοσίου». Τέλος, τόνισε πως «η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει την έλαφρυνση του χρέους , ώστε να πετύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση και να ασκήσουμε κοινωνικές πολιτικές».

Στο τέλος ο υφυπουργός και οι βουλευτές συνομίλησαν με εκπροσώπους των φορέων του νησιού και άκουσαν τα προβλήματά τους.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien