Aigaio365 > MAIN SLIDER > Τσίπρας από την Κάλυμνο: Η κυβέρνηση κοντά στους νησιώτες

Τσίπρας από την Κάλυμνο: Η κυβέρνηση κοντά στους νησιώτες

Η Κάλυμνος έχει παράδοση σε ανθρώπους που άφησαν τη ζωή τους στη θάλασσα και ήταν αυτονόητο αίτημα η ίδρυση της Ακαδημίας εδώ, είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, την ίδρυση της οποίας είχε εξαγγείλει πριν από 11 μήνες, ανήμερα των Θεοφανείων, όταν επισκέφθηκε το νησί.

«Δεσμεύτηκα και για μια νέα μέρα που ξημερώνει για τον τόπο μας» είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν είναι άλλη από την 21η Αυγούστου, όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, ημέρα που σημοτοδοτεί την «έξοδο από την σκληρότερη περιόδο της ιστορίας μας». «Εργαζόμαστε ακαταύπαστα για να μπουν γερά θεμέλια», τόνισε, προσθέτοντας ότι το πρώτο είναι το θεμέλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Το τέλος των μνημονίων σημαίνει υποχρέωση να βελτιωθεί η ζωή, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση των αδικιών είναι το πρώτιστο καθήκον. «Δεν είναι όμως το μοναδικό. Πρέπει να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Για να το πω, όπως θα το ‘λεγαν οι ναυτικοί μας: Πρέπει να επισκευάσουμε τις ζημιές που προκάλεσαν στο καράβι οι φορτούνες, αλλά κυρίως πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε να πλεύσει το καράβι, πού θέλουμε να πάει».

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας, μια συνειδητή επιλογή εγκατάλειψης των περιοχών εκτός των αστικών κέντρων και, φυσικά, των νησιών» τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «ειδικά για τα νησιά, το μοναδικό πάγιο ενδιαφέρον της κεντρικής κυβέρνησης αφορούσε τον τουρισμό για τα νησιά και μόνο».

«Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, να εγκαταλείψουμε αυτή την πολύ κακή παράδοση και να στηρίξουμε έμπρακτα τα νησιά μας» τόνισε. Όπως είπε, αυτό θα γίνει, αναβαθμίζοντας τις υποδομές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις, στηρίζοντας τις δομές υγείας και παιδείας και στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, ιδιαίτερα στη Δωδεκάνησο. «Εδώ κτυπάει η καρδιά της Ελλάδας, όχι στην πρωτεύουσα» είπε χαρακτηριστικά.

Βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής, είπε, είναι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Είναι ένα μέτρο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών, στηρίζει στην πράξη τις νησιωτικές κοινωνίες, δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες και αποτελεί πρότυπο νησιωτικής πολιτικής, καθώς εφαρμόζεται σε μεταφορά επιβατών, προϊόντων και καυσίμων.

Συγκεκριμένα, «τρέχει» ήδη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 49 νησιά, ανάμεσα στα οποία και η Κάλυμνος, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Από 1/1/2019, επίσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά. Το μέτρο επιδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ύψους 570 εκατ. ως και το 2021.

Η περίπτωση της Καλύμνου αποδεικνύει τα οφέλη αυτού του μέτρου, είπε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς, από 1/7/2018 μέχρι τώρα (3/12/18) γράφτηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου περίπου 5.000 κάτοικοι και πραγματοποίησαν περίπου 2.000 ταξίδια.

Επίσης, ανέφερε ότι αναφορικά με τις επιχειρήσεις του νησιού, στο μέτρο συμμετέχουν 139 επιχειρήσεις και έχουν καταχωρισθεί 2.487 παραστατικά (τιμολόγια μεταφοράς δηλαδή), δαπάνη που αντιστοιχεί σε 262.646,48 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις, για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής, πρόκειται να λάβουν επιστροφή, χάρη στο μέτρο, 150.620 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί σε 57,35% της συνολικής δαπάνης για μεταφορικά που έχουν πληρώσει.

Κατά μέσο όρο, η κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί με 2.642,46 ευρώ, για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής. Αν κανείς κάνει την αναγωγή στο έτος, ο μέσος όρος προσεγγίζει τις 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση, εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ποια έργα δημοπρατούνται ή κατασκευάζονται

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ειδικά για την Κάλυμνο,«έχουμε ήδη προχωρήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημοπράτηση και την ένταξη στα σχετικά προγράμματα, σημαντικών έργων πνοής για το νησί». Παρέθεσε δε τα εξής:

– Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικού Οδικού Δικτύου με πρόσβαση σε τουριστικές- αρχαιολογικές- λιμενικές εγκαταστάσεις.

– Την παραλιακή οδό.

– Πλακοστρώσεις ιστορικών σημείων της Καλύμνου.

– Προμήθειες σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προμήθεια ψηφιακού ακτινογραφικού μηχανήματος, καθώς και προμήθεια αξονικού τομογράφου για το Κέντρο Υγείας Καλύμνου. Έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου και σε πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας, αντίστοιχα και έχουν ήδη εγκριθεί, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

– Νέο κλειστό γυμναστήριο Δήμου Καλυμνίων.

– Συντήρηση και αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Τελένδου.

– Προμήθεια συστήματος παρακολούθησης ποιότητας ύδατος και μείωσης απωλειών δικτύων ύδρευσης της ΔΕΥΑ Καλύμνου.

– Λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο Καλυμνίων που ήδη εξυπηρετεί με υπηρεσίες και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, πολίτες και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

– Εκτελείται η ανέγερση διώροφου κτιρίου συνολικής επιφάνειας 600 τ.μ. περίπου, για βρεφονηπιακό σταθμό στον οικισμό Πόθιας, δυναμικότητας 60 νηπίων.

– Εντός του 2017 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στις Ψέριμο και Τέλενδο, δυναμικότητας 100 κυβικών μέτρων.

Τέλος, «κάτι που δεν αφορά τις υποδομές, αλλά έχει ξεχωριστή σημασία για την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου» είπε ο πρωθυπουργός, είναι η διάσωση παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Όπως ανέφερε, το πρώτο σκάφος υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και έχει ήδη τοποθετηθεί στο υποκατάστημά του, στην Ιχθυόσκαλα της Καλύμνου.

«Αυτές λοιπόν είναι οι ενέργειες που αποδεικνύουν την έμπρακτη έγνοια μας για τον τόπο σας» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Απαραίτητο έργο ο χώρος υγειονομικής ταφής – θα ενταχθεί σε ΕΣΠΑ

«Πέρυσι στα Θεοφάνεια, δεσμεύτηκα ενώπιόν σας, ότι θα δικαιωθεί ένα πάνδημο αίτημα όλων των Δωδεκανησίων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, και συμπλήρωσε: «Σήμερα θέλω επίσης να δεσμευτώ ότι ο χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων που επίσης είναι δίκαιο αίτημα» -είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι έχει βρεθεί απαραίτητο κονδύλι- στους πρώτους μήνες του 2019 θα ενταχθεί σε ΕΣΠΑ, για να χρηματοδοτηθεί, «γιατί είναι έργο απαραίτητο για τους πολίτες της Καλύμνου».

Όπως επίσης, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, και η επαναλειτουργία της ΔΟΥ Καλύμνου που έκλεισε στα μνημονιακά χρόνια. «Εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη την αντίληψη μας ότι δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και κυρίως οι νησιώτες μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Αντιθέτως, είναι αυτοί που πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο τώρα που έχουμε τη δυνατότητα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Εύχομαι καλές θάλασσες στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Ακαδημίας»

Απευθυνόμενος στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της στην Κάλυμνο, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «καλές θάλασσες» και τους διαβεβαίωσε ότι θα πάρουν τις ικανές γνώσεις για να μπορέσουν να σταδιοδρομήσουν. Τόνισε δε ότι στην Ακαδημία «θα πάρουν τις καλύτερες γνώσεις και τα εφόδια για το μέλλον τους».

Μιλώντας ειδικότερα για την Ακαδημία, είπε ότι χρειάστηκε να ψηφιστεί από τη Βουλή η ίδρυση και η στελέχωσή της.

Επίσης, είπε, έχουν ήδη προβλεφθεί 12 συνολικά θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. Στην ακαδημία αναμένεται να φοιτήσουν 80 φοιτητές/τριες, για το έτος 2018-2019. Σήμερα είναι 55 και θα προστεθούν άλλοι που θα μετεγγραφούν.

Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσουν 2 τμήματα πλοιάρχων, αντί για το ένα που είχε αρχικά προβλεφθεί, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ για τη λειτουργία της Σχολής, κατά το πρώτο έτος, έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προσομοιωτής γέφυρας, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της προμήθειας του εξοπλισμού, για τα επόμενα έτη, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Και τέλος, για τη στέγαση της Ακαδημίας, παραχωρήθηκε από τον Δήμο Καλυμνίων «αυτό το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, το «Βουβάλειο Παρθεναγωγείο», ενώ το 1ο Δημοτικό Σχολείο του νησιού θα μεταστεγαστεί στο νέο, σύγχρονο και ανακατασκευασμένο «Καρπάθειο»», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μας αξίζει να στοχεύουμε ψηλά

«Δεν είναι τόσο ότι υλοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα, αλλά ότι το υλοποιήσαμε σε χρόνο ρεκόρ» είπε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν πίστευε ότι από φέτος θα αρχίσουν να σπουδάζουν εδώ οι σπουδαστές που σε 4 χρόνια από σήμερα θα έχουν αποφοιτήσει και θα είναι πλοίαρχοι».

«Ήταν δίκαιο και σήμερα γίνεται πράξη» τόνισε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος, και υπογράμμισε ότι «σήμερα είναι μέρα γιορτής για την Κάλυμνο».

«Είναι μια μέρα χαράς για τον τόπο σας. Εμείς κάναμε το χρέος μας, όμως ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας δρόμο να περπατήσουμε μαζί (…) για να ξανακάνουμε την πατρίδα σημαντική στην περιοχή μας και στον κόσμο», τόνισε.

«Περάσαμε μεγάλες φουρτούνες τα προηγούμενα χρόνια, τώρα όμως μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την ομιλία του και πρόσθεσε ότι οι στόχοι μας μπορούν να είναι ακόμα πιο ψηλά, «γιατί μας αξίζει να στοχεύουμε ψηλά».

Βγήκαμε από την κρίση «με σχέδιο, με όραμα, με σκληρή δουλειά, πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα» σημείωσε, τονίζοντας πως ό,τι πετύχαμε δεν ήταν νομοτελειακό, γιατί κάποιοι είχαν ξεγράψει την Ελλάδα, να είναι για δεκαετίες μέσα στα μνημόνια και στη σκληρή επιτροπεία, όπως είπε, αλλά «καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού».

«Τώρα έρχεται η ώρα να δούμε στα μάτια αυτόν τον κόσμο» είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόγραμμα για τη διάσωση παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κάλυμνο, ανακοίνωσε πρόγραμμα για τη διάσωση παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικότερα, «στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διάσωση παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, το πρώτο σκάφος υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και έχει ήδη τοποθετηθεί στο υποκατάστημά του, στην Ιχθυόσκαλα της Καλύμνου» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εκτίθεται σε χώρο προσβάσιμο στο κοινό, προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά μιας κοινωνίας συνυφασμένης με τη θάλασσα και τους καρπούς της. Πρόκειται για το καΐκι ‘Αγιος Νικόλαος».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας τόνισε ότι «αυτές λοιπόν είναι οι ενέργειες που αποδεικνύουν την έμπρακτη έγνοιά μας για τον τόπο σας». Και επανέλαβε την αναφορά του «για το ιστορικό γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για τη συνάντησή μας σήμερα εδώ». Όπως είπε, «πέρυσι στα Θεοφάνεια, δεσμεύτηκα ενώπιον σας, ότι θα δικαιωθεί ένα πάνδημο αίτημα όλων των Δωδεκανησίων. Η Κάλυμνος -ένας από τους πιο ξακουστούς τόπους καταγωγής ελλήνων ναυτικών- θα αποκτήσει Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Και σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά, η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη. Γιατί έτσι εμείς στηρίζουμε και επενδύουμε στα νησιά μας. Γιατί έτσι εμείς τιμούμε την πλούσια ναυτική παράδοση αυτού του τόπου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Το αίτημα για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί έφτασε στην Κάλυμνο, για τα εγκαίνια της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στο νησί, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ξεκίνησε τις επαφές του από το Δημαρχείο Καλύμνου όπου τον υποδέχτηκε ο δήμαρχος, Ιωάννης Δαλούζης.

Για μεγάλη μέρα και ιστορική στιγμή, έκανε λόγο ο δήμαρχος, σημειώνοντας την παρουσία του πρωθυπουργού στο νησί δύο φορές μέσα σε 11 μήνες και συνέχισε: «Ξέρουμε ότι ο πρωθυπουργός μάς αγαπά, και εμείς το ίδιο». Ο δήμαρχος, σε κλίμα συγκίνησης, παρέδωσε στον πρωθυπουργό ως αναμνηστικό ένα δίχτυ και ένα σφουγγάρι.

Σε θερμό κλίμα και η απάντηση του πρωθυπουργός: «Νιώθω δημότης και έρχομαι στο νησί μου». Υπενθύμισε, επίσης, πως τα προηγούμενα Θεοφάνεια, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας όπου γιόρτασαν στο νησί, εξήγγειλε τη δημιουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού και, λίγους μήνες μετά, η εξαγγελία έγινε πράξη. «Σας είχα πει πέρσι ότι είμαι αισιόδοξος για τη νέα χρόνια, ότι θα είμαστε σε καλύτερο σημείο, ξεπεράσαμε μια μεγάλη περιπέτεια 8 ετών», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνομιλία του με τον δήμαρχο, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση «δεν έμεινε στα μεγάλα, αλλά κοίταξε τα καθημερινά και τα σημαντικά, τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι πολίτες». «Η Ακαδημία ήτανε ένα δίκαιο αίτημα και έγινε πράξη, ίσως, δεν είχατε εκτιμήσει ότι από εφέτος θα έρχονταν και σπουδαστές, αφού καθυστερούν να υλοποιηθούν όσα εξαγγέλλονται, αλλά είμαι επίτιμος δημότης και με ενδιαφέρει το νησί μου», είπε ο πρωθυπουργός, φανερά ευδιάθετος.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η δημιουργία της Ακαδημίας ξεκινώντας από τον τέως υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος -όπως είπε ο πρωθυπουργός- «πλέον θα μετακινηθεί στα ευρωπαϊκά σαλόνια», καθώς και τον νυν υπουργό Φώτη Κουβέλη, τον αναπληρωτή υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριο Σαντορινιό, όλους τους βουλευτές της Περιφέρειας, αλλά και τον υπουργό Εθνικής ‘Άμυνας, Πάνο Καμμένο για τον οποίο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αγαπά πολύ τα Δωδεκάνησα και, καθημερινά, το αποδεικνύει. Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στη διασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, οι οποίες όμως συμβάλλουν και με κοινωνικές υπηρεσίες στα νησιά που το έχουν ανάγκη.

Μαζί με τον πρωθυπουργό στην Κάλυμνο είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριοι Κουβέλης και Σαντορινιός αντιστοίχως, ο τ. υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτές κ.ά.

Δήμαρχος Καλύμνου: Η ίδρυση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού είναι ιστορικό γεγονός, το νησί μας και τα Δωδεκάνησα γιορτάζουν

«Είναι ένα ιστορικό γεγονός, μια μεγάλη μέρα, μια γιορτή του νησιού μας και της Δωδεκανήσου, τα εγκαίνια και η άμεση λειτουργία της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, ιδιαίτερα όταν γίνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό» τόνισε Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και την Πόλυ Χατζημάρκου ο δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Γαλουζής.

Left.gr

 Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien