Aigaio365 > MAIN SLIDER > Σαντορινιός: Ο λαός δεν ξεχνά τη διαπλοκή και τη διαφθορά που έσυραν τη χώρα στη φτώχεια

Σαντορινιός: Ο λαός δεν ξεχνά τη διαπλοκή και τη διαφθορά που έσυραν τη χώρα στη φτώχεια

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και σημειώνει πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντί να απολογηθούν, προσπαθούν «να υποβαθμίσουν το σκάνδαλο της Novartis». Τονίζει πως η κυβέρνηση στοχεύει στην ανάπτυξη και στην ευημερία των νησιών και σημειώνει πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί «θεσμική τομή».

Πόσο σημαντική είναι η απόφαση που ψηφίστηκε στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις;

Είναι μια ιστορική απόφαση για μια εκκρεμή ηθική υποχρέωση έναντι της χώρας μας και των θυμάτων του ναζισμού. Η ψήφιση της πρότασης για διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, με ευρύτατη μάλιστα πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, δίνει ένα σαφές μήνυμα προς τη Γερμανία ότι οι θυσίες των της Ελληνικής Αντίστασης δεν θα ξεχαστούν.

Πιστεύω όμως ότι και ο χρόνος που η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε, είναι πολύ σημαντικός και για όλη την Ευρώπη. Τώρα που ο κίνδυνος της ακροδεξιάς διολίσθησης είναι ορατός, που ο ρατσισμός και η ξενοφοβία απειλούν και πάλι να τη διχάσουν, το γεγονός ότι τίποτα δε θα λησμονηθεί από τις θηριωδίες εκείνης της μαύρης εποχής, έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η χώρα μας δεν βρίσκεται πλέον υπό επιτροπεία και δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι φέρνει το ζήτημα των αποζημιώσεων με σκοπό τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Νομίζω λοιπόν ότι η στιγμή είναι κατάλληλη ώστε η Ελλάδα, η οποία δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις απαράγραπτες αξιώσεις της προς τη Γερμανία, να απευθύνει άμεσα τη ρηματική διακοίνωση στην κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ώστε να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Novartis είναι καταιγιστικές. Πως σχολιάζετε την υπόθεση αλλά και τη στάση της αντιπολίτευσης;

Η υπόθεση της Novartis είναι ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο όπως αυτός της Υγείας. Το FBI στις αναφορές του, που εμπεριέχονται στη δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή, μιλάει για υψηλόβαθμα στελέχη των Κυβερνήσεων που έπαιρναν μίζες για να δώσουν συγκεκριμένες τιμές. Επί της ουσίας η εταιρεία εισήγαγε καινούργια φάρμακα στην ελληνική αγορά με υψηλότερες τιμές από τις υπόλοιπες εταιρείες, με αποτέλεσμα όχι μόνο εμείς οι Έλληνες να αγοράζουμε ακριβά τα σκευάσματά της, αλλά και η Ευρώπη, αφού η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς στις τιμές για μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για τις ευθύνες όλης αυτής της απάτης αναμένουμε τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της, ώστε να λογοδοτήσουν αυτοί που ζημίωσαν τη χώρα και το Ελληνικό Δημόσιο, για προσωπικό όφελος.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να υποβαθμίσουν το σκάνδαλο της Novartis, προφανώς γιατί δεν τους συμφέρει. Αντί να απολογηθούν για τα όσα χρέωσαν τη χώρα προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ο λαός δεν ξεχνά τη διαπλοκή και τη διαφθορά που έσυραν την χώρα στη φτώχεια και τον ίδιο σε κατάσταση εξαθλίωσης. Αυτός είναι ο τελικός κριτής και σε αυτόν τελικώς όλοι λογοδοτούμε.

Υπάρχει κίνδυνος πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από το άνοιγμα που επιχειρεί στην κεντροαριστερά;

Το κάλεσμα στην κεντροαριστερά δεν είναι πρόσκληση σε κόμματα ή πρόσωπα. Είναι ένα κάλεσμα στην κοινωνία, σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους αυτής της χώρας, οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι δεν πρέπει να επανέλθουν οι σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές, η ακροδεξιά και η διαπλοκή.

Δεν μπορώ να αποδεχτώ τον όρο πασοκοποίηση, αλλά μπορώ να δεχτώ τη διάκριση ανάμεσα σε νέο- φιλελεύθερες και σοσιαλιστικές πολιτικές, μια γραμμή που το ΚΙΝΑΛ έχει περάσει προ πολλού και ανεπιστρεπτί. Σε αυτή τη διάκριση, εμείς και πολύς άλλος κόσμος που αποδεσμεύεται από τους πολιτικούς χώρους που δεν υπερασπίστηκαν τις λαϊκές μάζες έχει χώρο και ύπαρξη στον ΣΥΡΙΖΑ, με προοπτική μια δημοκρατική, αριστερή διακυβέρνηση με πρόταγμα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Γιατί να ψηφίσουν οι νησιώτες ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πρωτοβουλίες που έλαβε η Κυβέρνηση μας, από την πρώτη κιόλας ημέρα διακυβέρνησης, έβαλαν τη Νησιωτικότητα στον πολιτικό χάρτη, που μέχρι τώρα δεν είχε αποτελέσει προτεραιότητα για τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Απαντήσαμε στις ανάγκες των νησιωτών με συγκεκριμένα έργα και με θεσμοθέτηση μόνιμων και ουσιαστικών νησιωτικών πολιτικών, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και την ευημερία των νησιών μας. Κερδίσαμε οριστικά το στοίχημα για την υδατική αυτονομία των νησιών με τη λειτουργία αφαλατώσεων. Μέσα από 2 αναπτυξιακά προγράμματα και το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ δίνουμε την ευκαιρία για την υλοποίηση έργων συντήρησης των υποδομών των νησιών. Προγραμματίζουμε άμεσα αλλαγές του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιών μας. Ανοίξαμε παράθυρο μέσω της δυνατότητας σύναψης πολυετών συμβάσεων με ακτοπλοϊκές εταιρείες για την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών, που θα δώσουν ώθηση στην κατασκευή νέων τεχνολογικά εξελιγμένων πλοίων, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η διασύνδεση των νησιών. Εφαρμόσαμε το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου για επιβάτες, εμπορεύματα και καύσιμα, σε όλη τη Νησιωτική Ελλάδα. Η πολιτική των ίσων ευκαιριών για την εξίσωση των μειονεκτημάτων που απορρέουν από τη Νησιωτικότητα λόγω απόστασης και καιρικών συνθηκών, αποδεικνύει ότι οι νησιώτες για εμάς δεν είναι πολίτες Β’ κατηγορίας και χρειάζονται καθημερινή στήριξη και όραμα.

Εξηγείστε μας με απλά λόγια το πως λειτουργεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο σε εισιτήρια, επιχειρήσεις και καύσιμα.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι μια θεσμική τομή, ένα μέτρο που ανατρέπει στην πράξη την ανισότητα που βίωναν οι κάτοικοι των νησιών στο κόστος μετακίνησής τους.

Χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους και εφαρμόζεται στους τομείς της μετακίνησης των νησιωτών επιβατών, της μεταφοράς από και προς τα νησιά των προϊόντων των νησιωτικών επιχειρήσεων, στην τιμή των καυσίμων και πολύ σύντομα στο κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων. Η διαφορά του κόστους για όλες τις μετακινήσεις τους επιστρέφεται στον λογαριασμό των ωφελούμενων, ενώ η διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα www.metaforikoisodynamo.gr, είναι εξαιρετικά απλή. Ο κάθε νησιώτης μπορεί να μπει στην πλατφόρμα του Μ.Ι. με τα στοιχεία του taxis, να βάλει έναν αριθμό λογαριασμού και να πάρει τον Μοναδικό Αριθμό Νησιώτη (ΜΑΝ) ώστε να λαμβάνει την επιστροφή χρημάτων στον λογαριασμό του. Το αντίστοιχο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε νησιά. Το μέτρο ισχύει ήδη για όλα τα νησιά της Ελλάδας.

Μόνο για τον τομέα των καυσίμων, το μέτρο εφαρμόζεται πιλοτικά για τα καύσιμα στα μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ήδη από τις πρώτες ενδείξεις που έχουμε, το κόστος της αμόλυβδης βενζίνης έχει μειωθεί κατά 20- 25’ λεπτά, γεγονός που ποτέ ξανά δεν έχει συμβεί ως αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής πολιτικής.

Το Μ.Ι. είναι η απόδειξη ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνουμε για την υλοποίηση νησιωτικών πολιτικών βελτιώνουν ουσιαστικά και άμεσα την ζωή των νησιωτών μας.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien