Αντίβαρο στο αυξημένο κόστος ζωής και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά θα είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο, που πρόκειται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση από τον ερχόμενο Ιούλη. Το μέτρο θα εφαρμοστεί, σε πρώτη φάση, σε 32 νησιά του Βορείου Αιγαίου (της Σαμοθράκης συμπεριλαμβανομένης) και πλήρως από την 1η Γενάρη 2019 σε ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα.«Ήταν αίτημα ετών για τους νησιώτες», επισήμανε στο «Κόκκινο Καβάλας», ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, εξηγώντας πως πρόκειται για στοχευμένη δράση, που αφορά στη μείωση του κόστους διαβίωσης των νησιωτών, όπως της Θάσου και της Σαμοθράκης, που έχουν προβλήματα, λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών και της μετακίνησής τους στο χερσαίο τμήμα της χώρας.
Το μέτρο προβλέπει την επιδότηση τόσο του εισιτηρίου, όσο και του κόστους μεταφοράς αγαθών. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός, «η εφαρμογή θα ξεκινήσει πιλοτικά από τον Ιούλη σε νησιά, στα οποία, μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ, και σ’ αυτά εντάσσεται η Σαμοθράκη, και θα επεκταθεί από την 1η Γενάρη 2019 σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, και θα δούμε επέκτασή του και στο Ιόνιο».
Ο προϋπολογισμός για το 2018 θα είναι 50 εκ. ευρώ και από το 2019 θα ανέλθει στα 150 εκ. ευρώ. Υπολογίζεται με βάση τις μετακινήσεις που γίνονται και τη διαφορά κόστους μετακίνησης σε μια αντίστοιχη χερσαία μεταφορά. «Δηλαδή, ο νησιώτης θα πληρώνει το κόστος που αντιστοιχεί για μια μεταφορά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ σε αντίστοιχη απόσταση του οδικού δικτύου».
Γιατί δεν την εφάρμοσαν;
Στην ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι θεωρούν μικρό το ποσό που προϋπολογίστηκε, απάντησε πως τη μελέτη του μέτρου, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, την έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κι ότι δεν έχει πειστεί ότι η ΝΔ έχει κάποια ανάλογη μελέτη κόστους στα χέρια της, διότι, αναρωτήθηκε, «αν είχε, γιατί δεν την εφάρμοσε;».
Οι πόροι θα προέλθουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, και γι’ αυτό υπάρχει συνεργασία του ιδίου με τον αναπληρωτή υπουργό Αλέξη Χαρίτση και τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου, Παναγιώτη Κορκολή.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι δανειστές, ενώ δεν δέχτηκαν μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, ενέκριναν το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, εξήγησε πως «στην περίπτωση του μειωμένου ΦΠΑ, επρόκειτο για εξαίρεση στο φορολογικό καθεστώς, κι η χώρα μας, δυστυχώς, είχε κακό προηγούμενο στον τρόπο που χρησιμοποίησε τέτοιες εξαιρέσεις και σε επίπεδο ιδιωτιών και σε επίπεδο κράτους. Το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου είναι μια στοχευμένη νησιωτική πολιτική, που απαντά στο συγκεκριμένο πρόβλημα της νησιωτικής απομόνωσης. Άρα είναι τελείως διαφορετικό και, ως ένα βαθμό, καλύτερο μέτρο, διότι η μείωση του ΦΠΑ ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, ενώ αυτό είναι απολύτως στοχευμένο. Πρόκειται για επιδότηση του ανταγωνιστικού μειονεκτήματος».
Τέλος, επισήμανε ότι θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Τιμών, που θα ελέγχει την εφαρμογή του μέτρου.