Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Πρώτο κουδούνι με 40 νέα σχολεία για περισσότερους από 5.000 μαθητές

Πρώτο κουδούνι με 40 νέα σχολεία για περισσότερους από 5.000 μαθητές

Πρώτο σχολικό κουδούνι με τον καθιερωμένο αγιασμό σήμερα στις 09.00, σε όλα τα σχολεία της χώρας, για 573.744 μαθητές του Δημοτικού, 293.000 του Γυμνασίου, 210.000 Λυκείου, αλλά και σχεδόν 150.000 δασκάλους και καθηγητές να βρίσκονται στην «έδρα» τους για το «ταξίδι» της νέας σχολικής χρονιάς.

Στην πρεμιέρα του σχολικού έτους, 15.371 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται στον τόπο διορισμού τους ήδη από την περασμένη εβδομάδα, αναδιαμορφώνοντας ριζικά τον εκπαιδευτικό χάρτη, αλλά και κλείνοντας με θετικό πρόσημο το χρόνιο αίτημα των σχολικών «κενών». Πρόκειται άλλωστε για αριθμό – ρεκόρ, καθώς πέρυσι μόλις 8.271 προσλήψεις κάλυψαν τα «κενά» σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τη χρονιά 2011-2012 μόλις 3.621 εκπαιδευτικοί κάλυψαν τις κατά τόπους εκπαιδευτικές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, σε 4.000 υπολογίζονται τα σχολικά που δεν έχουν καλυφθεί, με το υπουργείο ωστόσο, να φαίνεται καθησυχαστικό ως προς την πλήρωση των θέσεων, προκειμένου κανένας μαθητής να μην στερηθεί ούτε μία διδακτική ώρα.

Η νέα σχολική χρονιά εγκαινιάζεται με 40 νέες σχολικές μονάδες, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες άνω των 5.000 μαθητών και χρόνια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Συγκεκριμένα, 20 Νηπιαγωγεία, 6 Δημοτικά Σχολεία, 9 Γυμνάσια, 5 Λύκεια και 1 Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Επαγγελματικό Σχολείο που απευθύνεται σε ΑΜΕΑ) προστίθενται φέτος στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων, υλοποιήθηκε με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους αξίας άνω των 25 εκατ. ευρώ. Μέσα στο επόμενο διάστημα, η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. προγραμματίζει την παράδοση επιπλέον 23 έργων εκπαίδευσης, τα οποία περιλαμβάνουν 30 σχολικές μονάδες, αξίας άνω των 56 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη έξι διαγωνισμοί, αξίας άνω των 21 εκατ. ευρώ, οι οποίοι αφορούν σε νέες κατασκευές και εκτεταμένες αναβαθμίσεις 31 σχολικών μονάδων, ενώ μελετώνται πάνω από 50 ώριμα έργα εκπαίδευσης.

Πολύ σημαντικό είναι ότι από τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησαν και πάλι από τις υπηρεσίες της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., οι προσεισμικοί έλεγχοι των σχολικών μονάδων της χώρας, οι οποίοι είχαν «παγώσει» από το 2011. Μέχρι στιγμής, έχουν ελεγχθεί 145 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων 60 βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 35 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και 50 στην Περιφέρεια Αττικής.

Μάλιστα, στα σχολεία της Αττικής, παράλληλα με τους προσεισμικούς ελέγχους, οι υπηρεσίες της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. προχώρησαν, για πρώτη φορά, σε καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος των σχολικών κτιρίων, προκειμένου να προχωρήσει σε επόμενο στάδιο η ενεργειακή αναβάθμιση τους.

«Το σχολείο ανοίγει σήμερα τις πόρτες του και σας καλωσορίζει με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς για μια ομαλή και δημιουργική χρονιά. Οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους, τα βιβλία στα θρανία. Για δεύτερη συνεχή σχολική χρονιά επιστροφή στην κανονικότητα. Παράλληλα το σχολικό πρόγραμμα έχει ανανεωθεί, με έμφαση στις ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής, με νέα γνωστικά αντικείμενα καθώς και επέκταση του Ολοήμερου Προγράμματος στα Ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία, με εξορθολογισμένη διδακτέα ύλη, που απαλλάσσει από το υπερβολικό άγχος τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές και τις μαθήτριες, αφήνοντας περιθώριο για εμβάθυνση και ουσιαστική γνώση, προσφέροντας χρόνο για ανακαλυπτική μάθηση, δημιουργικότητα και κριτική σκέψη, με ενδιαφέρουσες δράσεις όπως η θεματική εβδομάδα και οι δημιουργικές εργασίες, που κάνουν το σχολείο πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό, με λιγότερες εξετάσεις στη δευτεροβάθμια, που προσφέρουν περισσότερο χρόνο για μάθημα, με την συνολική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με ενισχυμένη την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», σχολίασε επίσης ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Σημειώνεται, ότι όπως επιτάσσει το πρωτόκολλο της παράδοσης, η πολιτική ηγεσία και η αξιωματική αντιπολίτευση, θα βρεθούν σε σχολεία για τον καθιερωμένο αγιασμό.

Ο υπουργός Παιδείας θα επισκεφτεί το δημοτικό σχολείο Πέρδικας στην Αίγινα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα παραστεί στον αγιασμό του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν προγραμματισμένο να παραστεί στον αγιασμό του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο μικρός Μάριος πριν λίγους μήνες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί καθώς προέκυψε προσωπικό του πρόβλημα.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien