Aigaio365 > MAIN SLIDER > «Πράσινο» φως για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και το 1 δισ. ευρώ

«Πράσινο» φως για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και το 1 δισ. ευρώ

«Πράσινο» φως για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ άναψε σήμερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το Euroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, με διευρυμένη ατζέντα για την Ελλάδα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα παρουσίασε σήμερα το αίτημα και δεν υπήρξε καμία ένσταση.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, ώστε να προσχωρήσει η αποπληρωμή.

Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13% (είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020). Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού οφέλους πάνω από 970 εκατ. ευρώ τέθηκε και τυπικά σε ισχύ σήμερα με σχετική απόφαση των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης EFSF και ESM.

Στο σημερινό Euroworking Group ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα ενημερώσει για το σχέδιο σχετικά με τα μέτρα φοροελάφρυνσης και αποκατάστασης μέρους των απωλειών που έχουν υποστεί συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.

Στο νέο «πακέτο» Τσίπρα, που συζητήθηκε το πρωί της Μ. Τετάρτης σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα τεθεί επί τάπητος στο Εurogroup της 16ης Μαΐου, αποτυπώνεται η βούληση της κυβέρνησης να διατεθεί σε μειώσεις φόρων ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, περίπου 1,1 δισ.
Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς θα βρεθούν μεταξύ άλλων η καταβολή της 13ης σύνταξης, η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ, η διατήρηση του αφορολόγητου και η αναμόρφωση της έκτακτης εισφοράς. Θα εξεταστεί, επίσης, το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων για το 2019.

Αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ απ’ τα ελληνικά ομόλογα

Ειδικότερα το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε την επιστροφή στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση καθώς και την αναστολή της εν λόγω προσάυξησης για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019. Αυτό θα εξοικονομήσει 226 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας που σχετίζεται με αυτές τις αποφάσεις θα ανέλθει σε 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα επιστρέψει το ποσό ύψους 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το EFSF / ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του EFSF/ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι «η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα βελτιώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει επίσης την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της».

O ίδιος επανέλαβε ότι το όφελος ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν αποτελεί νέο δάνειο για την Ελλάδα, αλλά μεταφορά κεφαλαίων.

Η αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση ύψους 11,3 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε το 2012 θα μπορούσε να διαρκέσει για την περίοδο έως το 2022, με ανανέωση της απόφασης του EFSF κάθε εξάμηνο. Κάθε τέτοια απόφαση, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, βασίζεται στη θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη συνέχιση της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοιθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Η έγκριση του πρώτου πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εγκρίθηκε επίσημα από το Eurogroup στις 5 Απριλίου στη βάση της εκτίμησης των θεσμών ότι η Ελλάδα είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα τη Δευτέρα 6 Μαΐου, οπότε και θα ξεκινήσει η τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

EFSYNΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien