Aigaio365 > MAIN SLIDER > Καρακατσιανόπουλος: Με μεγάλες και επίπονες διαδικασίες κατορθώσαμε να έχουμε αξιοπρεπή στελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά

Καρακατσιανόπουλος: Με μεγάλες και επίπονες διαδικασίες κατορθώσαμε να έχουμε αξιοπρεπή στελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά

«Αποτελεί θράσος κάποιοι να κουνάνε το δάχτυλο όταν είχαν τόσα χρόνια άδεια τα νησιά, εν γνώσει τους, και τώρα «ανακάλυψαν» τη νησιωτικότητα και την έλλειψη διασωστών-πληρωμάτων» αναφέρει Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 και την Πόλυ Χατζημάρκου ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κώστας Καρακατσιανόπουλος, απαντώντας στην πρόσφατη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

«Το 2015 η κατάσταση στα νησιά ήταν τραγική» αναφέρει ο κ. Καρακατσιανόπουλος Στο Κόκκινο Ρόδου, αναφορικά με την στελέχωση διασωστών/πληρωμάτων του ΕΚΑΒ.

«Αυτό σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση είχε φτάσει στα όρια του εκρηκτικού. Με μεγάλες και επίπονες διαδικασίες κατορθώσαμε να έχουμε σε μια αξιοπρεπή κατάσταση τη στελέχωση του ΕΚΑΒ στα νησιά. Πάντα λέω ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο –ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο άριστο- και συνεχίζουμε τις προσπάθειες. Ωστόσο υπάρχει τεράστια απόσταση από την κατάσταση του 2015 και τη σημερινή».

«Θυμίζω το PHILOS 1, το πρώτο πρόγραμμα μέσω του οποίου ενισχύθηκαν τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, έπειτα το PHILOS 2 και τώρα βγαίνει το PHILOS 3, που σημαίνει ότι από τα 23 άτομα θα φτάσουμε τα 50 και θα γίνουν αντίστοιχες αυξήσεις εργαζομένων σε κάθε νησί. Για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα προβλέπεται να έρθουν άλλα 7 άτομα στη Ρόδο, 6 στην Κω, 4 στην Κάλυμνο, 3 στη Λέρο. Όταν ανέλαβα το 2015, σε βόρειο και νότιο Αιγαίο υπηρετούσαν 192 διασώστες. Σήμερα έχουμε 241 μόνιμους διασώστες. Επιπρόσθετα, όπως προείπα, ενισχύουμε με ακόμα 50 άτομα όλο το Αιγαίο. Άλλη μία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού είναι στο στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ (5 άτομα για Ρόδο, 1 άτομο για Κάλυμνο, 2 για Κω κλπ).

«Τουλάχιστον υποκριτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία τoν καιρό των άγριων μνημονιακών επιθέσεων στη Δημόσια Υγεία δηλ. στο διάστημα 2010-2014, το μόνο που έκανε ήταν να βγάλει 57 αναιμικά Δελτία Τύπου. Από το 2015 έως σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 1.700 σελίδες τα Δελτία Τύπου της…».

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ

«Και επειδή έχει γίνει θέμα τις τελευταίες μέρες και με την Κάλυμνο, να σας πω ότι το νησί έχει ενισχυθεί με 10 επιπλέον συναδέλφους που έχουν σταλεί από διάφορα σημεία της χώρας. Και φανταστείτε ότι μέχρι το 2014 στην Κάλυμνο δεν υπήρχε τομέας του ΕΚΑΒ, δηλαδή δεν υπήρχε βάση ασθενοφόρων. Εκείνη τη χρονιά με τη βίαιη μετακίνηση των οδηγών του Νοσοκομείου –αφού στόχος ήταν η καταστροφή της δημόσιας υγείας-, αυτά τα άτομα μεταφέρθηκαν στο ΕΚΑΒ. Από εκεί που δεν υπήρχε, δηλαδή, ξαφνικά δημιουργήθηκε μια βάση ΕΚΑΒ χωρίς κανέναν σχεδιασμό, χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση –πώς θα δουλεύουν αυτοί οι άνθρωποι, τι θα κάνουν κλπ.-. Αυτή την απίστευτη κατάσταση παραλάβαμε, προσπαθήσαμε και σιγά-σιγά εξομαλύνεται. Και να μην ξεχνάμε ότι λόγω μνημονίων, οι δυνάμεις μας ήταν πολύ περιορισμένες. Παρόλα αυτά και μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ ενισχύσαμε τις περιοχές και μπήκε μπροστά μια διαδικασία προσλήψεων. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συζητήσουμε με όλους, ακόμα και εναλλακτικές λύσεις, όπως το κατά πόσο σε συγκεκριμένα μέρη όπως π.χ. στην Κάλυμνο, μπορούν τα νοσοκομεία να βοηθήσουν στη εξυπηρέτηση όταν οι ανάγκες είναι υπαρκτές και όπως συμβαίνει σε κάποια Κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα».

Τα προβλήματα ενοικίασης σπιτιών στα νησιά

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ αναφέρεται επίσης στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του που θέλουν να μεταβούν στα νησιά, όπως είναι τα υψηλά ενοίκια ή περιπτώσεις όπου διώχνονται από σπίτια στην αρχή της τουριστικής σεζόν γιατί οι ιδιοκτήτες θέλουν να ενοικιάσουν τους χώρους με τη μέρα. «Αυτό δημιουργεί ένα αρνητικο προηγούμενο. Παράδειγμα τωρινό, στη Μύκονο, έχουμε φτάσει στον 4ο αναπληρωματικό των τελευταίων προσλήψεων ακριβώς γιατί πηγαίνουν οι άνθρωποι εκεί, βλέπουν την κατάσταση, απελπίζονται και παραιτούνται. Θα πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να το δουν διαφορετικά και να «βάλουν πλάτη». Υπάρχουν δήμαρχοι που βοηθούν και άλλοι που είναι ως αδιάφοροι…».

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του ΕΚΑΒ ΕΔΩΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien