Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΜΗΛΟΣ > Μήλος: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 14 εκτελεσθέντες του 1943

Μήλος: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους 14 εκτελεσθέντες του 1943

Ο Δήμος Μήλου, στη μνήμη των Δεκατεσσάρων άνανδρα εκτελεσθέντων συμπατριωτών από τους Γερμανούς, το Φεβρουάριο του 1943, διοργάνωσε μία σειρά από εκδηλώσεις την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τους ηρωικά πεσόντες από τις σφαίρες των ναζιστικών στρατευμάτων.

Τα δρώμενα αυτής της ξεχωριστής ημέρας μνήμης για τη Μήλο, ξεκίνησαν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στο χώρο του μνημείου, με την παρουσία πατέρων της εκκλησίας, εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, μελών τοπικών συλλόγων και πλήθος πολιτών. Παιδιά από τα Αθλητικά Σωματεία του νησιού και απόγονοι των εκτελεσθέντων μετέφεραν τη γαλανόλευκη σημαία στον τόπο εκτέλεσης, ξεκινώντας από το Δημαρχείο Μήλου, υπό την συνοδεία πληρωμάτων του Αστυνομικού Τμήματος και του Κέντρου Υγείας Μήλου. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης τα παιδιά αναφωνούσαν ένα- ένα τα ονόματα των πεσόντων και το πλήθος αντιφωνούσε «Αθάνατος».

Στη συνέχεια των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης φωτογραφίας «Δεν λησμονώ… Μία εικόνα χίλιες λέξεις», στον ιστορικό χώρο του καταφυγίου Αδάμαντα. Η αξιόλογη αυτή έκθεση αποτελεί παραχώρηση της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2016 στο Ζάππειο Μέγαρο της Αθήνας, ενώ έχει φιλοξενηθεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο Lidice της Τσεχίας τον Ιούνιο του 2017.

Η φιλοξενίας της ιστορικής έκθεσης στη Μήλο αποτελεί κομμάτι της προσπάθειας των διοργανωτών να ταξιδέψει το φωτογραφικό υλικό σε κάθε γωνιά της Ελληνικής επικράτειας, σε κάθε πόλη και χωριό που υπέστη τη ναζιστική θηριωδία, με κύριο στόχο «Να δούμε για να μην ξεχνούμε», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιδρυτής της ΑΜΚΕ «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» κος Καραμάνος Γεώργιος.

Η ξεχωριστή αυτή ημέρα μνήμης έκλεισε με την συγκινητική εκδήλωση «14 Λουλούδια στη Γη», στην αίθουσα προβολών του καταφυγίου Αδάμαντα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γενικό Λύκειο Μήλου. Οι 23 μαθητές της Α’ τάξης, υπό την καθοδήγηση του κου Παπαδόπουλου Κωνσταντίνου, μέσω της χρήσης οπτικοακουστικού υλικού, σκιαγράφησαν το γενικότερο ιστορικό πλαίσιο της κατοχικής περιόδου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με ειδικότερη αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μήλο κατά την περίοδο αυτή. Έπειτα ακολούθησε ανάγνωση ποιημάτων και τραγούδι με τη συνοδεία μουσικών οργάνων .

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Μήλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι πράξεις των ηρωικά πεσόντων αποτελούν παράδειγμα για τη νέα γενιά», οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Σοφία Βαμβακάρη και Ζαμπέτα Τούρλου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Μηνάς Μακρίδης, ο Λιμενάρχης κ. Βασίλης Βαρδαξής, Πατέρες της Εκκλησίας, Πρόεδροι και μέλη των τοπικών συλλόγων και πλήθος πολιτών.

Ο Δήμος Μήλου ευχαριστεί πολύ για τη συνεισφορά τους:

Την Πρόεδρο της ΑΜΚΕ «ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ» κα Γλυκερία Γουρνοπάνου και τον Ιδρυτή κ. Γιώργο Καραμάνο
Το Γενικό Λύκειο Μήλου και Ιδιαιτέρως τους μαθητές της Α’ Λυκείου για την συγκινητική παρουσίαση της εκδήλωσης με θέμα «14 Λουλούδια στη Γη» στην αίθουσα προβολών του Καταφυγίου Αδάμαντα
Το Αστυνομικό Τμήμα Μήλου
Το Λιμεναρχείο Μήλου
Το Κέντρο Υγείας Μήλου
Τον Αθλητικό Σύλλογο Πλακών Μήλου «Ο Ιέραξ»
Τον Παμμηλιακό Αθλητικό Σύλλογο
Τους συγγενείς των πεσόντων και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη των Ηρώων Συμπατριωτών μας.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien