Aigaio365 > MAIN SLIDER > Καθυστερήσεις έργων διαψεύδουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Καθυστερήσεις έργων διαψεύδουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ρεπορτάζ της Κοινής Γνώμης:

Πολυήμερες καθυστερήσεις προκύπτουν για το σημαντικό έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου Σύρου και υλοποίησης του γηπέδου 5×5 στα Καμίνια, σύμφωνα με τις εξελίξεις που προκύπτουν από το “πάγωμα” της δυνατότητας μεταφοράς των αποβλήτων εκσκαφών ως την 1η Οκτωβρίου προς μονάδα ανακύκλωσης αυτών, στη Σύρο, εξέλιξη που προκύπτει ως συνέπεια απόφασης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για επιβολή περιοριστικών όρων στη λειτουργία της εν λόγω εταιρείας.

Πρόκειται για εξέλιξη που θα προκαλέσει δυστυχώς με βεβαιότητα καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης μεγάλων έργων που αναμένει με αγωνία η τοπική κοινωνία, όπως κυρίως στο έργο του αεροδρομίου Σύρου, η οποία έρχεται να διαψεύσει την Περιφερειακή Αρχή με φόντο τις πρόωρες και καθησυχαστικές απαντήσεις της, τις οποίες κι εξέδωσε στα τέλη Ιουλίου, όταν η Κοινή Γνώμη είχε αναφερθεί στους κινδύνους και τις απειλές που διαφαίνονταν από την απόφασή της.

Υπενθυμίζεται πως, η απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου απέναντι σε εταιρεία υποδοχής κι ανακύκλωσης των αποβλήτων εκσκαφών και των αποβλήτων οικοδομικών εργασιών στο νησί, προέκυψε μετά από καταγγελία κατοίκου στην περιοχή Χρούσσων που λειτουργεί αυτή και που αφορούσε σε όχληση, με αποτέλεσμα η Περιφερειακή Αρχή και ο αρμόδιος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης να λάβουν απόφαση για επιβολή περιοριστικών όρων.

Αυτή η κίνηση φάνηκε να μη λαμβάνει υπόψιν της όμως, τις ανάγκες υλοποίησης μεγάλων έργων για το νησί, αφού η εν λόγω εταιρεία με νέα απόφασή της, οδηγήθηκε στη διατύπωση των λόγων που όπως αναφέρει προς την ΑΑΝΕΛ, δεν της επιτρέπουν την υποδοχή νέων αποβλήτων ως την 1η Οκτωβρίου, αφού πρωτίστως έχει να διευθετήσει τον μεγάλο όγκο που έχει ήδη συλλέξει, στις ώρες που μπορεί να λειτουργεί.

Σημειώνεται πως, η ΑΑΝΕΛ εξέδωσε μόλις προχθές ενημερωτική ανακοίνωση προς παραγωγούς ΑΕΚΚ, συλλέκτες και μεταφορείς ΑΕΚΚ για την εν λόγω απόφαση που θα ισχύσει ως την 1η Οκτωβρίου, καθιστώντας σαφές πως, επόμενη λύση… είναι η μεταφορά των αποβλήτων σε εταιρεία στη Μύκονο.

Με φόντο τα παραπάνω, ο εργολάβος των σχετικών έργων, κ. Κρούσκος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, απαντώντας αναφορικά με το πρόβλημα των καθυστερήσεων κι επιβεβαιώνοντας το “πάγωμα” ορισμένων εξ αυτών που έχουν δρομολογηθεί για τη Σύρο, δίνοντας μάλιστα και γενικό πλάνο χρόνου για την έναρξη ή τη συνέχιση αυτών.

Επείγουσα ανακοίνωση από την ΑΑΝΕΛ: Πλησιέστερη μονάδα στη Μύκονο

Ειδικότερα, η ΑΑΝΕΛ στη σχετική ανακοίνωσή της με ημερομηνία 22 Αυγούστου γνωστοποιεί πως δεν δύναται η μεταφορά αποβλήτων στη μονάδα της Σύρου που θα μπορούσε να τα δεχθεί ως την 1η Οκτωβρίου, τονίζοντας προς κάθε ενδιαφερόμενο πως η πλησιέστερη για την εναπόθεσή τους είναι στη Μύκονο.

Αυτούσιο το βασικό τμήμα της, έχει ως εξής: “Αγαπητοί Συνεργάτες, Με το υπ. αρ. πρωτ. 3402/12-6-2018 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κου Φλεβάρη επιβλήθηκαν αναγκαστικοί περιοριστικοί όροι λειτουργίας της εταιρείας Θεόφιλος & Ιωσήφ Ρούσσος Ο.Ε. Συγκεκριμένα, από τις 25/6 επιβλήθηκε περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας της Μονάδας Ανάκτησης ΑΕΚΚ της εν λόγω εταιρείας, από τις 9:00 – 13:00, εκτός σαββατοκύριακου καθώς και η πλήρης διακοπή λειτουργίας της από τις 28/7/2018 έως 19/8/2018.

Η Εταιρεία Θεόφιλος & Ιωσήφ Ρούσσος Ο.Ε κατέθεσε αίτηση αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με απόφαση της Εισαγγελίας Σύρου ανεστάλη μερικώς η παραπάνω απόφαση ως προς την πλήρη διακοπή λειτουργίας της μονάδας. Με την, από 14/8/2018 επιστολή της εταιρείας Θεόφιλος & Ιωσήφ Ρούσσος Ο.Ε. προς το Σύστημα, γνωστοποιούνται οι λόγοι για τους οποίους η μονάδα δεν δύναται να παραλαμβάνει απόβλητα έως την 1/10/2018. Επίσης ενημερώνουμε ότι η Μονάδα Ανάκτησης ΑΕΚΚ της εταιρείας ΑΠΕΚ ΣΥΡΟΥ ΟΕ δέχεται μόνο απόβλητα ΕΚΑ 170504 (Χώματα και πέτρες) και σύμφωνα με επιστολή της, δεν δύναται να δεχθεί απόβλητα άλλων ΕΚΑ καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα χωρητικότητας.

Εάν παραστεί ανάγκη για μεταφορές ΑΕΚΚ (άλλων ΕΚΑ εκτός 170504 – Χώματα και πέτρες) έως την 1/10/2018 θα πρέπει να κατευθυνθείτε στην πλησιέστερη Μονάδα Ανάκτησης ΑΕΚΚ (Οικοδομική Μυκόνου ΑΕ – θέση Σκυλάμπελα – Δήμος Μυκόνου)”.

Την επιστολή υπογράφει ο γενικός διευθυντής της ΑΑΝΕΛ, Χάρης Μουρκάκος.

Διευθέτηση υφιστάμενων αποβλήτων και μεγάλη οικονομική ζημιά”

Της ανωτέρω ανακοίνωσης – επιστολής, προηγήθηκε σχετικό έγγραφο της εταιρείας που δέχθηκε τον περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας της, με το οποίο η ίδια γνωστοποιεί πως, δεν μπορεί ως και το τέλος Σεπτέμβρη να δεχθεί άλλα απόβλητα έργων, καθώς, πρέπει να διευθετήσει τον όγκο που έχει μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: “Με την παρούσα μου σας γνωρίζω ότι κατόπιν εκδόσεως της ως άνω με α.π. 3402/2017 της 12-6-2018 απόφασης επιβολής περιοριστικών όρων λειτουργίας για την Μονάδα Επεξεργασίας ΑΕΚΚ της εταιρείας ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΙΩΣΗΦ ΡΟΥΣΣΟΣ Ο.Ε. της Υπηρεσίας, την οποία σας επισυνάπτω, η εταιρεία μας μέχρι την 1/10/2018 ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ να παραλαμβάνει απόβλητα προς ανακύκλωση από δημόσια και ιδιωτικά έργα της νήσου Σύρου.

Οι λόγοι, οι οποίοι μας ωθούν σε αυτό είναι οι εξής: Μετά από πολλές επισκέψεις που έχει δεχθεί η Μονάδα από το ΣΣΕΔ θα έχετε καταλάβει τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδας καθώς και το πώς γίνονται οι διαλογές των αποβλήτων. Με τη τετράωρη εργασία δεν προλαβαίνουμε να επεξεργαστούμε τα εισερχόμενα καθώς και τα υφιστάμενα απόβλητα, με αποτέλεσμα να γίνονται ντεπό, που όπως καταλαβαίνετε, αυτό για τη Μονάδα αποτελεί διπλά κόστη εργασιών (πετρέλαια, εργατοώρες, φθορά μηχανημάτων). Επίσης, δε μπορούμε να εξυπηρετήσουμε πελάτες, οι οποίοι έρχονται στη Μονάδα επιθυμώντας να αγοράσουν υλικά, γεγονός που μπορεί να διασταυρωθεί και από το λογισμικό της ΑΑΝΕΛ, από το οποίο ενημερώνεστε σε πραγματικό χρόνο.

Η εταιρεία μας έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά από τις 25/6/2018 έως και 28/7/2018. Μετά την απόφαση του εισαγγελέα η Μονάδα να μη διακόψει τη λειτουργία της από 28/7/2018 έως και 19/8/2018, προτιμήσαμε να κάνουμε διευθέτηση των υφισταμένων αποβλήτων.

Εργαζόμενοι δε από 28/7/2018 έως και σήμερα, αυτές τις λίγες μέρες, συνειδητοποιούμε ότι τα έξοδα έχουν διπλασιαστεί, και συνεπώς δεν γίνεται στο τετράωρο να έχουμε και εισερχόμενα και επεξεργασία”. Η εταιρεία, στον επίλογό της, ζητά την ενημέρωση όλων των παραγωγών και συλλεκτών ΑΕΚΚ, καθώς και την ενημέρωση των Αρχών και των ΟΤΑ που “τρέχουν” έργα.

Καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών του Αεροδρομίου Σύρου

Επί των εξελίξεων, αλλά και αναφορικά με τις συνέπειες που προκύπτουν από αυτές, κλήθηκε να μιλήσει ο εκπρόσωπος της εργολαβικής εταιρείας “3Κ Τεχνική Εμπορική Ανώνυμη Εταιρεία”, Δημήτρης Κρούσκος, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα κύρια και μεγάλα έργα του νησιού.

“Την έλαβα κι εγώ την επιστολή της ΑΑΝΕΛ” γνωστοποίησε αρχικά ο ίδιος, τονίζοντας εμμέσως πως, σε πρακτικό επίπεδο, τα μηχανήματα έργου θα έχουν παρουσία μετά τον Σεπτέμβρη στους χώρους των παρεμβάσεων για την επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου Σύρου και της ταπείνωσης του λόφου του “Νεράιδα”, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των αποβλήτων που θα προκύψουν.

“Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες από τοπογράφο μηχανικό, αποτύπωσης όλου του αεροδρομίου. Είναι κάτι που μας ζήτησε το ΥΠΟΜΕΔΙ. Οπότε, αυτή η εργασία θα πάρει περισσότερο χρόνο. Φαντάζομαι θα τελειώσει την επόμενη εβδομάδα και αφού αυτή η μελέτη που μας ζητήθηκε να γίνει, υποβληθεί στο ΥΠΟΜΕΔΙ, θα έχουμε το “οκ” για να ξεκινήσουμε τις εργασίες” ανέφερε ο κ. Κρούσκος μιλώντας για το πώς αξιοποιείται από πλευράς εταιρείας ο σημερινός χρόνος μετά την υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το πότε θα ξεκινήσουν πρακτικά οι εργασίες, ο ίδιος σημείωσε πως, “Αυτή τη στιγμή επειδή θα ξεκινήσουμε εργασίες μετά τις 10 – 15 Σεπτεμβρίου χωματουργικές, θεωρώ πως ίσως να μην μπορέσουμε να τις ξεκινήσουμε και να τις αναβάλουμε για 15 – 20 μέρες έως ότου να φθάσει η 1η Οκτωβρίου”. Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε, “εκεί η καθυστέρηση θα είναι 15 – 20 μέρες”, αποδεικνύοντας τις συνέπειες που παρουσιάζονται για το τόσο σημαντικό έργο που έχει ανάγκη η πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Κληθείς δε να διευκρινίσει, αν εναλλακτικά θα μπορούσε να μεταφερθεί ο όγκος των αποβλήτων στη Μύκονο, ο κ. Κρούσκος απάντησε αρνητικά και μάλιστα σε κατηγορηματικό τόνο, ανέδειξε πως για τον ίδιο και την εταιρεία του θα προέκυπτε τεράστιο κόστος.

“Δεν συζητείται αυτό. Αυτό δεν γίνεται. Δεν είναι ένα φορτηγό, είναι 13.000 κυβικά. Αν τα βάλουμε σε φορτηγά, φθάνουμε μέχρι τον Πειραιά, το ένα πίσω από το άλλο. Μακάρι να ήταν δύο φορτηγά με απόβλητα, να πούμε τα βάζουμε στο πλοίο και πάμε στην Μύκονο” σχολίασε, εξηγώντας παράλληλα πως, “Είναι τεράστιες οι ποσότητες. Είναι μία πλαγιά. Πρέπει να ισοπεδώσουμε μία πλαγιά και οι 13.000 κυβικά είναι 800 φορτηγά. Καταλαβαίνετε…”.

Κληθείς, να τοποθετηθεί και στο ερώτημα αν στην απευκταία περίπτωση που υπάρξει νέα παράταση στη μη δυνατότητα μεταφοράς αποβλήτων, θα προκληθεί μεγάλη ανησυχία, ο ίδιος απάντησε καταφατικά. “Αν αυτό παραταθεί, θα είναι ανησυχητικό” ανέφερε κατηγορηματικά.

Σε περίπτωση παράτασης, ανησυχία… για το Δημοτικό Σχολείο Βάρης

Με φόντο τη συνέπεια που έχει δείξει ο εργολάβος στην υλοποίηση του σημαντικού έργου της ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης μέχρι σήμερα και αναφορικά με τις ανωτέρω εξελίξεις, κλήθηκε ο κ. Κρούσκος να τοποθετηθεί και για την εν λόγω περίπτωση.

“Για το σχολείο δεν τίθεται ζήτημα γιατί ένα τμήμα των χωματουργικών εργασιών έχει ήδη ολοκληρωθεί. Έχουμε μέτωπο μπροστά μας και ευελπιστούμε μέχρι την 1η Οκτωβρίου που αναφέρει το έγγραφο που βλέπω κι εγώ, ότι δεν θα έχουμε ζήτημα” σημείωσε καθησυχαστικά, τονίζοντας μάλιστα πως, “Δεν μπορούμε να πούμε ότι μας ενοχλεί για το σχολείο, αυτό το πρόβλημα, γιατί τον επόμενο μήνα δεν θα κάναμε χωματουργικές εργασίες. Έχουμε σκυροδετήσεις, άλλες εργασίες”.

Σχετικά με τον φόβο… μελλοντικής καθυστέρησης αν προκύψουν νέα δεδομένα στη λειτουργία της επιχείρησης, ο ίδιος εξήγησε πως, “Δεν υπάρχει ζήτημα για το σχολείο γι αυτό το διάστημα του ενός μήνα που μεσολαβεί από σήμερα ως την 1η/10/2018. Αν αυτό συνεχιστεί μπορεί να υπάρξει”.

Γήπεδο 5×5 στα Καμίνια: Η Περιφέρεια “παγώνει” έργα της

Άξιο απορίας για τη στάση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η οποία πυροδοτεί τις καθυστερήσεις και τους φόβους που προαναφέρθηκαν, αποτελεί και το γεγονός ότι τελικά “μπλοκάρει” ακόμη και τα ίδια πολυδιαφημισμένα – μέσω ανακοινώσεων – έργα της, όπως του γηπέδου 5×5 στα Καμίνια Σύρου.

Προς τεκμηρίωση των ανωτέρω, έρχονται ξανά οι δηλώσεις του κ. Κρούσκου με φόντο την ενημέρωση που του ζητήθηκε για το μικρό γήπεδο στην περιοχή των Καμινίων.

“Για το 5×5 ασφαλώς θα υπάρξει γιατί εκεί δεν έχουμε κάνει τίποτα. Εκεί κάναμε κάποιες χωματουργικές εργασίες την Δευτέρα, αλλά υπάρχουν χωματουργικές εργασίες που πρέπει να γίνουν και εκεί μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση για το 5×5” δηλώνει κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως, παρά το ότι μπορεί να προωθηθεί μικρό μέρος της συνολικής παρέμβασης τον επόμενο μήνα, ωστόσο, η μεγαλύτερη εργασία, δεν μπορεί να γίνει.

“Το 5×5 έχει δύο διακριτές παρεμβάσεις. Είναι κάποια αποδυτήρια και κερκίδες. Στα αποδυτήρια μπορώ να συνεχίσω. Οι κερκίδες όμως δεν μπορούν να γίνουν. τα αποδυτήρια είναι ένα μικρό κομμάτι του έργου” διευκρίνισε ο κ. Κρούσκος, τονίζοντας πως, για τις κερκίδες, απαιτείται “μεταφορά μπάζων”.

Ερωτηθείς να προσδιορίσει τον χρόνο, ο ίδιος ανέφερε με βεβαιότητα το διάστημα ενός μήνα.

“Αυτό εξαρτάται. Αν αυτή η ανακοίνωση που βλέπω μείνει εκεί, η καθυστέρηση θα είναι ένας μήνας, όσο και το πρόβλημα. Αλλά αν παραταθεί, φαντάζομαι ότι θα παραταθεί και το δικό μας πρόβλημα” σχολίασε, κλείνοντας τις απαντήσεις του.

Φρ. Βακόνδιος: Δυσκολεύει η ροή έργων

Αναφορικά με τις εξελίξεις κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για μικρές καθυστερήσεις σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα.

“Tη δεδομένη στιγμή όλα τα απόβλητα από οικοδομές και από οικοδομικά έργα, πηγαίνουν στις δύο εταιρείες ανακύκλωσης. Η μεν μία δέχεται μόνο χώματα και πέτρες και η δεύτερη που έχει τους περιοριστικούς όρους, δέχεται πέρα από αυτά και προϊόντα καθαιρέσεων, κατεδαφίσεων. Επομένως, με δεδομένη τη συγκεκριμένη απόφαση σίγουρα θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε κάποια έργα” ανέφερε, εξηγώντας ειδικότερα, πως, “Για το αεροδρόμιο δεν γνωρίζω τί ποσότητες μπορεί να δεχθεί η άλλη μονάδα, εταιρεία ανακύκλωσης, με δεδομένο ότι η μία δεν θα λειτουργεί. Δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά πιθανότατα να υπάρξει καθυστέρηση”.

Σε πιο ήπιο ύφος, εξέφρασε την ανακούφιση του για την προώθηση μεγάλων εργασιών στο έργο του Δημοτικού Σχολείου της Βάρης, τονίζοντας στο νήμα των δηλώσεων του κ. Κρούσκου, πως για το εν λόγω έργο, όλα κυλούν καλύτερα.

“Για το μεγάλο έργο του Σχολείου της Βάρης, δεν θα προκύψουν θέματα τώρα. Έχει τελειώσει το κομμάτι των εκσκαφών και την Τρίτη θα αρχίσει η σκυροδέτηση των θεμελίων. Επομένως, από εδώ και πέρα θα είναι εργασίες σκυροδέτησης και άλλων αντίστοιχων εργασιών που δεν θα έχουν προϊόντα εκσκαφών. Μέχρι και την 1η Οκτώβρη δεν θα προκύψει κάποιο θέμα” δήλωσε κατηγορηματικά, σημειώνοντας την ανησυχία του όμως, σχετικά με ενδεχόμενη παράταση αυτής της απόφασης. “Αργότερα αν παραταθεί, σίγουρα μπορεί να προκύψει κι εκεί κάποιο θέμα”.

Ο κ. Βακόνδιος έκλεισε τις απαντήσεις του, λέγοντας τέλος πως, “Αυτή η εξέλιξη είναι ένα θέμα που θα δυσκολέψει τη ροή των έργων. Έργα ιδιωτικά, δημόσια κι άλλων φορέων αν συνεχιστεί αυτό, θα καθυστερήσουν”.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien