Aigaio365 > MAIN SLIDER > Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στην Αθήνα

Iσχυρός σεισμός – 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – έγινε στις 14:13 με επίκεντρο την Πάρνηθα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο προσδιορίζεται 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και και σε μόλις 12 χιλιόμετρα βάθος.

Νέα σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:11 στην Αττική, περίπου μία ώρα μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Προηγήθηκαν και άλλες μικρότερες δονήσεις. Στις 14.42 οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού κατέγραψαν σεισμική δόνηση 3,5 Ρίχτερ, ενώ νωρίτερα είχε καταγραφεί και άλλη μία δόνηση 3,1 Ρίχτερ.

Ιδιαίτερα αυξημένη η κίνηση στους βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής

Αυξημένη κυκλοφορία παρατηρείται και στα δύο ρεύματα της Βασ. Κωνσταντίνου και της Βασ. Σοφίας, στο ρεύμα εξόδου της Αθηνών – Λαμίας και Αθηνών – Κορίνθου, στη λεωφόρο Ποσειδώνος (στο ρεύμα προς Πειραιά), στην Αττική οδό (ρεύμα προς Ελευσίνα από 37ο έως το 23ο χλμ και στο ρεύμα προς αεροδρόμιο από 22ο έως 30οχλμ), καθώς και στο οδικό δίκτυο γύρω από το λιμάνι του Πειραιά.

Σημειώνεται, ότι περισσότεροι από 110 τροχονόμοι έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία για τη διευκόλυνση των οδηγών, ενώ το έργο της Τροχαίας συνδράμει και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Με μισή ώρα καθυστέρηση αναχωρούν τα πλοία. Περισσότερα ΕΔΩ

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης και διακοπές ρεύματος αλλά όχι στο δίκτυο υψηλής τάσης

Μετά τη σεισμική δόνηση, λόγω υπερφόρτωσης δικτύου, υπήρξε πρόβλημα στις επικοινωνίες, ενώ σημειώθηκαν και προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, σε περιοχές του Πειραιά και στο Αιγάλεω προκάλεσε ο σεισμός. Οι βλάβες, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, εντοπίζονται στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ στην υψηλή τάση (που θα επηρέαζε περισσότερες περιοχές) κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν εντοπίστηκαν προβλήματα.

Οι πρώτες αναφορές για ζημιές – Ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής (3 μ.μ.) από τον σεισμό στην Αττική, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Χρυσοχοϊδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ απ΄όπου παρακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων.

Επιπλέον, ένα ακατοίκητο κτίριο κατέρρευσε στον αριθμό 90 της οδού Ερμού, προκαλώντας ζημιές και σε σταθμευμένο όχημα. Πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές σε σπίτια στην περιοχή της Ανθούπολης και στο Περιστέρι, όπου σημειωτέον και στον μεγάλο σεισμό του 1999 είχαν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές.

Κατέρρευσε παλιός ταινιόδρομος στο λιμάνι του Πειραιά από τον σεισμό

Κατέρρευσε ο ταινιόδρομος που βρίσκεται στην Πύλη Ε1 του λιμανιού του Πειραιά, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για ανενεργό ταινιόδρομο, ο οποίος υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική.

 

Σεισμολόγοι: Δεν έχει εξακριβωθεί αν προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα με τον σεισμό του ’99

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζοντας ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που προκάλεσε τον σημερινό σεισμό, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Εξετάζουμε τα στοιχεία για να εντοπίσουμε αν υπάρχει σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας, που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1999, ανέφερε από την πλευρά του και ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Μιλώντας στον Real FM, ο Γ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια αν υπάρχει κάποια σύνδεση με το ρήγμα της Πάρνηθας ούτε εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. Σε κάθε περίπτωση συνέστησε ψυχραιμία ενώ επικρότησε την απόφαση, ως προληπτικό μέτρο, να εκκενωθούν τα δημόσια κτήρια.

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική βρίσκονται σε επιφυλακή το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού στις περιφερειακές πυροσβεστικές διευθύνσεις της Αττικής και των όμορων περιφερειών. Έτοιμοι για παροχή βοήθειας είναι 350 πυροσβέστες με 150 οχήματα και 80 επιχειρησιακοί αξιωματικοί, ενώ σε επιφυλακή είναι και η δεύτερη ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη εάν χρειαστεί.

 



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien