Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΜΥΚΟΝΟΣ > Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο

Η ΚΕΠοΜ συμμετείχε τόσο στην προετοιμασία όσο και στις εργασίες του Συνεδρίου με την παρουσία της Επικεφαλής και Δημοτικής Συμβούλου Άννας Καμμή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΠΟΜ:

Υπόμνημα εφ’ όλης της ύλης για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο νησί της Μυκόνου κατατέθηκε από την Κίνησή μας την ημέρα της έναρξης συνοδευόμενο με προτάσεις και λύσεις και στον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε στους πολίτες έγιναν από εμάς ειδικές παρεμβάσεις στους καθ’ ύλην υπουργούς για θέματα που αφορούν στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στην δυσλειτουργία του υποθηκοφυλακείου , στην διαχείριση των παραλιών, ενώ θα κατατεθούν ειδικά υπομνήματα στα αρμόδια υπουργεία για επιμέρους ζητήματα.

Συγκεκριμένα παρεμβάσεις έγιναν σε δύο ενότητες:

Στην ενότητα Πολιτιστικά αγαθά, Τουριστικό προϊόν και Αθλητικές Υποδομές.

Ομιλητές ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, και οι υφυπουργοί Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και Κώστας Στρατής.

Ζητήθηκε από εμάς από την Υπουργό Πολιτισμού :

* Να επανιδρυθεί το γραφείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Μύκονο ώστε να προστατευθεί το νησί και κυρίως ο παραδοσιακός οικισμός από αυθαίρετες παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.

* Να επιδοτηθεί από το υπουργείο το δρομολόγιο του πλοίου για Δήλο ώστε να μειωθεί η τιμή των 20 ευρώ που έχει σήμερα το μονοπωλιακό δρομολόγιο, ποσό που ανεβάζει κατά πολύ το κόστος επίσκεψης στον Αρχαιολογικό χώρο της Δήλου καθώς επίσης να αυξηθούν τα δρομολόγια του χειμώνα.

*Να επανεξετασθεί η θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου για την παραχώρηση από την Κτηματική Υπηρεσία της παραλίας της Φτελιάς για απλή χρήση( τοποθέτηση ομπρελών /καθισμάτων), λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες διαμαρτυρίες της κοινωνίας της Μυκόνου και τις ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου.

Για την επανίδρυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Μύκονο λάβαμε αρνητική απάντηση λόγω της γενικότερης υποστελέχωσης καθώς και λόγω αποφυγής πιθανής αδικίας άλλων νησιών στην περίπτωση που εγκριθεί.

Το δεύτερο θέμα δεν απαντήθηκε.

Για την Φτελιά έγινε μεγάλη κουβέντα. Η Υπουργός δήλωσε στο τέλος ότι δεν γνώριζε τις σχετικές δημοτικές αποφάσεις καθώς επίσης ότι την τελική άδεια σε κάποιες περιπτώσεις δίνει η Κτηματική και όχι ο Δήμος ! Υποσχέθηκε να επανεξετάσει το θέμα.

Ζητήθηκε από εμάς από την Υπουργό Τουρισμού :

* Να περιοριστούν οι άδειες γραφείων ενοικιάσεων αυτοκινήτων/ δίτροχων/ τετράτροχων λόγω κορεσμού.

* Να περιοριστούν οι άδειες ΕΟΤ για την λειτουργία επιπλωμένων κατοικιών όχι μόνο λόγω κορεσμού αλλά και εξ’ αιτίας του μεγάλου κοινωνικού προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την δυσκολία εύρεσης κατοικίας.

Δεν απαντήθηκε τίποτα από αυτά από την Υπουργό.

Στην ενότητα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
και~ΔΗΜΟΤΙΚΗ~ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.

Ομιλητές ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο αν/της υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, η υφυπουργός οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Ιάκωβος Γκανούλης.

Αυτή ήταν ίσως η πιο σημαντική ενότητα στην οποία δυστυχώς και απαράδεκτα δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος στους πολίτες. Δόθηκε προτεραιότητα στους Βουλευτές και στους Δημάρχους με πολύ περιορισμένο χρόνο στους υπόλοιπους. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Ενεργειακός Συνεταιρισμός της Σίφνου δεν μίλησε καθόλου αν και γράφτηκε από τους πρώτους ομιλητές.

Από όλους τους ομιλητές- υπουργούς αναπτύχθηκαν πολύ σημαντικά ζητήματα.

Στεκόμαστε στα εξής:

Γ.ΣΤΑΘΑΚΗΣ:

Εναρμόνιση Κυβερνητικής πολιτικής με συνθήκη Παρισίων για κλιματική αλλαγή και με Ε.Ε. για μείωση παραγωγής CO

Διασύνδεση νησιών με υποθαλάσσιο καλώδιο. Δημιουργία πράσινων έξυπνων νησιών.
Επέκταση ΑΠΕ.

Ειδικό Χωροταξικό για ΑΠΕ στις νησιωτικές περιοχές για την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων. Κριτήριο για την έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα είναι η σωρευτικότητα και όχι μεμονωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων με σκοπό την τοπική αποκέντρωμένη παραγωγή ενέργειας.

Εκπόνηση από τους Δήμους Τοπικών Χωρικών σχεδίων. Στους Καλλικρατικούς Δήμους καταργείται η διάκριση εντός-εκτός σχεδίου πόλεως.

Για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου προαπαιτείται η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για δάση , παραλίες κλπ.

Σ. ΦΆΜΕΛΟΣ:

Υγρά απόβλητα. Η Μύκονος μεταξύ των νησιών που δεν είναι συμμορφωμένα με την ΕΈ.

ΧΑΔΑ Μυκόνου. Μεταξύ των ΧΑΔΑ δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.

Επιχορήγηση 500.000 εκ ευρώ για έργα σχετικά με τα απορρίμματα.

Κυκλική οικονομία η λύση για την καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων/ ενέργειας

Ανάκτηση- επαναχρησιμοποίηση -Ανακύκλωση ο στόχος για την καλύτερη διαχείριση απορριμμάτων

Έργα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

Κ.ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ:

Αναθεώρηση του νόμου 2971/2001 για τις παραλίες

Επαναχάραξη -αιγιαλού και παραλίας

Προστασία και διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην παραλία.

Ι. ΓΚΑΝΟΥΛΗΣ:

Το νερό και οι παραλίες είναι δημόσια αγαθά.

Στα πλαίσια της εξοικονόμησης υδάτινων πόρων απαιτείται η υδροδότηση των πισινών με θαλασσινό νερό.

Πρέπει οι πισίνες να χρησιμοποιούν θαλασσινό νερό

Κίνδυνος από τις αυθαίρετες γεωτρήσεις.

Ζητήθηκε από εμάς από τους υπουργούς :

Να εκπονηθεί από το υπουργείο μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού ώστε να προστατευθεί το Περιβάλλον, ο μεγάλος ασθενής.

Να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την επιτήρηση και προστασία του περιβάλλοντος ( αυθαίρετη δόμηση , παραλίες κ.λ.π)

Να απαλλοτριωθούν οι ζώνες αιγιαλού και παραλίας ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες- αναφέρθηκε το παράδειγμα στο Καλό Λιβάδι.

Να επανεξετασθεί η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων. Για την Μύκονο συγκεκριμένα η μετατροπή τους από άμισθα σε έμμισθα οδήγησε στο αποτέλεσμα να μείνει η υπηρεσία χωρίς νομικό προϊστάμενο με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητα των μεταγραφών των τίτλων ιδιοκτησίας.

Για τα θέματα αυτά καθώς και για άλλα που δεν αναφέρθηκαν από τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε στο κοινό, θα κατατεθούν ειδικά υπομνήματα στα υπουργεία.

Συγκεκριμένα, θα κατατεθούν έγγραφα- υπομνήματα για:

Την σημαντικότητα της λειτουργίας των Επιτροπών Τουρισμού στους ΟΤΑ, ρόλος που χρειάζεται αναβάθμιση και κατοχύρωση με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1.

Την σημαντικότητα της λειτουργίας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Μύκονο.

Την προστασία της Φτελιάς. Στάλθηκαν όλες οι σχετικές αποφάσεις του Δήμου και τα έγγραφα της ΚΕΠΟΜ για το θέμα.

Την εξαίρεση όλων των παραλιών που θέλει ο Δήμος της Μυκόνου να μην δίνει για απλή χρήση ( Πάνορμος, Αγ. Σώστης , Φωκός κλπ) από την σχετική ΚΥΑ παραχώρησης.

Την καλύτερη διαχείριση των παραλιών ζητώντας να εφαρμοστεί άμεσα η δέσμευση του υπουργείου για την χωροθέτηση των παραχωρημένων περιοχών για απλή χρήση (πρόταση βουλευτή Νίκου Ξυδάκη).

Την αναγκαιότητα εξασφάλισης της δημόσιας πρόσβασης στις παραλίες, ενόψει και της επικείμενης επαναχάραξης αιγιαλού και παραλίας , λαμβάνοντας υπόψη την παρεμπόδιση αυτής από ιδιοκτησίες όμορες του αιγιαλού αλλά και την διάθεση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις παραλίες να ιδιωτικοποιήσουν την χρήση τους (βλ. Καλό Λιβάδι, Πάνορμος, Φραγκιά, κ.αλ.).

Την παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην τεράστια καταστροφή που γίνεται σε όλο το νησί και ειδικά στην περιοχή των Μεταλλείων με την τοποθέτηση αδρανών.

Την αναγκαιότητα αλλαγής των τιμών των αντικειμενικών αξιών και ταύτιση με τις εμπορικές αξίες στην Μύκονο στα αγροτεμάχια με περιορισμένη δόμηση μετά και την ΠΔ 243 2005/ΖΟΕ.

Τον περιορισμό αδειών γραφείων μοτοποδηλάτων/ αυτοκινήτων / τετράτροχων λόγω κορεσμού.

Τον περιορισμό αδειοδοτήσεων κατοικιών ως τουριστικές κατοικίες λόγω κορεσμού.

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις πλωτές εξέδρες, τον περιορισμό των αδειοδοτήσεων και σχετική γνωμοδότηση από τον Δήμο.

Την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και διευκόλυνση των τουριστικών επιχειρήσεων που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα ώστε να τροφοδοτούν τις πισίνες με θαλασσινό νερό.

Την αναγκαιότητα επανίδρυσης της Δημοτικής Αστυνομίας.

Συμπεράσματα από τις παραπάνω ενότητες:

Με το Συνέδριο αυτό ολοκληρώθηκαν τα Περιφερειακά Συνέδρια στην Επικράτεια.

Σκοπός των Συνεδρίων ήταν να πειστούμε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και βαδίζει στην Ανάπτυξη. Ο καθένας και η καθεμιά από εμάς έχει τη δική του αντίληψη για αυτή την έξοδο.

Όπως και να έχει, δόθηκε η ευκαιρία για διαβούλευση και αξιοποίηση των επαφών/ ανταλλαγών απόψεων σε κοινά προβλήματα.

Δεν δόθηκε πάντα ο απαραίτητος χρόνος στους πολίτες για την καταγραφή προβλημάτων και κατάθεση λύσεων.

Εγείρονται περιβαλλοντικοί κίνδυνοι με το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι και η δημιουργία αιολικών πάρκων όπου υπάρχει αέρας ( Σταθάκης) ακόμη με φαραωνικές εγκαταστάσεις τύπου ανεμογεννήτριες 100 μ .

Η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών θέτει σε κίνδυνο ακόμη και αγροτεμάχια με φρύγανα (θυμάρια, λαδανιές, κουνούκλες, αστοιβή , αφάνες κ.λ.π.), τα οποία δεν είναι δασικά είδη, σύμφωνα με τον υπάρχοντα Δασικό νόμο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πολλά αγροτεμάχια και στην Μύκονο θα χαρακτηριστούν δασικά άρα κρατικά!

Η επαναχάραξη αιγιαλού και παραλίας όπως και οι δασικοί χάρτες, γίνονται με το σκεπτικό της αλλαγής /ξεκαθάρισης του θεσμικού πλαισίου ώστε α διευκολυνθούν οι επενδύσεις ( μνημονιακή δέσμευση). Αυτά και μόνο καθιστά τις κοινωνίες σε κατάσταση επαγρύπνησης για την διασφάλιση της δημόσιας χρήσης των παραλιών αλλά και το καθεστώς ιδιοκτησίας των χορτολιβαδικών.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι δόθηκε η ευκαιρία της δημιουργίας επαφών με φορείς/ κινήσεις πολιτών άλλων νησιών με τα ίδια προβλήματα.

Μένουμε συντονισμένοι και εξακολουθούμε να διεκδικούμε για την Μύκονο και την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου!


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien