Με 519 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) κατά την οποία επισημαίνεται ότι η ανακήρυξη αυτή αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.
Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Ενώ καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 12% των συνολικών βραβεύσεων. Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και φέτος, με 89 σημαίες η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής. Η διεθνής επιτροπή βράβευσε φέτος 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
Όσον αφορά τα κριτήρια του προγράμματος, αυτά αφορούν στην καθαριότητα θάλασσας και ακτής, στην οργάνωση ακτής, στην ασφάλεια επισκεπτών, στην προστασία της φύσης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Στις Κυκλάδες, Γαλάζια Σημαία έλαβαν οι ακτές:
Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ
Δήμος Άνδρου
Αγ. Πέτρος
Δελαβόγια/Aneroussa Beach
Μπατσί
Χρυσή Άμμος
Π.Ε. ΤΗΝΟΥ
Δήμος Τήνου
Αγ. Φωκάς/Μαραθιά
Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ
Δήμος Μυκόνου
Καλαφάτης/Aphrodite Beach Resort
Π.Ε. ΣΥΡΟΥ
Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
Αγκαθωπές
Αζόλιμνος
Βάρη
Γαλησσάς
Κίνι
Φοίνικας
Π.Ε. ΚΕΑΣ-ΚΥΘΝΟΥ
Δήμος Κέας
Γιαλισκάρι
Κούνδουρος
Οτζιάς
Π.Ε. ΠΑΡΟΥ
Δήμος Πάρου
Λιβάδια
Λογαράς
Μάρπησσα/Χρυσή ακτή
Πούντα
Τσερδάκια
Π.Ε. ΝΑΞΟΣ
Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Αγία Άννα/Μάραγκας
Άγιος Γεώργιος
Άγιος Προκόπιος
Π.Ε. ΘΗΡΑΣ
Δήμος Θήρας
Αγ. Γεώργιος
Βλυχάδα
Καμάρι 1
Καμάρι 2
Περίβολος
Περίσσα
Δήμος Ιητών
Μαγγανάρι
Μυλοπόταμος
Όρμος
Π.Ε. ΜΗΛΟΥ
Δήμος Μήλου
Προβατάς
Δήμος Σίφνου
Καμάρες
Πλατύς Γιαλός