Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως αδύναμο κρίκο της ΝΔ τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ως αδύναμο κρίκο της ΝΔ τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Ακριβώς τρεις εβδομάδες πριν από τις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές, το πολιτικό θερμόμετρο συνεχίζει να ανεβαίνει. Στον προεκλογικό μαραθώνιο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιλέξει να προτάξουν το κυβερνητικό έργο, το οποίο θεωρούν πως αγγίζει περισσότερο τον κόσμο από τα «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», όπως τα χαρακτηρίζουν, που χρησιμοποιεί η ΝΔ. Πάνω σε αυτή τη βάση στηρίζεται και το διαρκές αίτημα για debate προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς άπαντες πιστεύουν πως τα επιχειρήματα που έχει στη φαρέτρα του ο πρωθυπουργός, υπερισχύουν των αντίστοιχων του προέδρου της ΝΔ.

Από την Κυριακάτικη Kontranews

Πριν μερικές εβδομάδες, στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου στο ΣΕΦ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε σε τηλεμαχία τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μία μέρα μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια κίνηση πολιτικού αντιπερισπασμού δήλωσε πως η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει πως θα τη μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, ώστε να συζητηθούν όλα τα καίρια ζητήματα της επικαιρότητας.

Την Πέμπτη η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη απέρριψε για δεύτερη φορά το αίτημα της Κουμουνδούρου για debate. “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αρνείται επανειλημμένως να συμμετάσχει σε debate. Φοβάται τον δημόσιο διάλογο, φοβάται την ένδεια των επιχειρημάτων του, φοβάται την πολιτική αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι λίγος ακόμα και για αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ανέφερε το άκρως επιθετικό σχόλιο του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ένα μέρος των επιχειρημάτων που θα υιοθετήσουν τα κυβερνητικά στελέχη από εδώ και στο εξής.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιάστηκε από τα παντελόνια του Πολάκη και κρύφτηκε από πίσω» δήλωσε ο πρωθυπουργός από το Ηράκλειο την Πέμπτη και συμπλήρωσε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «άρχισε να πηδά δεξιά και αριστερά σαν το φουριάρικο κατσίκι για να το αποφύγει». Το αίτημα για debate το επανέλαβε και την Παρασκευή από τα Χανιά, δίνοντας την εντύπωση πως …κυνηγάει τον πρόεδρο της ΝΔ για τηλεμαχία, κάτι που του δίνει πόντους στο επικοινωνιακό παιχνίδι.

Πάντως, τις επόμενες μέρες, στην κοινοβουλευτική συζήτηση στη Βουλή, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν επιχειρήματα και να συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης.

«Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ»

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η βεβαιότητα πως θα καταφέρουν πολύ σύντομα να φέρουν νέα μέτρα ελάφρυνσης και κοινωνικής ανακούφισης, ενώ υπάρχει σιγουριά για τη μη μείωση του αφορολόγητου. Υπενθυμίζεται πως η μείωση του αφορολογήτου ορίου ήταν αποτέλεσμα πιέσεων του ΔΝΤ και είναι προγραμματισμένη να ισχύσει από 1/1/2020. Απαίτηση του Ταμείου ήταν και η περικοπή των συντάξεων, η οποία θα ίσχυε από την 1/1/2019, όμως η κυβέρνηση κατάφερε να …ξεψηφίσει το μέτρο, κάτι που αναμένεται να πράξει και τώρα.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν έντονα την πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου, αναφέροντας πως «ο κ. Μητσοτάκης κρούει ανοιχτές θύρες», διότι «o πρωθυπουργός από τις 15 Απριλίου έχει δεσμευθεί για ακόμη μία φορά ότι όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε θα μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά θα ληφθούν και άμεσα νέα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής ενίσχυσης».
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να ψηφίζει μία προς μία τις φοροελαφρύνσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η μείωση του αφορολογήτου «με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην κυβέρνηση».

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΤΗΣ ΝΔ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως η προεκλογική περίοδος δεν θα τελειώσει στις 26 του Μάη, αλλά θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τις εθνικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Οκτώβρη, όπως αναφέρουν σε όλους τους τόνους. Κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να …κάνουν σημαία τις παλιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ των απολύσεων, υπέρ της κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων, υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου και κατά των κοινωνικών επιδομάτων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως έχουν τη μεγάλη ευκαιρία να αποκαλύψουν το «πραγματικό», όπως το αποκαλούν, πρόγραμμα της ΝΔ και να δώσουν την ευκαιρία στον λαό να το συγκρίνει με την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν οι ίδιοι.

Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός από τα Χανιά την Παρασκευή το βράδυ, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι ένα κοινωνικό επίδομα για κάποιον που το έχει ανάγκη». Χρησιμοποιώντας αυτή τη ρητορική, το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί να τονώσει τον ταξικό χαρακτήρα των εκλογών, πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν είχε το πλεονέκτημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της ελίτ, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που έχει ήδη αναλάβει στις συνειδήσεις της πλειοψηφίας τον ρόλο του προστάτη των πιο ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων.

Με απλά λόγια, μπορεί στη ΝΔ να βλέπουν ως αχίλλειο πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ τον «αψύ» Πολάκη, στον ΣΥΡΙΖΑ όμως έχουν βάλει στο πολιτικό στόχαστρό τους τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναμένεται να εκμεταλλευθούν όποιες αδυναμίες έχει. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου, εκτός από όλα τα παραπάνω, αναμένεται να παίξουν και το χαρτί της διαφθοράς, εκμεταλλευόμενοι τόσο το παρελθόν της γαλάζιας παράταξης, όσο και τις στενές σχέσεις της Πειραιώς με επιχειρηματίες.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ NOVARTIS

Τον δικό της ρόλο θα παίξει στον προεκλογικό αγώνα και η υπόθεση Novartis. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος είχε κληθεί να καταθέσει την Παρασκευή, ζήτησε και πήρε προθεσμία για τις 30 Μαΐου, μέσω του νομικού εκπροσώπου του, προκειμένου να καταθέσει στους εισαγγελείς Διαφθοράς ως ύποπτος για την διάπραξη του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ, η εισαγγελία αναμένεται να στείλει δικογραφία στη Βουλή για ακόμα έναν ή δύο πρώην υπουργούς. Αν επαληθευθούν οι πληροφορίες, τότε αναμένεται …τρικυμία στην πολιτική ζωή.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien