Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΑΝΔΡΟΣ > Για 4η χρονιά Ολλανδοί εθελοντές καθαρίζουν τα μονοπάτια της Ανδρου

Για 4η χρονιά Ολλανδοί εθελοντές καθαρίζουν τα μονοπάτια της Ανδρου

Ξεκίνησε τη Παρασκευή 5 Απριλίου η 7η διοργάνωση ταξιδιού εθελοντικής εργασίας Ολλανδών στην Άνδρο με στόχο τη στήριξη της φροντίδας των μονοπατιών αλλά και ηχηρή προβολή της Άνδρου ως προορισμού ιδανικού για πεζοπορία με ενεργή τη ντόπια κοινωνία στη φροντίδα των μονοπατιών..

Σύμφωνα με ενημέρωση από το «AndrosRoutes»:

Τα ταξίδια αυτά “προΪόν” συνεργασίας SNP & Andros Routes, διοργανώνονται 2 φορές το χρόνο, κάθε άνοιξη και φθινόπωρο με maximum 12 μελείς ομάδες Ολλανδών που ταξιδεύουν με δικά τους έξοδα στην Άνδρο και διαμένουν για 7 ημέρες βοηθώντας καθημερινά στη συντήρηση των πεζοπορικών διαδρομών. Το ταξίδι περιλαμβάνει διαμονή στα 3 γεωγραφικά διαμερίσματα του νησιού, Υδρούσα, Χώρα και Κόρθι, έτσι ώστε να κατανέμεται η εργασία των εθελοντών σε όσο το δυνατό περισσότερες περιοχές αλλά και καλύτερη γνωριμία με τη ποικιλομορφία της Άνδρου και των ανθρώπων της.

Η φροντίδα μονοπατιών που πραγματοποιείται στα ταξίδια του Απριλίου, περιλαμβάνει τη βελτίωση του terrain των διαδρομών, την απομάκρυνση πλευρικής βλάστησης, το μάζεμα πετρών και σκουπιδιών. Η φετεινή χρονιά είναι ιδιαίτερα απαιτητική λόγω των πολλών βροχών και του χιονιού που είχε ως συνέπεια πεσμένα κλαριά, διάβρωση και τρεχούμενα νερά σε πολλές διαδρομές καθώς και ιδιαίτερα αυξημένη φρέσκια βλάστηση. Τη φρέσκια βλάστηση έχουμε εδώ και μερικές εβδομάδες αρχίσει να καθαρίζουμε με τη βοήθεια των Route Angels εθελοντών μας αλλά και αμειβόμενων εργατικών χεριών από τα έσοδα του βιβλίου και του χάρτη μας, καθώς και με χορηγούμενα εργατικά χέρια από υποστηρικτές της προσπάθειας.

Στα πλαίσια της 7ης αυτής συνεχόμενης διοργάνωσης, οι Ολλανδοί εθελοντές έφτασαν στην Άνδρο με το απογευματινό πλοίο της Παρασκευής 5 Απριλίου κι αφού τακτοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο τους απόλαυσαν γεύμα γνωριμίας και καλωσορίσματος στο Γαύριο, προσφορά του Δήμου Άνδρου ύστερα από συνεννόηση με την Αντιδήμαρχο Υδρούσας Νίκη Μαμάη. Το Σάββατο οι εθελοντές ξεναγήθηκαν στο αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιόπολης που άνοιξε τις πόρτες του ειδικά για τους εθελοντές, στη Μονή Αγίας και στο Γαύριο και δοκίμασαν χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα σε κατάστημα του Γαυρίου. Θερμές ευχαριστίες στην αρχαιολόγο κυρία Καλλάβρια και τον φύλακα αρχαιοτήτων κύριο Κουλούρη, καθώς και στην ηγουμένη Παρθενία για τη φιλοξενία της στη Μονή Αγίας. Το βραδυνό γεύμα των εθελοντών απλόχερα προσέφερε η κυρία Ειρήνη Ρόμπου στο ξενοδοχείο της στον Άγιο Πέτρο.

Την επόμενη μέρα Κυριακή 6 Απριλίου 2019, οι εθελοντές εργάστηκαν στη ταλαιπωρημένη διαδρομή Γαύριο-Άνω Γαύριο μια από τις πιο προβληματικές διαδρομές του δικτύου λόγω διάβρωσης από τους δρόμους που τέμνουν τη διαδρομή σε αλλεπάλληλα σημεία. Με τους Ολλανδούς εθελοντές εργάστηκαν οι ντόπιοι εθελοντές Gerard Kramer, Νίκος Αυγουστής, Αντώνης Πανταζής και ο συνοδός της ομάδας Λέανδρος Πετράκης. Το κολατσιό των εθελοντών για τη Κυριακή κέρασαν οι φούρνοι Κοκκίνη και Πετράκη στο Γαύριο. Το εστιατόριο «Μπαλκόνι του Αιγαίου» έκανα ειδική τιμή για το γεύμα των Ολλανδών εθελοντών. Θερμές ευχαριστίες προς όλους.

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου οι Ολλανδοί εθελοντές εργάστηκαν σε συνεργασία με το Σύλλογο Μενήτων και τους τοπικούς μας εθελοντές Route Angels στη κυκλική διαδρομή των Μενήτων κλαδεύοντας πλευρική βλάστηση και κυρίως καθαρίζοντας τα ρέματα της διαδρομής από τα σκουπίδια. Με τους Ολλανδούς εθελοντές εργάστηκαν οι ντόπιοι εθελοντές Gerard Kramer, Peter Straatjes, Δημήτρης Μπόθος και ο συνοδός της ομάδας Λέανδρος Πετράκης.Ο Σύλλογος Μενήτων προσέφερε ξενάγηση και νόστιμο γεύμα στους Ολλανδούς. Θερμές ευχαριστίες στις γυναίκες του Συλλόγου Μενήτων και ιδίως στη Δέσποινα Χατζόγλου και την Ευαγγελία Ζέρβα. Το απόγευμα οι εθελοντές επισκέφθηκαν τη Μονή Αγίας Ειρήνης με τους σύγχρονους εκθεσιακούς χώρους της και χάρηκαν ξενάγηση και φίλεμα από τις φιλόξενες οικοδέσποινες του Μοναστηριού, Άννα Ζαννάκη και Ειρήνη Κιαγιά. Το βράδυ παρακολούθησαν τη ταινία «Μικρά Αγγλία» προσφορά της Κινηματογραφικής Λέσχης και με την ευγενική παραχώρηση της εταιρείας παραγωγής της ταινίας ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ Α.Ε.

Τη Τρίτη 8 Απριλίου οι Ολλανδοί εθελοντές αφού επισκέφθηκαν το σπήλαιο του Αλαδινού, εργάστηκαν στη διαδρομή 7 από την Αγία Τριάδα προς τον αρχαιολογικό χώρο της Ζαγοράς καθαρίζοντας πλευρική βλάστηση, καθώς και φρέσκια βλάστηση στην επιφάνεια βάδισης και σηκώνοντας πολλές πεσμένες πέτρες. Μαζί με τους Ολλανδούς εθελοντές εργάστηκαν οι ντόπιοι εθελοντές Gerard Kramer, Νίκος Παρασκευόπουλος, Όλγα Καραγιάννη και ο συνοδός της ομάδας Λέανδρος Πετράκης. Τα κολατσιά των εθελοντών παρείχε με ειδική τιμή ο φούρνος Γαρυφάλου στη Μεσαριά και το γεύμα της Τρίτης παρείχε με ειδική τιμή το εστιατόριο του Ζοζέφ στον Πιτροφό. Τέλος την ίδια μέρα οι εθελοντές επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελιάς στον Πιτροφό και το βράδυ τους προσέφερε γεύμα η κυρία Γιώτα Λαούδη στο Κόρθι.

Όλες οι μεταφορές των εθελοντών έγιναν με τη βοήθεια οχήματος και οδηγών του Δήμου Άνδρου ύστερα από συνεννόηση με τον Δημοτικό Σύμβουλο Δημήτρη Λάσκαρη.

Σήμερα οι εθελοντές θα εργαστούν στη περιοχή Κορθίου.

Σύντομα ο αναλυτικός απολογισμός του ταξιδιού.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien