Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΚΙΜΩΛΟΣ > Εκπαίδευση τοπικής ομάδας αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στην Κίμωλο

Εκπαίδευση τοπικής ομάδας αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στην Κίμωλο

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σίφνου, στα πλαίσια της έμπρακτης ευαισθητοποίησής του σε θέματα Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, προέβη για πρώτη φορά στην ετήσια εκπαίδευση σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο της Ομάδος Αντιρρύπανσής του που έχει συσταθεί στη Νήσο Κίμωλο, την 9η και 10η Ιουλίου, έχοντας σαν γνώμονα την ουσιαστική κατάρτιση και οργάνωση των κατοίκων του εν λόγω Νησιού σε θέματα Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της εξειδικευμένης επιχείρησης «ΜΕΤΟΠΗ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», η οποία εκτός των άλλων έχει υπάρξει πολύτιμος αρωγός του ΔΛΤ και σε πραγματικά περιστατικά ρύπανσης.

Το θεωρητικό τμήμα της Εκπαίδευσης έλαβε χώρα στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιμώλου τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 9 Ιουλίου. Κατά τη διάρκειά του αναλύθηκαν θέματα που αφορούσαν στους τρόπους εισροής ρυπογόνων ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον, στις μεθόδους αντιμετώπισης ανάλογων συμβάντων και στα μέσα που χρησιμοποιούνται, προκειμένου η τελευταία να στεφθεί με επιτυχία.

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου, έλαβε χώρα το πρακτικό τμήμα της Εκπαίδευσης, στο Λιμένα Ψάθης Κιμώλου. Η Ομάδα Αντιρρύπανσης του ΔΛΤ Σίφνου στην Κίμωλο μετέβη στο Λιμένα, όπου παρουσιάστηκαν μέσα αντιρρύπανσης και αναλύθηκαν οι τρόποι χρήσης τους, αναλόγως του περιστατικού που ενδεχομένως να σημειωθεί.

Εν συνεχεία ακολούθησε Άσκηση Αντιμετώπιση Θαλάσσιας Ρύπανσης, το σενάριο της οποίας αφορούσε στη διαρροή Πετρελαιοειδών Αποβλήτων από σκάφος ελλιμενισμένο εντός του Λιμένα Ψάθης. Ο Αντιδήμαρχος Κος Σάρδης, ο οποίος είναι και ο αντικαταστάτης του Υπεύθυνου Συντονιστή Αντιμετώπισης Ρύπανσης του ΔΛΤ, προέβη στην άμεση ενεργοποίηση του εγκεκριμένου Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης Αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης που διαθέτουμε, ενώ ειδοποιήθηκε και ο Λιμενικός Σταθμός Κιμώλου, στελέχη του οποίου ήταν παρόντες σε αμφότερα τα τμήματα της Εκπαίδευσης.

Με τη βοήθεια σκάφους του εθελοντή Κου Νικολάου Βεντούρη, η Ομάδα προέβη στην άμεση παρέαση 105 μέτρων πλωτών φραγμάτων τύπου SCORPION 1150 για τον περιορισμό της υποτιθέμενης ρύπανσης και στην απαραίτητη επιχειρησιακά αγκυροβόλησή των, κάνοντας χρήση δύο (2) αγκυροβολίων.

Στις ενέργειες της Ομάδας συνέδραμαν όλα τα στελέχη του ΛΣ Κιμώλου, τρεις (3) Τεχνικοί της Εταιρίας BENTOMINE ΚΙΜΩΛΟΥ, και τέλος ο εξειδικευμένος και έμπειρος τεχνικός σε πολλά πραγματικά περιστατικά ρυπάνσεων της Εταιρείας ‘Μετόπη – Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος Κος Μιχάλης Αγγελόπουλος, με την οποία τα τελευταία χρόνια έχουμε υπογράψει σύμβαση συνεργασίας για τη συνολική υποστήριξη σε όλα τα θέματα που άπτονται της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, όλων των περιοχών ευθύνης μας.

Εν συνεχεία και μετά το πέρας της άσκησης, τα αγκυροβόλια ανασύρθηκαν και τα φράγματα αφού επανατοποθετήθηκαν σε σκελετοκιβώτιο, ξεπλύθηκαν με γλυκό νερό και μεταφέρθηκαν στον βιολογικό του Νησιού όπου φυλάσσονται με ασφάλεια.

Ως εκ τούτου, ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν στην Εκπαίδευση και ευχόμαστε να μην υπάρξουν πραγματικά περιστατικά ρυπάνσεων, αλλά αν συμβούν όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στη Σίφνο, εμείς θα είμαστε παρόντες για να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά, με όσα μέσα διαθέτουμε, ώστε να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον των Νησιών μας.

 


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien