Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΤΗΝΟΣ > Δημιουργικά εργαστήρια από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου στην Τεχνόπολη

Δημιουργικά εργαστήρια από το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου στην Τεχνόπολη

Την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της μαρμαροτεχνίας, της γλυπτικής και των αγαλμάτων που ομορφαίνουν την πόλη μας. Με αφορμή το πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», παιδιά και γονείς θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν, να παίξουν, να δημιουργήσουν και να ανακαλύψουν έναν μαγικό κόσμο τέχνης και μνήμης που ανήκει σε όλους και αξίζει το σεβασμό και τη φροντίδα μας.

Πρόγραμμα δραστηριοτήτων

«Μαρμαράς θε’ να γενώ…» από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)

Τμήμα του εκπαιδευτικού διαδραστικού παιχνιδιού «Τα 7 κλειδιά», που έχει σχεδιάσει το ΠΙΟΠ, μεταφέρεται στην Τεχνόπολη:

Χώρος: Innovathens
Ώρα: 11.00 – 14.00

Τα παιδιά, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, θα γίνουν για λίγο μαρμαρογλύπτες και θα «σμιλέψουν» έναν τηνιακό φεγγίτη, προκειμένου να γνωρίσουν την τέχνη του μαρμάρου.

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 12 ετών. Σημειώνεται ότι θα υπάρχει συνεχής ροή καθόλη τη διάρκεια της δράσης, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος εμπλοκής και παιχνιδιού για όλους.


Παράλληλες προβολές

«Λιθοξόοι μαΐστορες. Καταγραφή παραδοσιακών τεχνικών για το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου» από το ΠΙΟΠ

Συνολική διάρκεια: 32’

Προβολή της βραβευμένης εκπαιδευτικής ταινίας που παρουσιάζει, με τρόπο ζωντανό και εύληπτο, διαδικασίες που αφορούν την εξόρυξη, την πρώτη επεξεργασία και μεταφορά του μαρμάρου (λατομείο), καθώς και τη διαμόρφωση και διακόσμηση ενός μαρμάρινου έργου (εργαστήριο).

«Έργα στη νεοκλασική Αθήνα» από το ΠΙΟΠ
Διάρκεια: 6’

Παρουσίαση αντιπροσωπευτικών οικοδομημάτων της νεοκλασικής Αθήνας, από τον 19ο και τον 20ό αιώνα, που λαμπρύνουν ακόμα την πρωτεύουσα.


«Αραμπίμ – Οι ψυχές των αγαλμάτων»

Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Παρούση – Κωστής Παπαναστασάτος
Διάρκεια: 53’

«Ο κήπος με τ’ αγάλματα» από την ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Προβολή όλων των επεισοδίων της παιδικής σειράς της ΕΡT

«Fragile» (ντοκυμαντέρ μικρού μήκους)

Σκηνοθεσία: Μαρία Λεωνίδα
Διάρκεια: 12’

Βιωματικό εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής από το ΠΙΟΠ

Χώρος: Προαύλιο Innovathens
Ώρα: 11.00 – 14.00

Οι καταξιωμένοι τηνιακοί γλύπτες Δημήτρης Σκαλκώτος και Πραξιτέλης Τζανουλίνος θα καταλάβουν τον προαύλιο χώρο του Innovathens και θα κάνουν επίδειξη επεξεργασίας μαρμάρου, προκειμένου το κοινό να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν αλλά και να χρησιμοποιήσουν εργαλεία μαρμαροτεχνίας, δοκιμάζοντας τις δεξιότητές τους.

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών και άνω και σε ενήλικες.

«Σκουπίδια ή θησαυρός; Η ζωή τους κύκλους κάνει…» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Χώρος: Δεξαμενές Καθαρισμού
Ώρα: 11.00

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα αγάλματα μπορεί να έχουν πολλές ζωές; Ότι μπορεί σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας τους να μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο; Ότι η ζωή τους κύκλους κάνει… ή αλλιώς ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΙ;

Τι απέγιναν διάσημα αγάλματα όπως ο Κολοσσός της Ρόδου; Ποια μοίρα περίμενε τον Δία του Φειδία όταν σταμάτησαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες; Κι από την άλλη, στη δική μας εποχή, πώς πολλά αντικείμενα που θεωρούμε «άχρηστα» ή ασήμαντα κατέκτησαν μια θέση στην τέχνη; Τι θέλουν να μας πουν οι καλλιτέχνες που τα μετέτρεψαν σε έργα;

Όπως και τα περισσότερα πράγματα, έτσι και τα αγάλματα έχουν, τελικά, πολλές ζωές. Οι περιπέτειες τους συχνές και οι αλλαγές της τύχης τους αιφνίδιες –μα τίποτα δεν χάνεται. Αντιθέτως, αξιοποιείται ευρηματικά, ανοίγοντας νέους κύκλους στην ιστορία τους, γράφοντας νέα κεφάλαια μιας συναρπαστικής διήγησης.

Σχεδιασμός και υλοποίηση προγράμματος: Αλεξάνδρα Σέλελη, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος, Ειρήνη Χρήστου, Ιστορικός Τέχνης

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 7 έως 12 και διαρκεί περίπου 90’.

«Αγαλματάκια ακούνητα» από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Σημείο συνάντησης: Δεξαμενές Καθαρισμού
Ώρα: 12.00

Με τι μοιάζει η ψηλή καμινάδα του εργοστασίου;
Παρατήρησες ποτέ ότι οι φούρνοι μοιάζουν με στόματα;
Ξέρεις ποιο κτίριο του εργοστασίου θυμίζει πρόσωπο;
Το εργοστάσιο φωταερίου κρύβει μικρά έργα τέχνης!

Μικροί και μεγάλοι εξερευνούμε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, τα μηχανήματα και τα κτίρια μέσα από τα μάτια ενός καλλιτέχνη. Με έμπνευση από το εργοστάσιο σχεδιάζουμε το πρόπλασμα και δημιουργούμε το δικό μας έργο τέχνης.

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών έως 10 ετών και διαρκεί περίπου 60’.


«Γνωριμία με την BigBand» εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τη BigBand του Δήμου Αθηναίων

Χώρος: Αμφιθέατρο
Ώρα: 13.00

Η BigBand του Δήμου Αθηναίων είναι ένα διευρυμένο τζαζ μουσικό σύνολο που αποτελείται από τις τέσσερεις οικογένειες οργάνων, σαξόφωνα, τρομπέτες, τρομπόνια και ρυθμικά όργανα ντραμς. Το ρεπερτόριό της αποτελείται από ιστορικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις πρωτοπόρων δημιουργών, όπως και έργα της σύγχρονης τζαζ.

Έχει παρουσιαστεί σε όλες τις μεγάλες αίθουσες και φεστιβάλ μουσικής και τεχνών στην Ελλάδα, ενώ την έχουν διευθύνει φημισμένοι Έλληνες και ξένοι μαέστροι και συνθέτες της τζαζ και σύγχρονης μουσικής.

Την Κυριακή 9 Απριλίου, οι μικροί μας φίλοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτήν την εντυπωσιακή ορχήστρα, τα όργανα, τους ρυθμούς, τον αυτοσχεδιασμό και την εξέλιξη των μουσικών συνόλων και να διασκεδάσουν σε τζαζ ρυθμούς!

*Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 8 ετών έως 12 ετών και διαρκεί περίπου 60’.

*Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα

«Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα πρωτότυπο πρόγραμμα για παιδιά Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων της Αθήνας, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή (Νοέμβριος 2016 – Μάιος 2017).

Οι φθορές στα υπαίθρια γλυπτά της Αθήνας έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς της. Η αγωγή στις αξίες και τη φροντίδα της πόλης ως πυρήνα της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού είναι απαραίτητη από τα πρώτα σχολικά χρόνια των παιδιών, των αυριανών Αθηναίων πολιτών, που είναι και οι πραγματικοί «ιδιοκτήτες» της.

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», τα παιδιά:ανακαλύπτουν την αισθητική αξία των υπαίθριων γλυπτών και των μνημείων, μαθαίνουν να προστατεύουν το δημόσιο χώρο,διερευνούν τη σύνδεση των μνημείων με την πόλη και την ιστορία της,προετοιμάζονται ώστε να γίνουν οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες της, οι αυριανοί ενεργοί πολίτες.

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Υλοποιείται με τη συνεργασία των Γραφείων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων της Α΄ Δ/νσης Π.Ε. Αθηνών – ΥΠ.Π.Ε.Θ. και της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, και με τη στήριξη δράσεων από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Το σχολικό έτος 2016-2017, το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε 20 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία του Δήμου της Αθήνας.

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερη.

Απαραίτητη η κράτηση: 213 0109300 (Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 17.00)

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien