Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΚΥΘΝΟΣ > Διεθνές Συνέδριο για τις Έξυπνες Πόλεις και τα Έξυπνα Νησιά

Διεθνές Συνέδριο για τις Έξυπνες Πόλεις και τα Έξυπνα Νησιά

Με σημαντικούς ομιλητές από Ελλάδα και Ευρώπη πραγματοποιείται το Διεθνές Συνέδριο για τα Έξυπνα Νησιά και τις Έξυπνες Πόλεις που διοργανώνει το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και το Energypress στις 22 & 23 Φεβρουαρίου στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11 στην Πλάκα.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι η Wioletta Dunin-Majewska από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Willebrordus Sluijters, από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής, η Eugenia Kazamaki Ottersten, επικεφαλής του τμήματος Έξυπνης Ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Lada Strelnikova, διευθύντρια του Deutsche Asset Management και Σύμβουλος Επενδύσεων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, ο Marc Pons Pons, Περιφερειακός Υπουργός στην Κυβέρνηση των Βαλεαρίδων κ.α.

Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι εισηγήσεις της κας Βίβιαν Κιούση της Intrasoft για τον σχεδιασμό των έξυπνων υποδομών, του Paddy Phelan (Ιρλανδία) για την παραγωγή δεδομένων (data) στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης και του Stefano Barberis (Ιταλία) για πρόσφατες ολοκληρωμένες εφαρμογές στα νησιά Orkney και Samsoe.

Το βασικό θέμα του συνεδρίου κατά τον οργανωτικό και επιστημονικό υπεύθυνο κ. Ηλία Ευθυμιόπουλο, είναι η ανάδειξη των προϋποθέσεων για την Έξυπνη Ανάπτυξη στο τοπικό επίπεδο, η διάκριση των ρόλων (κράτος, δήμοι, επιχειρήσεις, ενώσεις πολιτών, πανεπιστήμια), καθώς και η παρουσίαση του πολύπλοκου χάρτη της υποστήριξης (τεχνικής και οικονομικής) που μπορούν να έχουν οι μικρές και μεσαίες πόλεις και τα νησιά από τα εθνικά και Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα και προγράμματα.

Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Έξυπνα Νησιά Και Έξυπνες Μικρές Πόλεις» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι το νέο θεσμικό Πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες ανοίγει το δρόμο και στα νησιά για ομάδες καταναλωτών, Δήμων, επιχειρήσεων κλπ. να μετατραπούν από καταναλωτές σε παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι στόχοι της εφαρμογής έξυπνων τεχνολογιών στα νησιά τόνισε ο υπουργός είναι η διασφάλιση της ενεργειακής τους αυτονομίας, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, η μείωση του κόστους για τους καταναλωτές και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου, επεσήμανε ότι ο Διαχειριστής έχει καταλήξει σε δύο νησιά (ένα από τα οποία είναι η Αστυπάλαια) που καλύπτουν τις προδιαγραφές προκειμένου να εφαρμοστούν πιλοτικά οι καινοτόμες τεχνολογίες που απαιτούνται, οι οποίες στη συνέχεια θα μεταφερθούν και στα υπόλοιπα νησιά που θα παραμείνουν ενεργειακά αυτόνομα, δηλαδή δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των διασυνδέσεων. Οι εν λόγω προδιαγραφές είναι κυρίως το μέγεθος (όχι πολύ μεγάλο αλλά ούτε πολύ μικρό, με ισχύ μεταξύ 5 και 10 μεγαβάτ) και η χαμηλή επί του παρόντος διείσδυση ανανεώσιμων πηγών.

Το παράδειγμα της Κύθνου

Με δήλωση του στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ και Αντιδήμαρχος Κύθνου, Γιώργος Ηλιού, υπογράμμισε το ενδιαφέρον και τη σπουδαιότητα του συνεδρίου, εστιάζοντας στην παρουσίαση του κ. Κομνηνού για τα “Έξυπνα Νησιά” με συντονιστή το ΔΑΦΝΗ, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί το πλούσιο δυναμικό που παρουσιάζουν τα νησιά για βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και τα εργαλεία εκείνα που μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ τόνισε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Νησιωτικής Αυτοδιοίκησης.

Σχολιάζοντας το παράδειγμα της Κύθνου, υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα νησί το οποίο κάνει ήδη σημαντικά βήματα με το σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συγκεκριμένα του WiseGRID στο επόμενο διάστημα, αλλά και σχεδίων της Δημοτικής Αρχής για το Master Plan της Κύθνου ως έξυπνο νησί, με τη στήριξη του Δικτύου Δάφνη ώστε η Κύθνος να αναδειχθεί σε παραδειγματικό τόπο και για άλλα νησιά εντός και εκτός Ελλάδας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, portnet.grΣχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien