Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Υπόθεση Novartis: Οι λογαριασμοί στο εξωτερικό που καίνε πρώην υπουργό – Τα κρυφά βίντεο και ο ρόλος του FBI

Υπόθεση Novartis: Οι λογαριασμοί στο εξωτερικό που καίνε πρώην υπουργό – Τα κρυφά βίντεο και ο ρόλος του FBI

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

«Επειδή κάποιοι μυρίζονται ότι κάτι μπορεί να γίνει, επιθυμούν τη πτώση αυτής της κυβέρνησης, χτες!» δήλωσε ο βουλευτής και γιατρός, Θανάσης Παπαχριστόπουλος στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου, με αφορμή τις εξελίξεις του σκανδάλου Novartis.

Από την Κυριακάτικη Kontranews

Βόμβα μεγατόνων αναμένεται να σκάσει τις επόμενες μέρες για το πολύκροτο σκάνδαλο Novartis. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, έχουν ανακαλυφθεί από τις αμερικανικές Αρχές λογαριασμοί που αφορούν πρώην υπουργό, με …ύποπτη πορεία χρήματος από την Ελβετία στην Αμερική.

Μάλιστα, στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, το FBI ενημέρωσε τις ελληνικές Αρχές ότι ανακάλυψε δύο λογαριασμούς του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου στο εξωτερικό, έναν που έστελνε και άλλον που δεχόταν. Τα στοιχεία, παρότι είναι γνωστά στην Ελλάδα, θα πρέπει να ληφθούν με επίσημο και θεσμικό τρόπο, ο οποίος δεν θα αφήνει υπόνοιες για παρατυπίες και …μαγειρέματα.

Μόλις διασταυρωθούν τα στοιχεία, τότε ο συγκεκριμένος πολιτικός θα κληθεί να δικαιολογήσει τα ποσά που μεταφέρονταν, τα οποία θα ερευνηθούν αν προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, που αφορούν το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρίσεις των εισαγγελέων για τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία θα αρχίσουν σταδιακά να αποκαλύπτονται. Για κάποιους από τους εμπλεκόμενους θα ασκηθούν διώξεις, κάποιοι θα απαλλαχθούν πλήρως από τις κατηγορίες, ενώ για τους υπόλοιπους θα συνεχιστεί η έρευνα.

Δικαστικές πηγές διευκρίνιζαν ότι διώξεις μπορεί να ασκηθούν κατά πολιτικών για δωροδοκία ακόμα και με βάση τις καταθέσεις των μαρτύρων και με τα όσα έχουν βρεθεί από τους ελέγχους σε email, σε SMS και σε χειρόγραφες σημειώσεις, την ώρα που συνεχίζονται οι έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας προστατευόμενος μάρτυρας εδώ και αρκετό καιρό, έχει μιλήσει για «βαλίτσες γεμάτες χρήματα» τις οποίες μετέφερε ο Μανιαδάκης σε υπουργούς, που ήθελε να χειραγωγήσει.

ΠΡΟΣΩΠΟ – ΚΛΕΙΔΙ Ο ΜΑΝΙΑΔΑΚΗΣ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, σημαντικό ρόλο έχει συντελέσει ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος λειτουργούσε ως σύμβουλος υπουργών, συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό της πολιτικής του φαρμάκου, την ώρα που είχε αποδεδειγμένη σχέση με την Novartis! Μάλιστα, την εποχή της σκληρής λιτότητας και των μνημονίων, συστήθηκε από την τρόικα ως σύμβουλος και διαπραγματευτής όταν αποφασίσθηκε το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων να περάσει από το υπουργείο Ανάπτυξης στο υπουργείο Υγείας.

Φαίνεται πως ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου», μετατράπηκε σε κατηγορούμενος, έχει κάνει λόγο για «πάρτυ διαφθοράς» στο υπουργείο Υγείας εν γνώσει των αρμοδίων υπουργών, ενώ φέρεται να έχει δώσει και ονόματα συμβούλων, που συμμετείχαν στο σκάνδαλο. Χαρακτηριστική είναι η κατάθεσή του, στην οποία αποκαλύπτει πως είδε την τσέπη του κ. Σαλμά γεμάτη με δεσμίδες με χαρτονομίσματα, μετά από συνάντηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού με στελέχη φαρμακευτικών εταιρειών.

Η εμπλοκή του κ. Μανιαδάκη στο σκάνδαλο είναι αδιαπραγμάτευτη τόσο από τις ελληνικές, όσο και από τις αμερικανικές Αρχές. Ενδεικτική είναι η αποκάλυψη του Αιμίλιου Λιάτσου στην εκπομπή KONTRA24, για το ένα εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκε αδικαιολόγητα στους λογαριασμούς του, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο.

«Η τεσσάρων σελίδων εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα και νυν κατηγορούμενου για τη φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση εκτιμάται πως είναι ένα έγγραφο ενδεικτικό για την πορεία της έρευνας» δήλωσε χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου πριν λίγες ημέρες στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου, φανερώνοντας την εκτίμηση της για άμεσες εξελίξεις.

ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΒΙΝΤΕΟ

Ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από τις αρμόδιες Αρχές είναι τα νομίμως μαγνητοσκοπημένα βίντεο μέσα από τη Novartis, τα οποία περιλαμβάνουν αδιάψευστα ντοκουμέντα για τις πρακτικές των εμπλεκομένων. Μάλιστα, σε ένα από αυτά, αξιωματούχος της εταιρείας φέρεται να αναρωτιέται αν έχει τακτοποιηθεί η «υποχρέωση» προς συγκεκριμένο πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση…

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Η Novartis βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς έρευνας για παράνομες πληρωμές κρατικών αξιωματούχων και άλλων λειτουργών, με στόχο την αθέμιτη προώθηση των προϊόντων της, πρακτική που σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, επιχείρησε να εφαρμόσει και στην Ελλάδα. Οι αμερικάνικες Αρχές φέρονται να έχουν ανακαλύψει πλήθος παραβιάσεων, οι οποίες έλαβαν χώρα και στην ελληνική αγορά, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικοί, στελέχη του κρατικού μηχανισμού, στελέχη νοσοκομείων και γιατροί.

Οι έρευνες στην Ελλάδα πραγματοποιούνται με τη συνεργασία των ελληνικών Αρχών και του FBI, ενώ έχουν ήδη κατασχεθεί έγγραφα και υπολογιστές από τα γραφεία της Novartis στη Μεταμόρφωση. Το …ιδιαίτερο ενδιαφέρον του FBI για την πορεία του σκανδάλου στη χώρα μας δικαιολογείται απολύτως, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα ειδικού ενδιαφέροντος για την Novartis, αφού η τιμή ενός προϊόντος εδώ, μπορεί να επηρεάσει την τιμή του διεθνώς. Έτσι, μια μικρή αύξηση μερικών cents στην Ελλάδα, θα μπορούσε να μεταφραστεί σε κέρδη εκατομμυρίων για την εταιρεία. Ας μην ξεχνάμε πως οι αθέμιτες τακτικές της Novartis, έχουν σίγουρα επηρεάσει τις αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες…

Εκτός από τους προστατευόμενους μάρτυρες εν Ελλάδι, υπάρχουν τρεις ακόμα, οι οποίοι προστατεύονται από τις αμερικανικές Αρχές. Ο δικηγόρος τους, Παύλος Σαράκης, έχει δηλώσει πως οι πελάτες του έχουν καταθέσει στοιχεία που περιλαμβάνουν βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα και email, τα οποία αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ

Η δικογραφία περιλαμβάνει δέκα πολιτικά πρόσωπα. Τους Αντώνη Σαμαρά (πρωθυπουργό 2012 – 2015), Παναγιώτη Πικραμμένο (υπηρεσιακό πρωθυπουργό 2012), Δημήτρη Αβραμόπουλο (υπουργό Υγείας 2006 – 2009), Αντρέα Λοβέρδο (υπουργό Υγείας, 2010 – 2012), Ανδρέα Λυκουρέντζο (υπουργό Υγείας 2012 – 2013), Μάριο Σαλμά (αναπληρωτή υπουργό Υγείας 2012 – 2013), Άδωνι Γεωργιάδη (υπουργό Υγείας 2013 – 2014), Γιάννη Στουρνάρα (υπουργό Οικονομικών 2012 – 2014), Ευάγγελο Βενιζέλο (υπουργό Οικονομικών 2011 – 2012 και αντιπρόεδρο κυβέρνησης 2013 – 2015) και Γιώργο Κουτρουμάνη (υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 2011 – 2012).

Τα πρόσωπα αυτά ελέγχονται για τη συμμετοχή τους στα αδικήματα της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας, ενώ η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2000-2015.

Είναι δεδομένο πως η υπόθεση Novartis θα συνεχίσει να απασχολεί την κεντρική πολιτική σκηνή και θα αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα αντιπαράθεσης στον δρόμο για τις εκλογές. Από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο για «φιάσκο» και «στημένες κατηγορίες», ενώ από την κυβέρνηση κατηγορούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για προσπάθεια συγκάλυψης.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και γιατρός, Θανάσης Παπαχριστόπουλος στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου στο Kontra, προανήγγειλε συνταρακτικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο και υπογράμμισε πως οι εμπλεκόμενοι «επειδή μυρίζονται ότι κάτι μπορεί να γίνει, επιθυμούν τη πτώση αυτής της κυβέρνησης, χτες!», δικαιολογώντας εν μέρει την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε την Τετάρτη.

«Αν υπάρχει σκάνδαλο, ασφαλώς και θα διερευνηθεί. Και σε τελική ανάλυση, είμαστε στη μέση του δρόμου, απέχουμε ακόμη από τον χρόνο της δίκης. Οπότε, πώς μπορεί κάποιος να σπεύδει και να μιλάει για «φιάσκο»; Αυτά είναι επιπόλαια», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος και συμπλήρωσε:

«Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, γίνεται η ανακριτική διερεύνηση και θα δούμε τι θα δείξουν τα στοιχεία. Υπάρχουν εξελίξεις, κάτι που συμβαίνει συχνά στη διάρκεια των ανακρίσεων, που ψάχνονται τα αποδεικτικά στοιχεία», ενώ προανήγγειλε και την αναθεώρηση του άρθρου 86:

«Ένας λόγος που οι κατηγορίες κατά πολιτικών προσώπων μέχρι τώρα δεν προχωρούσαν, ήταν το γεγονός ότι το άρθρο 86 έχει την πολύ σύντομη παραγραφή και έτσι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι πολιτικοί απέφυγαν να λογοδοτήσουν ποινικά για τις ευθύνες τους. Τώρα, το άρθρο 86 είναι υπό αναθεώρηση και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος γιατί στοιχείο του αποτελεί και η λογοδοσία των αρχόντων».

ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS

Στη συνάντηση του Δεκέμβρη, όπου οι αμερικάνικες Αρχές ενημέρωσαν τις ελληνικές για τους ύποπτους λογαριασμούς του Έλληνα πολιτικού, προτάθηκε να δοθεί στην Ελληνική εισαγγελική αντιπροσωπεία ένα USB στικάκι με συγκεκριμένα και άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία για τους επίμαχους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την παραλαβή των στοιχείων φέρεται να αρνήθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Γιάννης Αγγελής, υποστηρίζοντας πως τα συγκεκριμένα στοιχεία είχαν αποκτηθεί παράνομα, γεγονός που προκάλεσε οργή στους Αμερικάνους.

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, πάρθηκε η απόφαση να αποσυρθεί ο κ. Αγγελής από την υπόθεση Novartis, γεγονός που ίσως ανοίξει τον δρόμο για να προχωρήσει η διερεύνηση του σκανδάλου ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πάντως, ακόμα και αν τα στοιχεία που θέλησαν να παραδώσουν οι Αμερικάνοι ήταν παρανόμως αποκτηθέντα (κάτι που αμφισβητείται έντονα), σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι οικονομικοί εισαγγελείς μπορούν να κάνουν χρήση ακόμα και παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών μέσων, στις «περιπτώσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα».

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση, εκτός από τον κ. Αγγελή, συμμετείχαν οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στυλιανός Μανώλης.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien