Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Τσίπρας: Ρεαλιστική προοπτική ένας κόσμος χωρίς ανισότητες (video)

Τσίπρας: Ρεαλιστική προοπτική ένας κόσμος χωρίς ανισότητες (video)

«Σήμερα χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που να διαπνέεται από αυτοπεποίθηση για την βιωσιμότητα του. Να ανοίξουμε το δρόμο της καταπολέμησης των ανισοτήτων, μέσα από απλούς κατανοητού και ώριμους στόχους. Η θέληση των κοινωνιών για αλλαγή υπάρχει», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις Ανισότητες.

Ομιλία στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου με θέμα «Aνισότη…

Οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε να ανοίξουμε το δρόμο της καταπολέμησης των ανισοτήτων, μέσα από απλούς, κατανοητούς και ώριμους στόχους. Μέσα από ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που διαπνέεται από αυτοπεποίθηση για την βιωσιμότητά του. Η θέληση των κοινωνιών για αλλαγή υπάρχει. Ομιλία στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις Ανισότητες, το οποίο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς- Nicos Poulantzas Institute και το Transform Europe, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Σάββατο, 25 Νοεμβρίου 2017

«Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την άμβλυνση των ανισοτήτων και την υπέρβαση του συστήματος που τις αναπαράγει. Να αγωνιστούμε για την εναλλακτική προοπτική, μέσα από ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που θα γίνει υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας», τόνισε.

Η Ελλάδα εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη της στα θύματα και σε ολόκληρο τον Αιγυπτιακό λαό

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο χθεσινό μαζικό έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε, στην Αίγυπτο,

«Είναι μια φρικτή τρομοκρατική ενέργεια που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν λόγια για να καταδικάσει κάποιος μια τέτοια ενέργεια. Και η Ελλάδα, μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη, εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη της στα θύματα και σε ολόκληρο τον Αιγυπτιακό λαό».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η τυφλή τρομοκρατία, δεν είναι ένα γεγονός που έπεσε από τον ουρανό» αλλά σχετίζεται με το κενό που δημιουργούν οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κόσμο, η ανασφάλεια, η φτώχεια, η απουσία προσδοκιών για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων και πρόσθεσε ότι «το κενό αυτό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άνοδο του θρησκευτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας και στην ενίσχυση των εθνικισμών, του ανοιχτού ή συγκαλυμμένου φασισμού, της ξενοφοβικής λαϊκιστικής ακροδεξιάς».

Το ερώτημα είναι: μπορούμε να ανατρέψουμε τις σημερινές ισορροπίες και τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης για να φτάσουμε έως εκεί.

Ανάγκη συγκρότηση της απαραίτητης άμυνας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ανισότητες οι οποίες δημιουργούν ένα πλέγμα αδικίας που καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο.

Ανισότητες ταξικές, περιφερειακές και κοινωνικές, την ίδια στιγμή που αμύθητα ποσά πλούτου συσσωρεύονται στα χέρια των λίγων, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη στερούνται την πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του συσχετισμού που είχε διαμορφωθεί μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου όπου όπως είπε, «ο συσχετισμός δύναμης στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνικών σχηματισμών επέβαλε συγκεκριμένους περιορισμούς στην διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

Ένα ισχυρό εργατικό κίνημα αλλά και μια Αριστερά ενισχυμένη από τον αντιφασιστικό αγώνα κατάφερε να υποχρεώσει την πολιτική εξουσία να λάβει μέτρα προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Αυτή η κατάσταση που έδινε την δυνατότητα στην Αριστερά να σκέφτεται και να συζητά για μοντέλα οργάνωσης ακόμη και πέρα από τον καπιταλισμό, την στιγμή που σήμερα βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να επιχειρηματολογούμε ξανά για τα αυτονόητα.

Για την ανάγκη, δηλαδή, συγκρότηση της απαραίτητης άμυνας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων απέναντι στην επέλαση ενός ασύδοτου καπιταλισμού», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε.

«Η νέα κυρίαρχη και αδιαμφισβήτητη για χρόνια αντίληψη ήταν: «αφήστε το κεφάλαιο να κάνει ότι θέλει και θα δημιουργήσει πλούτο και ευκαιρίες για όλους», και επομένως οι κοινωνικές κατακτήσεις ήταν περιττές.

Το μόνο που χρειαζόταν για να απελευθερωθούν οι ασυγκράτητες δυνάμεις της αγοράς, ήταν να τις απαλλάξεις από την φορολογία, το εργασιακό κόστος, τους περιβαλλοντικούς κανόνες, την λογοδοσία».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απελευθέρωση των αγορών μπορεί να δημιούργησε πλούτο, αλλά δημιούργησε και τεράστιες ανισότητες. Η πραγματικότητα είναι ότι χωρίς αναδιανομή του πλούτου δεν μπορείς να δημιουργήσεις κοινωνική ευημερία», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είχε την ατυχία να το γνωρίσει αυτό πολύ καλά καθώς στο διάστημα 2010 – 2014, τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν, κατέστρεψαν το 25% του ΑΕΠ, εκτίναξαν την ανεργία στο 27% και οδήγησαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην ανασφάλεια και την φτώχεια, κάτι που όπως πρόσφατα παραδέχτηκε και δημοσίως ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, έγινε για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

«Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας δείχνει ότι η Ευρώπη οδεύει προς μια κατεύθυνση μείωσης των ανισοτήτων αυτών, τα παραδοσιακά πολιτικά συστήματα κλυδωνίζονται, η απήχηση των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας εξανεμίζεται, αλλά αυτή που ανεβαίνει είναι της ακροδεξιάς.

Ο ευρωσκεπτικισμός επικράτησε πολιτικά στην Βρετανία και επεκτείνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε.

Η κυβέρνηση μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αγωνίζεται να βγάλει την χώρα από την επιτροπεία

«Η Ελλάδα έχει σήμερα μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά.

Η κυβέρνηση αυτή, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αγωνίζεται να βγάλει την χώρα από την επιτροπεία, να εκσυγχρονίσει τις κρατικές δομές, να εξαλείψει τις πελατειακές σχέσεις και την διαφθορά.

Τα αποτελέσματα της ανάκαμψης πρέπει να μετασχηματιστούν σε θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας και στην κοινωνική προστασία.

Όμως το γενικό πλαίσιο που έθεσα παραπάνω τόσο σε ότι αφορά την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο, παραμένει.

«Τι πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, είναι να πιστέψουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν. Κάθε κυρίαρχη κατάσταση αντλεί νομιμοποίηση από την αίσθηση που δημιουργεί ότι αποτελεί την μοναδική εναλλακτική λύση. Αν ήταν έτσι, η ιστορία δεν θα είχε προχωρήσει. Θα είχαμε μείνει στο δουλεμπόριο και τις αποικίες, στην εξαθλιωμένη εργατική τάξη και την παιδική εργασία.

«Κάποτε ο Λένιν,» είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας σε νέους σοσιαλιστές στην εξορία, και βλέπω πολλούς νέους εδώ, ότι η επανάσταση θα γινόταν, αλλά η δική του γενιά δεν θα την προλάβαινε. Ήταν Ιανουάριος του 1917. Εννιά μήνες αργότερα, ο Λένιν βρισκόταν στην Πετρούπολη και η επανάσταση ήταν γεγονός. Η δυναμική εξέλιξη των πραγμάτων δεν είναι πάντα γραμμική.

Σήμερα οι συσχετισμοί δύναμης σε παγκόσμια κλίμακα μπορεί να είναι να είναι αρνητικοί, δεν είναι όμως νομοτέλεια να παραμείνουν για πάντα. Στο κάτω κάτω, και οι τράπεζες, και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι φορολογικοί παράδεισοι, είναι ανθρώπινες επινοήσεις. Δεν μας παραδόθηκαν σε πέτρινες πλάκες από τον Θεό.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιος έχεις το επάνω χέρι και για μπορείς να έχεις το πάνω χέρι πρέπει να έχεις ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Δεν αρκεί να φωνάζουμε «κάτω οι ανισότητες». Αυτό άλλωστε, το λένε πλέον οι πάντες. Από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι κορυφαία στελέχη πολυεθνικών ομίλων».

Η θέληση των κοινωνιών για αλλαγή υπάρχει», συνέχισε.

Ένα από τα βασικά προβλήματα της Ευρώπης είναι το έλλειμμα Δημοκρατίας

«Αυτό που λείπει, κατά την άποψή μου είναι η εμπιστοσύνη σε ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και η πίστη ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό και ρεαλιστικό.

«Ένα από τα βασικά προβλήματα της Ευρώπης είναι το έλλειμμα Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Δημοκρατία δεν πρέπει να είναι θεσμός που εξισορροπεί συμφέροντα και αποκοιμίζει συνειδήσεις, αλλά εργαλείο επιβολής της θέλησης των πολλών.

Η Αριστερά είναι σίγουρα μέσα στις δυνάμεις τις βασικές μιας τέτοιας πλατειάς συμμαχίας .

Οφείλει ωστόσο να αντιμετωπίσει τις υποκειμενικές της αδυναμίες.

Να ανοιχτεί περισσότερο στην κοινωνία και να επεξεργαστεί πιο ώριμα τους στόχους και την πολιτική των συμμαχιών της.

Θεωρώ ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινείται πλέον και ένα τμήμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Ή παρατεταμένη κρίση και οι αναδιατάξεις που αυτή προκάλεσε στο πολιτικό σύστημα, έχουν απελευθερώσει σημαντικές προοδευτικές δυνάμεις, που επιδιώκουν ολοένα και πιο ανοιχτά τον ταξικό και κοινωνικό επαναπροσανατολισμό.

Θεωρώ ότι το να καθορίσουμε ελάχιστους κοινούς πολιτικούς στόχους με τις δυνάμεις αυτές, είναι πλέον περισσότερο από ώριμο.

Όμως το πιο σημαντικό, θα έλεγα είναι η συμμαχία με κοινωνικές δυνάμεις.

Με τα μαζικά κινήματα που επιμένουν να είναι παρόντα, αν και είμαστε σε μια εποχή απαξίωσης των κοινωνικών υποκειμένων. οπουδήποτε υπάρχει ζήτημα υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προώθησης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με όλον αυτό τον κόσμο που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εργασία, στις συλλογικές συμβάσεις, στην δωρεάν δημόσια παιδεία, στην καθολική ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Με το κομμάτι της κοινωνίας που ενεργοποιείται από το αίσθημα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους κοινωνικά αδύναμους και που μάχεται τον ρατσισμό τον εθνικισμό.

Με το πολύχρωμο και πολυσυλλεκτικό προοδευτικό κίνημα που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να απελευθερώσει εξαιρετική δυναμική.

Και με μοχλό ένα ώριμο εναλλακτικό σχέδιο, να γίνει καταλύτης καθοριστικής σημασίας προοδευτικών κοινωνικών αλλαγών.

Να κάνουμε την αριστερή και προοδευτική ιδεολογία ρεαλιστική προοπτική κλείνοντας τον δρόμο στις ιδεολογίες του κυνισμού και της βαρβαρότητας

Φίλες και Φίλοι,

Θα κλείσω με την εξής επισήμανση

«Με ρωτάνε πολλοί και στην Ευρώπη αλλά και εδώ, βλέποντάς με να εκπροσωπώ μια παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς και ταυτόχρονα να συνομιλώ στη Ευρώπη με σοσιαλδημοκράτες και πράσινους, εσύ τι ακριβώς είσαι ;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι σήμερα υπάρχουν κυρίως τρεις κυρίως τάσεις, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ άφησε αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η τάση που ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι το μέλλον αυτού του κόσμου βρίσκεται στην ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση των αγορών, στην μετατροπή κάθε κοινωνικού δικαιώματος σε εμπόρευμα, στην ιδιωτικοποίηση των βασικότερων κοινωνικών αγαθών, στην μείωση των κοινωνικών δαπανών, στην ελαστικοποίηση της εργασίας, και βεβαίως στο ιερό δικαίωμα του κεφαλαίου να μην φορολογείται και να μεταναστεύει σε φορολογικούς παραδείσους.

Δεν θα χρειαστεί πολύς κόπος για να φανταστείτε ποιο κόμμα στην Ελλάδα εκπροσωπεί αυτή την τάση του νεοφιλελευθερισμού είτε δεξιού, κυρίως, είτε και κεντροαριστερού ενίοτε», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ υπογράμμισε ότι πρόκειται αντιλήψεις που πλασάρονται συνεχώς ως φρέσκιες και καινοτόμες, ενώ στη πραγματικότητα είναι πιο παλιές και από το δουλεμπόριο του 18ου αιώνα και που διευρύνουν αντί να αντιμετωπίζουν τις τεράστιες ανισότητες και τα σοβαρά προβλήματα κοινωνικής συνοχής που οξύνθηκαν ιδιαίτερα με την κρίση του 2008″.

«Η δεύτερη τάση διαρκώς διευρυνόμενη το τελευταίο διάστημα», είπε ο πρωθυπουργός, «είναι η τάση της λαϊκιστικής ακροδεξιάς και του εθνικισμού- σοβινισμού, που καμιά φορά ακουμπά και τις παρυφές της αριστεράς, που για το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας θεωρεί υπεύθυνους τους πιο αδύναμους.

Είτε αυτοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, είτε διαφόρων ειδών μειονότητες, είτε οι τεμπέληδες του Νότου που φταίνε γιατί ζούνε πάνω από τις δυνατότητες τους, και υπόσχεται ευημερία και ασφάλεια, με επιστροφή στην εθνική περιχαράκωση, την μισαλλοδοξία και τον αυταρχισμό.

Αυτές οι αντιλήψεις είναι παμπάλαιες, και έχουν καταδικαστεί ιστορικά περισσότερες από μία φορές. και που δημιούργησαν ιστορικά εγκλήματα στην ανθρωπότητα», τόνισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι απέναντι στις δύο αυτές τάσεις, βρίσκεται η αριστερή και προοδευτική ιδεολογία, η οποία θέτει ως επιτακτική την ανάγκη να κάνουμε πιο ανθρώπινο αυτόν τον κόσμο στηρίζοντας τους αδύναμους, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα όλων στην δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια, όχι με τον ανταγωνισμό των λαών αλλά με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη.

«Πιστεύω βαθιά, παρά το ότι πολλοί λένε πως αυτή η τάση, αυτή η ιδεολογία, είναι παλιά και γερασμένη, είναι η πιο καινούργια και η πιο φρέσκια από όλες. Και το κυριότερο είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική προοπτική, απέναντι στην βαθειά κοινωνική κρίση που αναπαράγει και διευρύνει συνεχώς το χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους» είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

«Την εναλλακτική αυτή προοπτική, οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε να την κάνουμε υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και να την κάνουμε ρεαλιστική προοπτική να πιστέψουμε ότι είναι εφικτό. Κλείνοντας οριστικά τον δρόμο στις ιδεολογίες του κυνισμού και της βαρβαρότητας. Ένας κόσμος γεμάτος ανισότητες δεν μπορεί να είναι ο κόσμος του αύριο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien