Aigaio365 > ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ > Το προοδευτικό μέτωπο και το de facto δίλημμα της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛΛ

Το προοδευτικό μέτωπο και το de facto δίλημμα της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛΛ

Νίκος Συρμαλένιος
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

Άρθρο του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκου Συρμαλένιου στην Κυριακάτικη Kontra News

Μας χωρίζουν περίπου 45 μέρες από τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις. Ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, παρόλη τη διαφορετικότητα τους, θα αποτελέσουν ένα πραγματικό πλέον βαρόμετρο και για τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα μας, που σε μεγάλο βαθμό θα αποτελέσει και τον προπομπό για τις εθνικές εκλογές.

Βεβαίως ο χαρακτήρας κάθε εκλογής έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προφανώς οι ευρωεκλογές είναι οι πλέον κρίσιμες για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αυτή καθεαυτή την ύπαρξη της Ευρωπαικής Ένωσης, τουλάχιστον όπως την γνωρίσαμε έως σήμερα, διότι η ενδεχόμενη ενίσχυση ακροδεξιών, ξενοφοβικών και εθνικιστικών δυνάμεων, θα κρίνουν την ίδια την υπόσταση της και τη δυνατότητα της να πραγματώσει το ευρωπαικό όραμα ως οικονομική, κοινωνική και δημοκρατική ολοκλήρωση. Βεβαίως ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν άμοιρο των πολιτικών διαρκούς λιτότητας που επέβαλαν οι ελιτ των τεχνοκρατών του Βερολίνου και των Βρυξελλών απέναντι στους ευρωπαικούς λαούς, τους οποίους αποξένωσαν από κάθε ουσιαστικό κέντρο αποφάσεων.

Φυσικά υπήρξε και η εξαίρεση των χωρών του ευρωπαικού νότου, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλλία και στην Ισπανία, που τουλάχιστον οι δύο πρώτες κυβερνώνται τώρα από κυβερνήσεις της ευρύτερης αριστεράς και κατάφεραν παρά τα μνημόνια και τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε μια σειρά άλλα θέματα όπως στην κοινωνική πολιτική, αλλά και στην εξωτερική πολιτική.

Καταλαβαίνουν λοιπόν οι λαοί αλλά και αρκετά δημοκρατικά κόμματα ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρισκόμαστε για πρώτη φορά μετά την ίδρυση της ΕΟΚ και μετέπειτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ένα άκρως κομβικό σταυροδρόμι.
Δυστυχώς ορισμένα από τα κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μεταξύ των οποίων και η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, αντί να ορθώσουν τείχος απέναντι στον λαϊκισμό και στη μισαλλοδοξία, για ψηφοθηρικούς καθαρά λόγους υιοθέτησαν τις ακροδεξιές ρητορικές και πρακτικές, ωθώντας τον πολιτικό χάρτη ακόμα δεξιότερα και ανοίγοντας τον δρόμο για επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της δημοκρατίας και της προοπτικής μιας δημοκρατικής και φιλειρηνικής Ευρώπης.

Αντίθετα πολλά κόμματα της οικογένειας του ευρωπαικού σοσιαλιστικού κόμματος, κατανόησαν βαθμιαία ότι η πρόσδεση τους στο άρμα του νεοφιλελευθερισμού, τους αποξενώνει από το εκλογικό τους σώμα, αλλά το χειρότερο τους οδηγεί αναπόφευκτα σε ανιστόρητες συμμαχίες με τη δεξιά, που ως επί το πλείστον διολισθαίνει σε εθνικιστικές λαικίστικες θέσεις, στο όνομα της επιβίωσης της.

Γι’ αυτό και πρώτη φορά η συγκρότηση του προοδευτικού μετώπου από όλες τις προοδευτικές, οικολογικές και αριστερές δυνάμεις προβάλλει ως αδήριτη αναγκαιότητα για την αναχαίτιση της εθνικιστικής Ακροδεξιάς, που μπορεί να ανοίξει εφιαλτικές προοπτικές για την ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο.

Στην Ευρώπη οι σοσιαλιστές-σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι το έχουν συνειδητοποιήσει και έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της συμμαχίας με την Αριστερά και τους Πράσινους. Αντίθετα, στην Ελλάδα το ΚΙΝ.ΑΛΛ., αντί για αυτή την ιστορική αναγκαιότητα, επιλέγει τον στόχο της «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή την ανιστόρητη συμμαχία με τη σημερινή ακροδεξιάς στροφής Ν.Δ. Είναι προφανές ότι έτσι κατευθύνεται και στηρίζει απόλυτα τη στρατηγική Μητσοτάκη και τελικά την επιλογή κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ., αν και εφόσον αυτή στις εθνικές εκλογές έρθει πρώτο κόμμα. Επίσης με την επιλογή αυτή στηρίζει απόλυτα όλη την προσπάθεια παλινόρθωσης στο διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο παλαιό καθεστώς, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και την ανυποληψία.

Και εδώ ακριβώς προκύπτει μια τεράστια αντίφαση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛΛ, που σε αρκετές περιπτώσεις, αφενός μεν αναγκάζεται να συνάπτει σε επίπεδο περιφερειακών και δημοτικών εκλογών συμμαχίες με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης αριστεράς, αφετέρου δε σε πολιτικό επίπεδο ξορκίζει τις συμμαχίες αυτές.

Δημιουργείται de facto ένα δίλημμα στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πώς από τη μία πλευρά αποκηρύσσει μετά βδελυγμίας την όποια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη αποδέχεται τη βολική στήριξη σε υποψηφίους του δικού του χώρου; Αυτό γίνεται πιο φανερό στις συνεργασίες που έχουν προκύψει σε αρκετές περιφέρειες όπου η αναμέτρηση παίρνει σαφώς και πολιτικό-κομματικό χαρακτήρα, αφού τέτοιο σαφώς έχει προσδώσει και η Ν.Δ., η οποία διατυμπανίζει ότι στόχος της είναι η κατάκτηση όσο περισσότερων περιφερειών γίνεται ως πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Προφανώς η στρατηγική της οικειοποίησης του όποιου νικηφόρου αποτελέσματος δεν μπορεί εύκολα να σταθεί ανεξαρτήτως αν ο/η επικεφαλής είναι κομματικό στέλεχος ή στον χώρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ούτε πολύ περισσότερο να δικαιολογήσει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αφού και με δικές του δυνάμεις θα έχει συντελεσθεί το νικηφόρο αποτέλεσμα.

Κατά συνέπεια και εξ αντικειμένου, οι συμμαχίες αυτές ξεπερνούν τη στρατηγική της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., όσο και αν δεν το θέλει, και εντάσσονται εκ των πραγμάτων σε μια δυναμική ευρύτερων συμμαχιών του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, που σφυρηλατούν την προοδευτική συμμαχία από τα κάτω, ξεπερνώντας τις όποιες μικροκομματικές επιδιώξεις. Γι’ αυτό, όσο πιο γρήγορα όλοι το αντιληφθούν τόσο ο στόχος για την ήττα της Ακροδεξιάς αλλά και της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς θα γίνεται πιο ορατός.

Είμαι πεπεισμένος ότι το λαϊκό ένστικτο των απλών ανθρώπων, που στις πιο δύσκολες συνθήκες της μεταπολεμικής μας ιστορίας κράτησαν τη χώρα όρθια, πρώτον, δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση ενός διαπλεκόμενου καθεστώτος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και, δεύτερον, θα ρυμουλκήσει το σύνολο των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στη στρατηγική του προοδευτικού μετώπου που τόσο έχει ανάγκη η χώρα και η Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien