Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΤΗΝΟΣ > Τήνος: Πόλεμος ανακοινώσεων δημοτικής Αρχής – ΠΙΙΕΤ: «Ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να παραστήσει τον σωτήρα»

Τήνος: Πόλεμος ανακοινώσεων δημοτικής Αρχής – ΠΙΙΕΤ: «Ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να παραστήσει τον σωτήρα»

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Η απόφαση του ΣτΕ για το ΠΙΙΕΤ προκάλεσε «πόλεμο ανακοινώσεων» μεταξύ της δημοτικής αρχής Τήνου και της προσωρινής διοίκησης του Ιδρύματος:

«Ο Δήμος Τήνου αποσόβησε τον κίνδυνο να μείνει ακέφαλο το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου»

«Με άμεσες και δραστικές κινήσεις ο Δήμος Τήνου αποσόβησε τον κίνδυνο να μείνει ακέφαλο το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου» ανέφερε η πρώτη ανακοίνωση της δημοτικής αρχής:

«Η παρέμβαση του Δημάρχου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η δικαίωση των επιχειρημάτων του με την προσωρινή διαταγή του Ανωτάτου Δικαστηρίου διασφαλίζει τη συνέχιση άσκησης της διοίκησης από τη σημερινή Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, αποδεχόμενη και τη γνωμοδότηση του καθηγητή Αλιβιζάτου, την οποία η δημοτική αρχή είχε παραγγείλει.

Ο κ. Γιάννης Σιώτος τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη «προήλθε από τα άμεσα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής και δικαιώνει τους αγώνες του τηνιακού λαού για την διαφύλαξη των παρακαταθηκών των προγόνων μας» και συμπλήρωσε:

Η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας σε συνέχεια της γνωμοδότησης του καθηγητή Αλιβιζάτου, την οποία άμεσα φροντίσαμε να προωθήσουμε στο ΠΙΙΕΤ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο, δεν αφήνει, πλέον, το παραμικρό περιθώριο ακυβερνησίας στο Ίδρυμα που μπορεί απρόσκοπτα να διοικείται επί των τρεχουσών υποθέσεων. Αυτό υποστηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και προς αυτή τη κατεύθυνση αγωνιστήκαμε, ακολουθώντας τις νόμιμες οδούς χωρίς άσκοπές τυμπανοκρουσίες. Προσωπικά θεωρώ ότι σήμερα ότι τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη του πολιτικού μου πατέρα Σίμου Ορφανού, από τον οποίο διδάχθηκα ότι ‘όταν η συνέχεια γίνεται ζόρικη οι ζόρικοι συνεχίζουν’.»

ΠΙΙΕΤ: ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να παραστήσει τον σωτήρα

Άμεση ήταν η απάντηση της προσωρινής διοίκησης του Ιδρύματος:

«Είναι απόλυτα κατανοητό και αναμενόμενο ότι ο κ. Δήμαρχος προσπαθεί να παραστήσει τον σωτήρα για να καλύψει την άνευ προηγουμένου αταξία, που η πρόχειρη τροπολογία του προκάλεσε στο Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

Δεν αναμέναμε ωστόσο να ακουσθεί και ότι ο κ. Δήμαρχος τάχθηκε υπέρ της πλευράς των προσφευγόντων Προέδρου και Μελών της Επιτροπής, οι οποίοι ζήτησαν να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή, την οποία, « νυν οψίμως χαιρετίζει».

Δυστυχώς το ίδιο το δικόγραφο της παρέμβασής του στο ΣτΕ, τον διαψεύδει πανηγυρικώς – μετά του πιστού της υπογραφής του πληρεξουσίου του δικηγόρου κ. Ν. Αλιβιζάτου.

Το αίτημα της εις χείρας μας από 4.7.2018 παρεμβάσεως του κ. Δημάρχου στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ρητώς αναγράφει ότι ο κ. Δήμαρχος ζητεί από το ΣτΕ «να απορριφθεί η υπό κρίση αίτηση καθώς και το αίτημα των αντιδίκων για την έκδοση προσωρινής διαταγής».

Είναι σαφές ότι αν οι «αντίδικοι» Μητροπολίτης Πρόεδρος και τα τέσσερα Μέλη της Επιτροπής, κατά των οποίων άσκησε παρέμβαση ο κ. Δήμαρχος, δεν είχαν υποβάλει την αίτηση αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την αναστολή λήξεως της θητείας τους, δεν θα είχε εκδοθεί σήμερα η προσωρινή διαταγή και το Ιερό Ίδρυμα θα παρέμενε ακυβέρνητο και ακέφαλο, όπως προέβλεπε η τροπολογία. Το ΣτΕ αποδέχθηκε ότι δημιουργείται κενό διοικήσεως από την νομοθετική ρύθμιση, το περιεχόμενο της οποίας καλώς εγνώριζε ο κ. Δήμαρχος και οι υπογράψαντες βουλευτές τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ουδέποτε ο Δήμαρχος λοιπόν παρενέβη υπέρ των απόψεων των προσφευγόντων στο ΣτΕ, αντίθετα χρησιμοποίησε επιχειρήματα περί δήθεν αυτοδίκαιης παράτασης θητείας, επιμένοντας ότι δεν δημιουργεί ακυβερνησία η τροπολογία του.

Φυσικά το ΣτΕ απέρριψε πανηγυρικά αυτές τις θεωρίες και χορήγησε ασφαλιστικά μέτρα. Η Διοικούσα Επιτροπή παραμένει στα καθήκοντά της εξαιτίας της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ που πέτυχαν οι προσφεύγοντες και ανέστειλε την εκτέλεση της νομοθετικής διάταξης, που τους εκδίωξε από τη διοίκηση του ΠΙΙΕΤ.

Για τα υπογράφοντα Μέλη
Ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ»

Απάντηση δημάρχου στο ΠΙΙΕΤ: Ως Δήμαρχος έχω το καθήκον να είμαι εγγυητής της ενότητας του Ιδρύματος

«Ήταν αναμενόμενο ότι η επιτυχία θα είχε, ως είθισται άλλωστε, πολλούς «πατεράδες». Το ότι θα είχε και.. «μούσια» ήταν πραγματικά έκπληξη.

Γιατί η επιχειρηματολογία δεν στηρίχθηκε σε μούσια αλλά στην εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση ενός ακαδημαϊκού που παρόλο που δεν φοράει ράσα έχει κερδίσει με τις γνώσεις του το σεβασμό και την αποδοχή της επιστημονικής κοινότητας που υποκλίνεται στο κύρος του.

Και αυτή η επιχειρηματολογία προκλήθηκε από δική μου πρωτοβουλία. Όσο για τα υπόλοιπα που αναφέρονται στην όντως «ταραγμένη» ανακοίνωση, απλά υπενθυμίζω ότι ως Δήμαρχος δεν έχω θεσμική αρμοδιότητα να καταθέτω τροπολογίες στη Βουλή.

Έχω όμως το καθήκον να είμαι εγγυητής της ενότητας του Ιδρύματος.

Και αυτό έπραξα γνωρίζοντας ότι απηχώ και τις απόψεις της πλειοψηφίας της Διοικούσας Επιτροπής, πράγμα που η ανακοίνωση σκοπίμως αποσιωπά.»


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien