Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να κάνουν το τελικό βήμα, το οποίο θα σηματοδοτεί την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.
«Οι ελληνικές αρχές έλαβαν μια σειρά μέτρων για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν […] όλες οι προηγούμενες ενέργειες που απαιτούνται για τη σύναψη της σύμβασης τέταρτη αξιολόγηση έχουν ολοκληρωθεί. Ανοίγει ο δρόμος για την τελική εκταμίευση στην Ελλάδα ποσού απαραίτητου για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους, συν ένα ποσό που θα συμβάλει στην οικοδόμηση ενός ταμειακού αποθέματος […] Όλες οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εκπληρώνονται» αναφέρει μεταξύ άλλων, η έκθεση των θεσμών για την Ελλάδα.
Με βάση τα παραπάνω, στο Μαξίμου έχουν κάθε λόγο να περιμένουν ευχάριστα νέα από το Eurogroup (16:00 ώρα Ελλάδος), τα οποία θα περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, την εκταμίευση της τελευταίας δόσης (10- 12 δισ. ευρώ) και τη ρύθμιση του χρέους (δείτε αναλυτικά εδώ).
«Ήρθε η ώρα των Ευρωπαίων να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους»
«Ήρθε η ώρα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της Ευρωζώνης, Πιέρ Μοσκοβισί από τις Βρυξέλλες και αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα από την αρχή της κρίσης έως σήμερα:
«Μετά από οκτώ χρόνια χρηματοοικονομικής βοήθειας και επώδυνων θυσιών του ελληνικού λαού, το Eurogroup πρέπει να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για να ολοκληρωθεί θετικά το ελληνικό πρόγραμμα. Χρειάζεται είναι ένας ισορροπημένος συμβιβασμός που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» δήλωσε.
Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και αξιολόγησης έχουν ικανοποιηθεί και πρόσθεσε ότι τώρα είναι η σειρά των Ευρωπαίων να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή βελτίωση των οικονομικών της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία από την ύφεση του 2008 επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2017, ότι από δημοσιονομικό έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, πετυχαίνει πλεονάσματα από το 2016, ενώ σχολίασε και την πτώση της ανεργίας (20,1% από 27,5%, το 2013)
Μεταμνημονιακή παρακολούθηση
Η έξοδος από τα μνημόνια σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την άρση της επιτήρησης. Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση αναμένεται να είναι πιο σφιχτή από άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα (λόγω των μεγάλων δανείων της χώρας). Παρ’ όλα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως η επιτήρηση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση νέο μνημόνιο. Άλλωστε, είναι μια πρακτική που εφαρμόστηκε σε όλες τις χώρες που βρεθήκαν υπό καθεστώς μνημονίων.