Από την Κυριακάτικη KontraNews
Το τρίπτυχο «ανανέωση, ανασυγκρότηση και άνοιγμα στην κοινωνία» θα μπορούσε να περιγράψει κατάλληλα την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του οποίου έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα, ύστερα από τεσσερισήμισι χρόνια στην κυβέρνηση. Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει αλλάξει τις εσωκομματικές ισορροπίες και πλέον στην Κουμουνδούρου αναδεικνύονται τρεις κυρίαρχες τάσεις, ενώ αναμένονται πολλές αλλαγές σε θέσεις κλειδιά. Από την άλλη, τη θέση τους στο κόμμα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα διατηρήσουν τόσο ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, όσο και η εκπρόσωπος τύπου Έφη Αχτσιόγλου.
«ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΩ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ»
Ειλημμένη απόφαση της ηγεσίας θα πρέπει να θεωρείται το άνοιγμα στην κοινωνία, στα κινήματα και στο κέντρο. Άπαντες θεωρούν πως το εκλογικό αποτέλεσμα του 31,5% θέτει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον αδιαμφισβήτητο εκφραστή των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας και όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας «το ποσοστό των εθνικών εκλογών πρέπει να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση», φανερώνοντας την πρόθεση της Κουμουνδούρου να εγγράψει νέα μέλη από την αριστερά έως την οικολογία και το κέντρο. Πάνω σε αυτή τη βάση εδράζεται και η απόφαση να μη διεξαχθεί άμεσα συνέδριο (πρόταση που φαίνεται να υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης), αλλά αυτό να πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, τον Φεβρουάριο, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό και στελέχη που θα εγγραφούν το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε αυστηρό τόνο πως δεν θα ανεχθεί «ένα συνέδριο μηχανισμών»…
ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΝΟΜΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Η ιδέα για αλλαγή του ονόματος, παρότι έπεσε στο τραπέζι, απορρίφθηκε αμέσως, καθώς το «ΣΥΡΙΖΑ» θεωρείται ισχυρό brandname. Άλλωστε πολλά στελέχη από την Προοδευτική Συμμαχία, τη ΔΗΜΑΡ, τους Πράσινους, τη Χάρτα19, κ.α. έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ απολαμβάνοντας τα πλήρη δικαιώματα των μελών. Σύμφωνα, με πληροφορίες επαναδραστηριοποιείται και η 27μελής επιτροπή που ανέλαβε προεκλογικά τον συντονισμό της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Αντώνης Κοτσακάς, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης, Στέφανος Τζουμάκας, Δημήτρης Χατζησωκράτης, κ.α.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ– ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ – ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ
Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και αλλαγές στα πρόσωπα. Παρά τα όσα ειπώθηκαν και διέρρευσαν την προηγούμενη εβδομάδα, φαίνεται πως ο Πάνος Σκουρλέτης επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του γραμματέα. Αν δεν προκύψει κάτι συνταρακτικό μέχρι το συνέδριο, δεν φαίνεται πως θα υπάρξει κάποια υποψηφιότητα που θα τον συναγωνιστεί παρά τις φημολογίες για αντικατάστασή του από τον Νάσο Ηλιόπουλο. Άλλωστε για τον υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας έχουν ακουστεί κάποιες …μουρμούρες λόγων των ενστάσεων που έχει διατυπώσει το άνοιγμα στο κέντρο. Στη θέση της εκπροσώπου τύπου θα παραμείνει και η Έφη Αχτσιόγλου, της οποίας το έργο στην προεκλογική περίοδο κρίνεται εξαιρετικό. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο οργανωτικό γραφείο του κόμματος, μετά από αιτήματα πολλών νομαρχιακών οργανώσεων, ενώ αναμένεται να φανεί ποιοι θα αναλάβουν τις θέσεις του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ήταν η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου), του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ήταν ο Κώστας Ζαχαριάδης και ακούγονται χωρίς να επιβεβαιώνονται τα ονόματα των Νάσου Ηλιόπουλου και Ράνιας Σβίγκου) και του αντιπροέδρου της Βουλής. Αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, τονίζουν πως πολύ σημαντικό ρόλο θα έχει και ο άνθρωπος που θα αναλάβει τη θέση του διευθυντή του Αλέξη Τσίπρα, θέση που στο παρελθόν είχαν κατά σειρά οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Γιάννα Πεππέ. Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον η γενιά των 35ρηδων αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κουμουνδούρου, καθώς οι Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης και Ηλιόπουλος θα βρίσκονται συνεχώς δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
ΜΕΤΡΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΑΣΕΙΣ
Τρεις ισχυρές τάσεις φαίνεται πως θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και να εντείνει τις προσπάθειες για το άνοιγμα στην κοινωνία, επί της ουσίας επιβραβεύει τις πρωτοβουλίες της «Κίνησης των μελών», της πιο ισχυρής -κοινοβουλευτικά τουλάχιστον- δύναμης, τα μέλη της οποίας ξεκίνησαν τις προσπάθειες για τη διεύρυνση. Σε αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων πρωτοκλασάτα στελέχη όπως οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Ρένα Δούρου, Πάνος Ρήγας. Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Ζαχαριάδης, Τρύφων Αλεξιάδης, Σωκράτης Φάμελλος, Νεκτάριος Σαντορινιός, Σταύρος Αραχωβίτης, Όλγα Γεροβασίλη, Μάριος Κάτσης, Γιάννης Μουζάλας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκος Συρμαλένιος, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώργος Τσίπρας, Γιώργος Βασιλειάδης αλλά, και οι Νίκος Σκορίνης, Γιάννης Βουλγαράκης, Αντώνης Κοτσακάς, Αναστασία Σαπουνά, Δημήτρης Σακελλάρης, κ.α.
Από την άλλη, το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου περιόρισε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της τάσης των 53+. Περίπου 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είτε ανήκουν, είτε είναι αρκετά κοντά σε αυτήν. Πρόκειται για τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Πάνο Σκουρλέτη, Θόδωρο Δρίτσα, Νίκο Βούτση, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκο Φίλη, Αλέξη Χαρίτση, Θεανώ Φωτίου, Γιώργο Ψυχογιό, Μερόπη Τζούφη, Ειρήνη Αγαθοπούλου και Νίκο Ηγουμενίδη. Από την άλλη, οι Χρήστος Μαντάς, Αννέτα Καββαδία, Ελένη Σταματάκη, Νίκος Μανιός, Ράνια Σβίγκου, Αφροδίτη Σταμπουλή και Χρήστος Καραγιαννίδης δεν κατάφεραν να εκλεγούν.
Μια νέα πρωτοβουλία με χαρακτηριστικά τάσης, αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία συγκροτούν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μπουρνούς, Πέτυ Πέρκα, Κώστας Μπάρκας, Γιάννης Μπασκόζος, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Έφη Καλαμαρά, Μαρία Βαμβουρέλη, Κώστας Πουλάκης, κ.α. Απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, τα συγκεκριμένα στελέχη είναι κάπως πιο επιφυλακτικά με τη διεύρυνση, έχοντας διατυπώσει κάποιες ενστάσεις, χωρίς όμως να θέτουν κόκκινες γραμμές ή να δημιουργούν προβλήματα στην ηγεσία…