Aigaio365 > ΚΟΙΝΩΝΙΑ > Θρίλερ με τη φορμόλη σε ιχθυοτροφεία

Θρίλερ με τη φορμόλη σε ιχθυοτροφεία

Από το Documento

Οι καταγγελίες για την καρκινογόνο ουσία, οι μηνύσεις και η αγωγή του 1 εκατ. ευρώ

Μια αγωγή εταιρείας που ζητά από πρώην υπάλληλό της να καταβάλει 1 και πλέον εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, μηνύσεις για εξύβριση και απειλές, αλλά και σοβαρότατες καταγγελίες για χρήση φορμόλης σε μονάδες ιχθυοτροφείων. Οσα συμβαίνουν μεταξύ του ιχθυολόγου Χρήστου Λοβέρδου-Στελακάτου και της εταιρείας Ανδρομέδα ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, συνθέτουν ένα δικαστικό θρίλερ με σοβαρότατες προεκτάσεις που δεν αποκλείεται να αφορούν και τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες γίνεται χρήση φορμόλης στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας, κάτι που διαπιστώθηκε και από έλεγχο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Με τη μόνη διαφορά ότι, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η χρήση ήταν νόμιμη και με βάση κτηνιατρικές συνταγές, ενώ ο Χρ. Στελακάτος υποστηρίζει ότι μπορεί πράγματι να υπήρχε κτηνιατρική συνταγή, εντούτοις από τον έλεγχο που έγινε δεν διαπιστώθηκε πως «η χορήγηση αυτή ήταν η ενδεδειγμένη ούτε σε ποιο είδους ψαριού χορηγήθηκε».

 

Το χρονικό των διώξεων

Στις καταγγελίες του Χρ. Στελακάτου η εταιρεία απάντησε με κατάθεση αγωγής. Σε αυτήν η εταιρεία αρνείται όλα όσα αναφέρει ο καταγγέλλων και μάλιστα ζητεί από τον Χρ. Στελακάτο το ποσό του 1.000.055 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη. Η εν λόγω αγωγή έχει εκδικαστεί αλλά ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η απόφαση της Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος μιλώντας στο Documento κάνει λόγο για προσπάθεια οικονομικού αφανισμού του. «Είναι ξεκάθαρο πως ο οικονομικά δυνατότερος προσπαθεί να συντρίψει τον ασθενέστερο οικονομικά» επισημαίνει, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι για όλα αυτά είχε ενημερώσει τους ανωτέρους του στην εταιρεία κατά το παρελθόν και είχε δεχτεί «ψυχολογικό πόλεμο».

Από την πλευρά της η δικηγόρος Αννυ Παπαρούσου, η οποία έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Χρ. Στελακάτου από κοινού με τη δικηγόρο Χρύσα Πετσιμέρη, υπογραμμίζει στο Documento: «Σε σχέση με τις υπόλοιπες καταγγελίες, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για άσκηση δικαιολογημένου ενδιαφέροντος ενός ενεργού πολίτη ο οποίος ενδιαφέρεται για τα κοινά και θέτει ερωτήματα τα οποία αντί να απαντηθούν επιστημονικά απαντώνται με αγωγές και μηνύσεις».

Παράλληλα, ασκήθηκε εναντίον του μήνυση από υπάλληλο της εταιρείας για εξύβριση και απειλή. Συγκεκριμένα, στις 23 Αυγούστου 2017 εργαζόμενη της επιχείρησης τον κατηγόρησε ότι «με πρόθεση της προκάλεσε τρόμο και ανησυχία απειλώντας την με βία και απευθυνόμενος σε αυτήν με φράσεις όπως: “δεν θα σε πετύχω εκτός πόλης που δεν θα έχεις τους δικούς σου, θα δεις τι θα σου κάνω, θα σε απαγάγω, θα ζητήσω λύτρα και αν ο πατέρας σου δεν τα στείλει θα σε στέλνω κομμάτι κομμάτι, θα σου κάψω το Q3”». Ακόμη, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, προσέβαλε με λόγο την τιμή και την υπόληψη της εγκαλούσας λέγοντάς της «άντε μωρή που ξύνεις τα @ σου». Η ίδια ανέφερε πως αφορμή για αυτήν τη λεκτική επίθεση ήταν συνομιλία που είχαν πριν από περίπου έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια της οποίας του είχε ζητήσει να είναι πιο συνεργάσιμος έτσι ώστε να διευκολυνθεί η συνεργασία και η δουλειά τους.

Η απόφαση που εκδόθηκε τον καταδίκασε σε επτά χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και χωρίς ανασταλτικό δικαίωμα στην έφεση. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροί του, για την εν λόγω απόφαση δεν κλητεύθηκε σύννομα καθώς η κλήση παραδόθηκε στην παλιά του διεύθυνση, αν και ο ίδιος είχε δηλώσει τη νέα. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ακόμη ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηγουμενίτσας καθώς τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής τιμωρούνται με ανώτατη ποινή μέχρι ένα έτος το καθένα. Ο Χρ. Λοβέρδος-Στελακάτος άσκησε έφεση στις 26.10.2018 ζητώντας παράλληλα τη χορήγηση αναστολής στην έφεσή του, όπως και συνέβη.

«Είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά να υπάρχει μία στην ουσία ανυπόστατη νομικά απόφαση η οποία καταδικάζει τον Χρήστο Λοβέρδο-Στελακάτο σε καταδικαστική ποινή επτά ετών χωρίς αναστολή και χωρίς δικαίωμα αναστολής στην έφεση για τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής που τιμωρούνται με ποινή έως ενός έτους έκαστο» τονίζει στο Documento η Αν. Παπαρούσου και συμπληρώνει: «Αν και κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση και ζητήθηκε και επιτεύχθηκε η αναστολή εκτέλεσής της, παραμένει ένα πολύ σοβαρό θέμα το πώς υπήρξε και διακινήθηκε εντός του πρωτοδικείου Ηγουμενίτσας αυτή η απόφαση».

Ομως αυτή δεν είναι η μοναδική μήνυση που έχει κατατεθεί σε βάρος του Χρ. Στελακάτου. Την περασμένη Παρασκευή επρόκειτο να εκδικαστεί μηνυτήρια αναφορά που έχει κατατεθεί σε βάρος του από την πλευρά ανώτερου στελέχους της εταιρείας με την κατηγορία της εξύβρισης αλλά και της απαίτησης χρηματικού ποσού προκειμένου να μη δημοσιεύει τίποτα σε βάρος της εταιρείας. Η υπόθεση τελικά έλαβε αναβολή.

Ο Χρ. Στελακάτος βέβαια δεν αποδέχεται τις κατηγορίες και όλα αυτά τα αποδίδει σε μια προσπάθεια αποδόμησης της προσωπικότητάς του από την πλευρά της εταιρείας. «Είμαι 38 χρόνων, δεν έχω καταδικαστεί ποτέ για τίποτα, δεν έχω δεχτεί ποτέ μήνυση για τίποτα, δεν έχω μηνύσει ποτέ πολίτη για τίποτα, το ποινικό μου μητρώο ήταν καθαρό και ξαφνικά στο δικαστήριο εμφανίζομαι ως απαγωγέας και τρελός. Ολα αυτά έχουν έναν και μόνο στόχο, να αποδομηθώ ως χαρακτήρας» υπογραμμίζει στο Documento.

Συλλογή υπογραφών

Τις τελευταίες ημέρες «τρέχει» διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz. Η καμπάνια, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι ο ιχθυολόγος δικάζεται επειδή κατήγγειλε τη χρήση φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες, έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 14.000 υπογραφές. Στο κείμενο του ψηφίσματος επισημαίνεται ακόμη: «Την Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2017 εκδικάστηκαν στην Ηγουμενίτσα τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας Ανδρομέδα σε εργαζόμενο ιχθυολόγο που κατήγγειλε τη χρήση των καρκινογόνων αντιπαρασιτικών (φορμόλη), τις σάπιες τροφές και τα χρώματα των διχτυών των κλωβών που μετά την επεξεργασία ρίχνονται στη θάλασσα. Στη διαδικασία διατυπώθηκε με επιχειρήματα από τον εργαζόμενο ότι αυτές οι πρακτικές δεν αφορούν μόνο τη συγκεκριμένη εταιρεία αλλά συνολικά τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη ρυπογόνο εκμετάλλευση των ιχθυοκαλλιεργειών που ως μαζική βιομηχανοποιημένη παραγωγή καταστρέφει τη φύση και την ποιότητα της παραγωγής. Το δικαστήριο θα αποφασίσει για τα ασφαλιστικά μέτρα στους επόμενους δύο μήνες, ως τότε επέβαλε τη συνέχιση της απαγόρευσης δημοσίευσης πληροφοριών για το ζήτημα».

Ανδρομέδα: Καμία τοποθέτηση

Το Documento επικοινώνησε με την εταιρεία Ανδρομέδα ΑΕ προκειμένου να ζητήσει ένα σχόλιο για την υπόθεση και το σύνολο των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί, ωστόσο εκπρόσωποι της επιχείρησης αρνήθηκαν να κάνουν κάποια δήλωση αναφέροντας ότι η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και περιμένουν την απόφασή της.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien