Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Χάος με τη μεταφορά των μαθητών στη Σύρο – Οργή γονιών και μαθητών προς τον αντιπεριφερειάρχη

Χάος με τη μεταφορά των μαθητών στη Σύρο – Οργή γονιών και μαθητών προς τον αντιπεριφερειάρχη

Σε αδιέξοδο η πολύωρη εκρηκτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο σχολικό συγκρότημα του Μάννα με το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα Λύκεια.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα, βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των αιτημάτων που έχουν θέσει οι μαθητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ, οι οποίοι έχουν κατέβει σε κινητοποιήσεις, κλείνοντας τις σχολικές μονάδες.

Στο πλευρό τους η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και οι γονείς, οι οποίοι καταθέτουν την αγωνία τους, καθώς οι συνθήκες κατά της οποίες οι μαθητές βιώνουν κατά την προσέλευσή τους στο σχολικό συγκρότημα, αλλά και κατά την έξοδό τους από αυτό, είναι άκρως επικίνδυνες.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης,κ. Μαραγκός, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μενδρινού, Αθανασίου και Βακόνδιος, καθώς και ο εκπρόσωπος των ΚΤΕΛ, κ. Μαυράκης.

Στη συνάντηση, η οποία σκιαγραφήθηκε από μεγάλη ένταση και αγανάκτηση εκ μέρους των μαθητών, γονέων και καθηγητών, κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις, οι οποίες από ότι όλα δείχνουν δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, αλλά μπορούν εάν υπάρξει θέληση (;) και πολιτική βούληση (;) να το επουλώσουν έως κάποιο βαθμό.

Ζήτησαν την άμεση λύση του ζητήματος

Τα μέλη των εκπροσώπων του 15μελους συμβουλίου σε ρόλο καθοριστικό για τη συζήτηση, ζήτησαν κυρίως από τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, να τοποθετηθεί δημόσια, δίνοντας ως παραδείγματα, άρθρα του νόμου περί μεταφοράς μαθητών, για το πως πιστεύει ότι μπορεί να λυθεί το ζήτημα, κάνοντας σαφές ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί ως έχει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ίδιο κύματος κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των γονέων και των καθηγητών, οι οποίοι ζητούσαν επιτακτικά να δοθεί μία πειστική απάντηση κυρίως από την Περιφέρεια, η οποία είναι αρμόδια για το συγκεκριμένο θέμα.

«Πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό καθεστώς»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων σε όλες τις τοποθετήσεις του, τόνιζε την αναγκαιότητα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, το οποίο βάζει «κανόνες» στην μετακίνηση των μαθητών στη νησιωτική περιοχή των Κυκλάδων, «κανόνες» και «φραγμούς» οι οποίοι έχουν ως συνέπεια να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν.

Ο κ. Λεονταρίτης στην προσπάθειά του να δώσει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που του έθεταν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, δήλωνε ξανά και ξανά ότι η λύση στη μεταφορά των μαθητών θα δώσει η τροποποίηση του νόμου, κάτι που δημιούργησε πολλές φορές την έντονη αντίδραση των μαθητών και των γονέων, αντίδραση η οποία πολλές φορές ήταν έντονη απέναντι στο πρόσωπο του Αντιπεριφερειάρχη.

«Να αυξηθούν να όρια της αστικής περιοχής»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός πρότεινε ην έγκριση μέσω του Περιφερειακού Συμβουλίου, των ορίων της αστικής περιοχής, βάσει της γνωμοδοτικής απόφασης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης του 2015, βάσης της οποίας περιλαμβάνονται περιοχές όπως το Μάννα, η Αζόλιμνος, τα Τάλαντα ο Βράχος κ.α., προκειμένου να μπορέσει η δημοτική συγκοινωνία να λειτουργήσει υποστηρικτικά στη μεταφορά των μαθητών με τα Mini Bus, πρόταση που όπως είπε και εκείνος, μπορεί να μη δίνει μία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, όμως θα λειτουργήσει υποστηρικτικά.

Η άρνηση που δημιούργησε την «έκρηξη»

Στην πρόταση του Δημάρχου, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε αρνητικός με το αιτιολογικό, ότι η αύξηση των ορίων της αστικής περιοχής της Ερμούπολης θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα (βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις), παρά θα λύσει ζητήματα, κάτι που δημιούργησε μία έντονη αντίδραση από τους παρευρισκομένους, οι οποίοι επιτέθηκαν φραστικά στον κ. Λεονταρίτη, κατηγορώντας τον ότι δεν επιθυμεί τη λύση του προβλήματος.

Στην κατηγορία αυτή αντιτάχθηκε ο κ. Λεονταρίτης επαναλαμβάνοντας ότι δε θέλει να «χρυσώσει κανένα χάπι» και να δίνει ψεύτικες ελπίδες στους μαθητές, καθώς όπως επανέλαβε, η μόνη λύση είναι η τροποποίηση του νόμου περί μεταφοράς μαθητών.

«Κινούμαστε βάση νόμου»

Ο εκπρόσωπος της ΚΤΕΛ Α.Ε. κ. Μαυράκης για το θέμα δήλωσε η εταιρεία κινείται βάση νόμου αλλά και βάση της σύμβασης που έχει υπογράψει με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε νόμιμη προσπάθεια για εξυπηρέτηση των μαθητών.

Αντιπαράθεση μεταξύ Γ. Λεονταρίτη και ΚΤΕΛ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Γιώργου Λεονταρίτη και των ΚΤΕΛ, όταν ο πρώτος μίλησε για συντεχνιακά συμφέροντα, με τον εκπρόσωπο του ΚΤΕΛ κ. Μαυράκη να ζητά από τον Αντιπεριφερειάρχη να ανακαλέσει ότι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της εταιρίας.

Πηγή syrostoday.gr


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien