Aigaio365 > MAIN SLIDER > Συρμαλένιος: Η Νέα Δημοκρατία δίνει πολλά στους λίγους – 90 εκατ. ευρώ στο 3,5% των φορολογουμένων

Συρμαλένιος: Η Νέα Δημοκρατία δίνει πολλά στους λίγους – 90 εκατ. ευρώ στο 3,5% των φορολογουμένων

«Είχαμε καταθέσει μία τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους των μικρών νησιών με πληθυσμό κάτω από χίλιους κατοίκους, για τους μόνιμους κατοίκους και για τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε αυτά τα νησιά, στα μικρά νησιά. Την απορρίψατε», ανέφερε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το φορολογικό νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.
Αναλυτικά:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει ως πρώτο νομοσχέδιο αυτό το μίνι φορολογικό, προφανώς γιατί υπάρχουν και προθεσμίες, αλλά προφανέστατα επειδή θέλει να δώσει ένα θετικό σήμα κυρίως στον κορμό του εκλογικού της σώματος, αυτούς που τους ψήφισαν. Και λέω και στον κορμό του εκλογικού της σώματος, διότι ακριβώς σε αυτούς απευθύνεται, κυρίως στις μεγάλες περιουσίες, στις πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες αξίας περιουσίες που απευθύνεται το μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κόστους.

Βεβαίως, υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά τα οποία δεν έχουν απαντηθεί και σας τα έχει θέσει και ο κ. Τσακαλώτος, καθώς και άλλοι ομιλητές από την πλευρά μας.

Το πρώτο είναι το εξής: Το δημοσιονομικό κόστος δεν εξηγείτε πού το βρίσκετε. Θα εξηγήσετε, βεβαίως -γιατί θα υποχρεωθείτε προς τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, είτε θέλετε είτε δεν θέλετε- πού βρίσκεται το επιπλέον δημοσιονομικό κόστος από την στιγμή που μας κατηγορούσατε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και για παροχολογία το διάστημα λίγο πριν από τις εκλογές.

Όμως, μήπως το δημοσιονομικό κόστος το βρίσκετε από το πάγωμα των προσλήψεων στην υγεία; Συγκεκριμένα, με ενημέρωσαν ότι παγώνουν οι λεγόμενες υπηρεσιακές μεταβολές (προσλήψεις-μεταθέσεις κ.λπ) με δύο εγκυκλίους του Υπουργού Υγείας. Είναι ένα πρώτο μέτρο που άκουσα και θέλω και απαντήσεις, αν είναι δυνατόν. Και αυτό έχει αντίκρισμα και σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε περιφερειακά νοσοκομεία, όπως συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, όπου έχει εξελιχθεί ένας διαγωνισμός από τον Οκτώβριο του 2018, έχει περάσει από την έγκριση του ΑΣΕΠ και σήμερα δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να προσληφθούν, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους, αφού έχει δοθεί αυτή η εντολή με δύο εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας.
Μήπως, λοιπόν, είναι ένας τρόπος να αρχίσουμε να βρίσκουμε τον δημοσιονομικό χώρο;

Δεύτερο ερώτημα: Γιατί βάζετε, παρότι έχει γίνει η συζήτηση, ενιαία κλίμακα έκπτωσης από την περιουσία αξίας 80.000 ευρώ μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ; Είναι δυνατόν να απευθύνεστε με τον ίδιο τρόπο και να δίνετε την ίδια έκπτωση σε αυτή την τεράστια γκάμα από 80.000 ευρώ ως 1 εκατομμύριο ευρώ;

Γιατί δίνετε, επίσης, σε περιουσία αξίας πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ 22 εκατομμύρια ευρώ; Το λέμε και το ξαναλέμε, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, 22 εκατομμύρια ευρώ ουσιαστικά δίνονται σε ανθρώπους πάρα πολύ πλούσιους, στους ανθρώπους που έχουν περιουσία πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.

Και το τελευταίο: Εάν κύριε Σταϊκούρα κάνετε τους υπολογισμούς -και τους έχετε κάνει στο Υπουργείο Οικονομικών- το 49% του πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους που βάλατε επιπλέον από εμάς (εμείς είχαμε ψηφίσει τον ΕΝΦΙΑ με 260 εκατομμύρια ευρώ, βάζετε άλλα 200-205 εκατομμύρια ευρώ τώρα), τα 90 εκατομμύρια ευρώ απευθύνονται στο 3,5% των φορολογούμενων που έχουν περιουσία. Αυτή είναι η πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης; Αυτή είναι η πολιτική για τους πολλούς;

Αντίθετα, λοιπόν, δίνετε πολλά στους λίγους. Αυτό σας είπε ο Πρόεδρός μας, Αλέξης Τσίπρας, στις προγραμματικές δηλώσεις και αυτό επιβεβαιώνεται από το πρώτο νομοσχέδιο.

Αντίθετα, η δική μας τροπολογία, την οποία δεν κάνατε δεκτή, βάζει μια κλιμακωτή ελάφρυνση που φθάνει μέχρι τις περιουσίες έως 500.000 ευρώ. Είχαμε ψηφίσει ελαφρύνσεις μέχρι τις 200.000 ευρώ. Το πάμε στις 500.000 ευρώ, αφού βρήκατε τον δημοσιονομικό χώρο.

Δεύτερο ζήτημα είναι το θέμα με τις εκατόν είκοσι (120) δόσεις. Προφανώς, είναι θετικά τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη μεταβολή της δόσης από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ και τη μείωση των επιβαρύνσεων του επιτοκίου από 5% σε 3%.

Η διαφοροποίηση από τα 2 εκατομμύρια ευρώ τζίρο που είχαμε θεσπίσει εμείς στο 1 εκατομμύριο ευρώ βασική οφειλή, έχει μεγάλη διαφορά και ευνοεί κυρίως τις πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις, χωρίς να διασφαλίζονται τα κριτήρια βιωσιμότητας κάθε επιχείρησης.

Τέλος, θέλω να πω ότι είχαμε καταθέσει μία τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους των μικρών νησιών με πληθυσμό κάτω από χίλιους κατοίκους, για τους μόνιμους κατοίκους και για τα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε αυτά τα νησιά, στα μικρά νησιά. Την απορρίψατε. Εγώ σας ξανακαλώ τώρα, παρόντος και του Πρωθυπουργού, να αποδεχθείτε αυτή την τροπολογία. Αυτή η τροπολογία και χαμηλό κόστος έχει και δίνει σε αυτούς τους ανθρώπους που «φυλάνε Θερμοπύλες» και στα ακριτικά μικρά νησιά μας, αλλά και στα άλλα νησιά, μία ανάσα για να μπορούν πραγματικά να ζουν σε αυτούς τους τόπους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να μας πληρώνουν, αλλά να τους πληρώνουμε.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien