Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΠΑΡΟΣ > ΣΥΡΙΖΑ Πάρου: Σοβαρά τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων της Πάρου με ευθύνη του Δήμου

ΣΥΡΙΖΑ Πάρου: Σοβαρά τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων της Πάρου με ευθύνη του Δήμου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Πάρου, με αφορμή την άσχημη εικόνα που δείχνουν τα σχολεία του νησιού, λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αναλυτικά:

«Σε λίγες μέρες ξεκινά η νέα σχολική χρονιά με την επισήμανση ότι τα προβλήματα, που παρουσιάζονται συνήθως με την έναρξή της, συνεχώς περιορίζονται.

Και αυτό καταγράφεται στα θετικά του Υπουργείου Παιδείας, του οποίου ο φετινός σχεδιασμός προβλέπει προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και όχι μόνιμων (ελέω Μνημονίων), που θα καλύψουν όμως όλα τα υπάρχοντα κενά πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Αυτά από πλευράς Υπουργείου, που αφορούν και τα σχολεία της Πάρου.

Όμως στο νησί μας, ιδιαίτερα στο χώρο της Παροικιάς τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων είναι πολλά και μεγάλα με ευθύνη της δημοτικής αρχής, αφού οι δήμοι είναι αρμόδιοι για την κατασκευή και τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

Η δημοτική αρχή Κωβαίου δεν κατασκεύασε συμπληρωματικές αίθουσες στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς, δεν παρέδωσε μελέτη στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου για την κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος του 2ου Γυμνασίου Πάρου, ώστε να υπάρξει ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και χρηματοδότησή του και δεν προετοίμασε μελέτες για τα 4 νηπιαγωγεία της Παροικιάς, τα οποία λειτουργούν σε μισθωμένες αίθουσες και σε αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου.

Αποτέλεσμα αυτής της αδράνειας είναι η διαιώνιση των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων, με τις λυόμενες ή τις μισθωμένες αίθουσες και η πρόσφατη αναστολή λειτουργίας του 2ου Νηπιαγωγείου, επειδή οι υπηρεσίες του κράτους έκριναν ακατάλληλη τη μισθωμένη αίθουσα που στεγάζεται.

Η μη λειτουργία του 2ου Νηπιαγωγείου επιβαρύνει το 3ο και το 4ο, τα οποία θα γεμίσουν ασφυκτικά, δυσκολεύοντας το έργο των νηπιαγωγών.

Ο κ. Κωβαίος, ως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης την προηγούμενη τετραετία, προφανώς και γνώριζε τα προβλήματα. Γι’ αυτό και δεν έχει καμιά δικαιολογία που άφησε να περάσουν 3 χρόνια της θητείας του χωρίς να λύσει έστω και ένα από τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Δεν προχώρησε καν στην πεζοδρόμηση του περιφερειακού στο ύψος που βρίσκεται το 2ο Δ.Σ. Παροικιάς, έργο απαραίτητο για την ασφάλεια των μαθητών και χρόνια αίτημα του σχολείου και της Ένωσης Γονέων.

Επ΄ ευκαιρία ας γνωρίζουν οι γονείς της Πάρου, ότι με ευθύνη της παρούσας δημοτικής αρχής, δεν ιδρύθηκε στο νησί το Σχολείο Ειδικής Αγωγής, επειδή ο φάκελος που παρέδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ελλιπής.»

Διαβάζουμε από το dimokratikiparos.blogspot:

«….Η κατασκευή σχολικών κτιρίων ήταν αρμοδιότητα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και όταν αυτή καταργήθηκε πέρασε στους δήμους.

Έτσι εξηγείται γιατί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με νομάρχη το Δημήτρη Μπάιλα και έπαρχο τη Γρηγορία Πρωτολάτη αγόρασε τα 16 στρέμματα διαθέτοντας 600.000 ευρώ, για να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο κτιριακό σχολικό συγκρότημα που θα στέγαζε το Γυμνάσιο Παροικιάς.

Αυτό που έπρεπε να πράξει ο Δήμος, εδώ και χρόνια, και δεν το έπραξε, ήταν η σύνταξη μελέτης και η ωρίμανση του φακέλου του έργου, ώστε αυτό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και να χρηματοδοτηθεί η εκτέλεσή του.

Το ίδιο ισχύει και για το έλλειμμα των σχολικών αιθουσών του 2ου Δημοτικού Σχολείου και για τα κτιριακά των 4 νηπιαγωγείων της Παροικιάς, που τα 3 στεγάζονται σε νοικιασμένες αίθουσες και το 4ο φιλοξενείται στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Ο Δήμος της Πάρου καλείται να δώσει εξηγήσεις στους γονείς των μαθητών και τους δημότες της Παροικιάς για την αδράνεια που επέδειξε. Είναι ντροπή για την κοινωνία της Παροικιάς , τα παιδιά της να κάνουν μάθημα σε λυόμενα….»


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien