Aigaio365 > MAIN SLIDER > Συρίγος: Σταθερό θεμέλιο για την αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης»

Συρίγος: Σταθερό θεμέλιο για την αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης»

Ολόκληρη η ομιλία του Αντώνη Συρίγου στη χθεσινή ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τον Κλεισθένη:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν θα προσπαθήσω να είμαι ευχάριστος erga omnes, αλλά θα προσπαθήσω να μην είμαι υπερβολικός.

Μια έντονη και δυσάρεστη σε επιπτώσεις πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός ότι η επικοινωνία έχει υποκαταστήσει την πολιτική.
Τούτο σημαίνει ότι τα επικοινωνιακά crescendo καλύπτουν τα pianissimo στα οποία θάβεται η πολιτική. Αυτό που φαίνεται καλύπτει την ουσία. Αυτό που φωνασκεί και φαντάζει, καλύπτει τον λόγο.

Με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο τίθενται θεμελιώδη ερωτήματα στην Βουλή και στα κόμματα που πρέπει ν’ απαντηθούν. Επί παραδείγματι:

Αντιπροσωπευτικότητα στις τοπικές υποθέσεις ή όχι; Αντιπροσωπευτικότητα ως όρος που προάγει την συναίνεση στα τοπικά ζητήματα και τα απογαλακτίζει από τον κομματισμό ή όχι; Με λίγα λόγια, απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή τοπαρχισμός με την φρούδα επίκληση της κυβερνησιμότητας;

Το όχι της αντιπολίτευσης απέχει από τις συμμετοχικές αντιλήψεις περί αυτοδιοίκησης που όλοι διακηρύσσουν και πολύ περισσότερο εμβάλλει σφαλερές ιδέες ότι δια της διαφωνίας σχετικά με την θέση π.χ. ενός ΧΥΤΑ ή ενός μεγάλου έργου οφείλει κάποιος δήμαρχος να ρίξει την εκάστοτε κυβέρνηση. Στις επιτροπές απεκαλύφθη ότι στόχος πολλών εκ των προσελθόντων δεν ήταν η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου, αλλά η αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση. Ίσως έτσι να γινόταν και παλαιότερα. Όμως, αυτό δεν μπορεί ν’ αποτελεί θεμιτό στόχο που διευκολύνει την προαγωγή των τοπικών υποθέσεων που αποτελούν την συνταγματική αρμοδιότητα της Τ.Α.
Δεύτερο παράδειγμα. Κατάτμηση της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής ή όχι; Η αντιπολίτευση δεν απήντησε στις επιτροπές. Επιφυλάχθηκε. Στην Ολομέλεια τελικά πληροφορηθήκαμε τι θα κάνει. Πάλι καλά.

Τρίτο παράδειγμα, η ψήφος των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Από το 2001 που διεπιστώθη η ανάγκη (και όχι τα τελευταία μόνο χρόνια) και θεσπίστηκε η διάταξη του 51 §4 του Σ. έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν την υλοποίησε και δεν ένιωσε την ανάγκη μας εξηγήσει το γιατί. Στις επιτροπές και πάλι η αντιπολίτευση επιφυλάχθηκε.

Ίσως τώρα πληροφορηθούμε τι θα πράξει. Φαίνεται από τις τελευταίες τοποθετήσεις ότι κάποιοι συμφωνούν.

Απέναντι στην αμηχανία που προκαλούν αυτά τα ερωτήματα και καταδεικνύουν την ένδεια των πολιτικών προτάσεων επεστρατεύθη η επικοινωνία. Λόγω μιας τροπολογίας 16 βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που θα μπορούσε (μιας και έγινε πολύ χρήση του Καβάφη) να χαρακτηριστεί και ως … «στοχαστική προσαρμογή», η οποία εξηγήθηκε επαρκώς, σηκώθηκε πεποιημένος προκειμένου να καλυφθεί η πολιτική απορία. Προκειμένου για λόγους επικοινωνιακούς να μετατοπιστεί η συζήτηση από το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου σε παντοειδείς περί εκλογών προβλέψεις. Προκειμένου να μην δοθούν απαντήσεις σε ώριμα αιτήματα και να καλυφθεί τούτο από την επίκληση δήθεν κυβερνητικών παρεξηγήσεων. Επίθεση κατά του αρμοδίου υπουργού, ώστε να επικαλυφθεί και ο δικός του λόγος. «Μαίνεται λοιπόν πάλιν Ηρωδιάς (δηλ. η αντιπολίτευση) αιτουμένη κεφαλήν Ιωάννου (δηλαδή Σκουρλέτη…) επί πίνακι» κι έτσι αποφεύγει την λεπτομερειακή συζήτηση και τον ενοχλητικό διάλογο.

Ας στοχοποιήσομε τον Σκουρλέτη για ν’ αποφύγομε τον Κλεισθένη, όμως τούτο δεν είναι πολιτική αλλά τακτικισμός.
Απλά μένοντας εκστατικός απέναντι σ’ όλα αυτά, περιμένω να πληροφορηθώ επισήμως εν τέλει τι θα ψηφίσετε αίροντας ή μη τις επιφυλάξεις σας και χαίρομαι που, όπως άκουσα, κάποιες από αυτές ήρθησαν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με αυτού του τύπου τις διενέξεις και τους τακτικισμούς δεν προχωράμε. Εκείνο το οποίο, όμως, μετά βεβαιότητος θα προχωρήσει είναι ο Κλεισθένης, ο οποίος θα αποτελέσει το σταθερό θεμέλιο επί του οποίου θα σαλεύσουν όλες οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον χώρο της αυτοδιοίκησης από εδώ και πέρα.

Ο πυρήνας του συζητουμένου σχεδίου νόμου βρίσκεται στο ότι δι’ αυτού επιχειρείται η καλλιέργεια μιας νέας νοοτροπίας στον αυτοδιοικητικό χώρο και κατ’ επέκταση στον χώρο των τοπικών κοινωνιών που θα βασίζεται στην ευρεία συναίνεση, ενώ θέτει τις βάσεις για μια δημιουργική κουλτούρα συνεργασιών. Η σμίλευση της αντιπροσωπευτικότητας μέσω του συστήματος της απλής αναλογικής, που αποτελεί την βασική αιτίαση κατά του νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση, αποτελεί το πιο σημαντικό προσόν του.

Άκουσα και σήμερα για μία ακόμη κατάργηση. Πολλές οι καταργήσεις που έχουν εξαγγελθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση μέχρι σήμερα. Όμως, οι καταργήσεις δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία, όση σημασία έχει το τι θα βάλεις στη θέση αυτού που καταργείς. Αυτό δεν το έχομε ακούσει, κι όμως είναι τόσο ουσιώδες.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien