Η τοποθέτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Αντώη Συρίγου κατά την συζήτηση του «Κλεισθένη» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής:
«Επιγραμματικά κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν. Πολλές φορές, όταν τίθενται διλήμματα στην αντίληψη των πραγμάτων, όταν δεν μπορείς να τα εξισορροπήσεις, πρέπει να τάσσεσαι υπέρ του ενός ή του άλλου. Λοιπόν, αντιπροσωπευτικότητα ή κυβερνησιμότητα; Έτσι εμφανίζεται το ζήτημα από την πλευρά των αντιρρήσεων. Η τοπική υπόθεση, που έχει ως βάθρο την ευρύτερη συναίνεση, έχει ως βάση την αντιπροσωπευτικότητα. Το που θα πάει να γίνει κάτι. Που γίνονται «μάχες» μέσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό ένα αντιπροσωπευτικό Δημοτικό Συμβούλιο θα το λύσει. Εκεί είναι η ουσία. Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι η διεξαγωγή των τοπικών υποθέσεων χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις, τις οποίες εξασφαλίζει η αντιπροσωπευτικότητα. Είναι σημαντικό, αλλά έχει και ένα άλλο σημείο σημαντικό. Ότι δι’ αυτού του τρόπου «απογαλακτίζεται» η τοπική υπόθεση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα «σημαιάκια» τα κομματικά κι αυτό ενδεχομένως να ενοχλεί. Το ένα είναι αυτό που θα ήθελα να θέσω.
Το δεύτερο ζήτημα. Θα κάνω μόνο μια ανάγνωση, γιατί δεν θέλω να μπω περαιτέρω και θα θέσω ένα ερώτημα. Μιλάμε όλοι για τη Συνταγματική διάταξη του άρθρου 51 παράγραφος 4. Την διαβάζω για να μην την ερμηνεύσω και να ρωτήσω μετά. Ο νόμος, λοιπόν, ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Το προσόν, λοιπόν, είναι να είσαι εκλογεύς. Το ερώτημα, όμως, που τίθεται και πρέπει να απαντηθεί: Από το 2001 μέχρι το 2018 είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι συνέβη και ούτε αυτοί που προέβησαν σε Συνταγματική Αναθεώρηση δεν το έκαναν; Ήταν πολύπλοκο ζήτημα μήπως; Εγώ να το δεχθώ. Και γι’ αυτό άργησαν; Αν είναι έτσι, μην εγκαλούν τους υπόλοιπους. Πράγματι είναι ένα σύνθετο ζήτημα, αλλά εφόσον δεν δοθεί μια απάντηση σε αυτό, να μας πουν, να μας εξηγήσουν, γιατί δεν έγινε τόσο καιρό; Ή να μας πουν, ότι «ξέρετε, ήταν πολύ δύσκολο, γι’ αυτό δεν έγινε». Πρέπει να μην εγκαλούν γι’ αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, αν δεν δοθεί η εξήγηση η οποία πρέπει.
Και κλείνω λέγοντάς σας ότι το αίτημα για την διάσπαση της Περιφέρειας της Β΄ Αθηνών και της Αττικής δεν είναι τωρινό. Από τη μεταπολίτευση και μετά συζητιέται το ζήτημα αυτό. Και να σας πω και κάτι, και πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε, επειδή συζητιέται. Είναι από τις λίγες κατατμήσεις που ο νόμος τις επιτρέπει».