Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σταθάκης: Ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νησιών

Σταθάκης: Ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νησιών

«Θα τροποποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω το πιο φτωχό κομμάτι των δικαιούχων του» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6.

«Τις επόμενες ημέρες, θα τροποποιήσουμε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω το πιο φτωχό κομμάτι των δικαιούχων του ΚΟΤ. Θα υπάρξει ακόμη, κρατική αρωγή για όσους έχουν απενταχθεί από το ΚΟΤ, λόγω αδυναμίας πληρωμής, όπου θα τους δίνεται η δυνατότητα επανασύνδεσης», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6. Αναφέρθηκε ακόμη, σε θέματα αρμοδιότητας του, καθώς και σε θέματα επικαιρότητας.

Για τον χωροταξικό σχεδιασμό των ανεπτυγμένων τουριστικά νησιών

Με την αλλαγή που εισάγεται στο νομοσχέδιο του δομημένου περιβάλλοντος, ο δήμος καθίσταται αρμόδιος για την εκπόνηση χωροταξικού σχεδιασμού. Ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των νησιών και συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Σαντορίνης, ο ρυθμός επέκτασης των τουριστικών υποδομών πρέπει να είναι βιώσιμος και να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και ήδη διεξάγεται ευρύς διάλογος επ’αυτού.

Για την τέταρτη αξιολόγηση και την έξοδο από τα Μνημόνια

Η τέταρτη αξιολόγηση δεν εισάγει καινούργια δεδομένα. Έρχεται μόνο να επικυρώσει αυτά που έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, είναι μια σημαντική δέσμευση της Κυβέρνησης και από εκεί και πέρα, θα πρέπει να της δοθεί άλλο ένα έτος, ώστε να μπορέσει να εισάγει θετικά στοιχεία. Η κυβέρνηση συνεπώς, πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί στο τέλος της τετραετίας, για το σύνολο αυτού.

Για το εάν υπάρχει ζήτημα καθυστέρησης του προγράμματος των πλειστηριασμών

Οι πλειστηριασμοί, όπως ξέρετε, έχουν ανασταλεί εδώ και τρία χρόνια, κυρίως λόγω των απεργιών των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων. Τώρα πλέον, τα θέματα των επιχειρηματικών και άλλων δανείων, πρέπει να μπουν σε μία κανονικότητα και εκτιμώ ότι θα προχωρήσει παράλληλα και η διαδικασία των πλειστηριασμών. Παρ’όλη τη συζήτηση που διεξάγεται, η πρώτη κατοικία διασφαλίζεται πλήρως, μέχρι το τέλος του 2018. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία μας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις, πηγαίνει πολύ καλά. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, περίπου 14 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη αιτηθεί την υπαγωγή τους στο μηχανισμό για χρέη στο δημόσιο, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο αριθμός των 350 περίπου επιχειρήσεων, που έχουν μπει στη διαδικασία συζήτησης με τους πιστωτές, κατά τη διάρκεια των μόλις τριών μηνών λειτουργίας της πλατφόρμας, είναι ικανοποιητικός και θα υπάρξει νέο κύμα επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Για την φορολόγηση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, κατά την περίοδο 2015-2018, δημιουργούν τη δυνατότητα να απομειώσουμε στο μέλλον, τη φορολόγηση και αυτό είναι δεδομένο για το οικονομικό επιτελείο. Από τη άλλη, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής παραμένει υπαρκτό και πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται βήματα, διότι κάθε επιτυχία στη φοροδιαφυγή μειώνει τη φορολογική επιβάρυνση των υπόλοιπων εισοδηματικών ομάδων. Βάσει των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και την επίτευξη των στόχων, έχουμε πετύχει μία ισορροπία, που θα μας επιτρέψει από το 2019 έως το 2022 να προβούμε σε μια μικρή φορολογική ελάφρυνση. Η φοροδιαφυγή προϋπήρχε και ήταν υψηλή, έχει περιοριστεί σημαντικά και είναι γεγονός ότι ασκείται πίεση σε αρκετές κοινωνικές ομάδες αλλά, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο ότι αυτό το φαινόμενο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Για τα χρέη προς τη ΔΕΗ

Τα 2,5 δισ. των χρεών προς τη ΔΕΗ δεν είναι χρέη πολιτών, είναι ως επί των πλείστον, χρέη επιχειρήσεων. Το δημόσιο έχει ρυθμίσει και έχει αποπληρώσει πλήρως τα χρέη των προηγούμενων ετών, της κεντρικής Κυβέρνησης και των δήμων. Το ποσό των 600 με 700 περίπου εκατ. ευρώ αφόρα χρέη πολιτών.

Για την αποεπένδυση μονάδων της ΔΕΗ

Η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ελλάδα, τον περασμένο Νοέμβριο, άλλαξε τα δεδομένα και βάσει αυτής καλούμαστε να προχωρήσουμε στην άρση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στο λιγνίτη. Το πλάνο της «Μικρής ΔΕΗ», το οποίο ήταν το σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης, το οποίο και ακυρώσαμε, παραχωρούσε περίπου το 25% του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας και αφορούσε το λιγνίτη, τα υδροηλεκτρικά, καθώς και τις μονάδες φυσικού αερίου. Το δικό μας σχέδιο είναι ευνοϊκό για τη ΔΕΗ, καθώς μειώνει το δυναμικό της εταιρείας σε κάτι λιγότερο από το 9% και συνιστά μία καλή εξέλιξη. Θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα έχουμε μία εικόνα.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συμμετέχει στο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Σχέδιο Μάρσαλ: 70 χρόνια μετά», που μεταδίδεται σήμερα, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 23:20, στην ΕΡΤ1, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του Σχεδίου Μάρσαλ.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien