Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σταθάκης: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οριοθετημένα δάση και αιγιαλός, κτηματολόγιο και νομοθεσία που δεν υπήρχε για δεκαετίες

Σταθάκης: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οριοθετημένα δάση και αιγιαλός, κτηματολόγιο και νομοθεσία που δεν υπήρχε για δεκαετίες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μίλησε Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, την γραμμή των αιγιαλών και το Κτηματολόγιο, η χώρα για πρώτη φορά θα έχει δάση, αιγιαλούς, κτηματολόγιο, τοπικά χωρικά σχέδια για εντός και εκτός σχεδίου δόμηση, περιφερειακά παρατηρητήρια για την αυθαίρετη δόμηση, οι αλλαγές τα τελευταία τρία χρόνια δεν είχαν γίνει για πάρα πολλές δεκαετίες, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη. Ενόψει των επόμενων εκλογών, υπάρχουν τεράστια περιθώρια συγκλίσεων, στα μεγάλα εθνικά θέματα, τα δικαιώματα, την διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, ακόμη και την οικονομία, όπως εκτίμησε.

Με αφορμή τις πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «κατ’ αρχάς, γίνονται για πρώτη φορά με τόση αποφασιστικότητα. Είναι σαφές και ισχυρό το μήνυμα. Θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων για να αποκαταστήσουμε την νομιμότητα, εκεί που δεσμευτήκαμε, σε αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς, αναδασωτέες περιοχές και ρέματα».

«Η κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε, «έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεγάλες αλλαγές στην χωροταξία και την πολεοδομία της χώρας»:

αναρτώνται οι δασικοί χάρτες, που τους πήραμε στο 1% και μέχρι τέλος του 2019 θα έχουν φτάσει στο 90% και η χώρα θα αποκτήσει επιτέλους οριοθετημένα δάση.

αναρτάται μέχρι το τέλος του 2018 η γραμμή των αιγιαλών και επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του 2019 οριοθετημένους αιγιαλούς

τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι το Κτηματολόγιο, που το πήραμε στο 25%. Με την ενοποίηση με τα

υποθηκοφυλακεία φτιάχνουμε ενιαίο δημόσιο φορέα και ταυτόχρονα έχουμε προκηρύξει άλλο 50% της ελληνικής επικράτειας, το 2020 να έχουμε φτάσει στο 75%.

«Άρα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «το 2020 η χώρα για πρώτη φορά θα έχει δάση, αιγιαλούς, κτηματολόγιο και την νομοθεσία που έχουμε εισάγει»:

τοπικά χωρικά σχέδια σε κάθε Δήμο που θα καλύπτουν και την εντός και την εκτός σχεδίου δόμηση, όχι πολεοδομικά

περιφερειακά παρατηρητήρια για την αυθαίρετη δόμηση

«Η νομοθεσία είναι εκεί, εφαρμόζεται, είναι βαθιές μεταρρυθμίσεις, αυτές προχωράμε. Οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχουν γίνει κυριολεκτικά για πάρα πολλές δεκαετίες», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Οι διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν, να βρεθούν τα πεδία σύγκλισης

Αναφερόμενος στις προοπτικές συγκρότησης ενός ευρέως προοδευτικού πόλου, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «διαχωριστικές γραμμές αντικειμενικά υπάρχουν αυτή την στιγμή στην ελληνική κοινωνία, δεν είναι μόνο τα θέματα της οικονομίας, έχουν φτιαχτεί γύρω από πολύ σημαντικά επίμαχα θέματα, όπως η επίλυση του Σκοπιανού όπου φτιάχτηκε μία διαχωριστική γραμμή πολύ σαφής, ανάμεσα σε ένα πολύ δεξιό συντηρητικό κομμάτι και σε όλο το υπόλοιπο πολιτικό φάσμα, από τον χώρο του κέντρου μέχρι και την κεντροδεξιά, που είναι κοντά σε αυτή την επιλογή που κάνει η κυβέρνηση. Υπάρχουν αντικειμενικά και άλλες διαχωριστικές γραμμές στην ελληνική κοινωνία αυτή την στιγμή … η νομοθεσία και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν φτιάξει αντικειμενικά ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων υπέρ της ενίσχυσης των δικαιωμάτων και σε πληθώρα άλλων θεμάτων. Άρα, υπάρχει ένα φάσμα δυνάμεων με το οποίο υπάρχουν τεράστια περιθώρια συγκλίσεων, στα μεγάλα εθνικά θέματα, τα δικαιώματα, την διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, ακόμη και την οικονομία».

Ενόψει λοιπόν των επόμενων εκλογών, όπως σημείωσε, «πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις στον ενδιάμεσο αυτό χώρο να τοποθετηθούν και να βρεθούν τα πεδία σύγκλισης που θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις για την επόμενη ημέρα».

Όλα θα αποτυπωθούν με ακρίβεια στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

«Όλες οι ενδείξεις είναι πλέον θετικές», για την πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας, είπε νωρίτερα ο κ. Σταθάκης:

πολύ ισχυρή δημοσιονομική σταθερότητα, με βιώσιμη εξέλιξη τα επόμενα χρόνια για την εξυπηρέτηση του χρέους
ορατά στοιχεία ανάκαμψης

αποδίδουν ήδη σημαντικά οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην οικονομία

«Η οικονομική κατάσταση επικυρώνεται και από την σταθερή θέση της κυβέρνησης, γνωστή πλέον σε κάθε κατεύθυνση και στις αγορές, για σταθεροποίηση και βελτίωση των κοινωνικών ομάδων που είχαν θιγεί δυσανάλογα στη διάρκεια της κρίσης», σημείωσε ο ίδιος. Όλα αυτά «θα αποτυπωθούν με ακρίβεια και στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη».

Σαφείς οι διαφορές στις αναπτυξιακές επιλογές με αυτές της ΝΔ

Στις αναπτυξιακές επιλογές της Αριστεράς, σε σχέση με αυτές της ΝΔ, «είναι πολύ σαφείς οι διαφορές», συνέχισε ο κ. Σταθάκης, προβλέποντας μάλιστα ότι «στις επόμενες εκλογές, οι οικονομικές στρατηγικές των δύο μεγάλων κομμάτων θα έχουν πολύ διακριτά στοιχεία διαφοροποιήσεων. Η ΝΔ σαφώς έχει επιλέξει ένα συρρικνωμένο κοινωνικό κράτος με μεγάλους δείκτες φορολογικών ανισοτήτων και μία στρατηγική που υποθέτει ότι χαλαρώνοντας όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς (χαμηλοί μισθοί, μειωμένο κοινωνικό κράτος) θα φέρει ανάκαμψη της οικονομίας».

«Στον αντίποδα», όπως είπε, «η δική μας στρατηγική είναι ακριβώς αυτή που εφαρμόζουμε επιτυχώς, παρά τους περιορισμούς τα προηγούμενα τρία χρόνια»:

ισχυρό κοινωνικό κράτος

μετριασμός της φορολογίας σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα

σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς μισθοί

ανάκαμψη της οικονομίας στηριγμένη πρωτίστως σε παραγωγικές επενδύσεις

«Είναι δύο στρατηγικές πολύ ευδιάκριτες που αποτυπώνονται σε όλα τα επί μέρους θέματα. Στο ασφαλιστικό σύστημα η ΝΔ πλέον έχει σαφή τοποθέτηση υπέρ της ιδιωτικοποίησης όπου του επικουρικού συστήματος. Και άλλα πολλά, που θα γίνονται όλο και πιο ευδιάκριτα όσο αποτυπώνονται οι απόψεις των δύο κομμάτων τον επόμενο χρόνο», όπως προέβλεψε ο κ. Σταθάκης.

«Στα επιτεύγματα της παρούσας κυβέρνησης περιλαμβάνεται το ότι αποκατέστησε ισχυρή πολιτική σταθερότητα στον τόπο. Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν σε ένα πολύ πιο ευδιάκριτο τοπίο, ανάμεσα σε δύο στρατηγικές κομμάτων που θα λένε ακριβώς ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Και οι πολίτες θα επιλέξουν μία στρατηγική σαφώς πιο βιώσιμη και πιο ωφέλιμη για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων», όπως εκτίμησε.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien