Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σκουρλέτης: Σύγχρονη δημόσια διοίκηση και λειτουργική τοπική αυτοδιοίκηση για περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη

Σκουρλέτης: Σύγχρονη δημόσια διοίκηση και λειτουργική τοπική αυτοδιοίκηση για περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη

Εναρκτήρια ομιλία απηύθηνε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης σήμερα Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου «Συμμαχία Για Την Επιχειρηματικότητα Και Ανάπτυξη Στη Δυτική Ελλάδα», που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του κ. Σκουρλέτη:

«Κάτι που νομίζω ότι είναι αναμφισβήτητο και που τονίστηκε τις προηγούμενες ημέρες είναι ότι παρά τα βαθιά σημάδια της κρίσης στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, το βέβαιο είναι ότι βαδίζουμε σε μία άλλη φάση. Και αυτή η φάση θέτει ορισμένες προκλήσεις. Την πρόκληση να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον της χώρας στα επόμενα βήματα, με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις που έζησε η χώρα μετά το 2010. Να μπορέσουμε να επανασχεδιάσουμε το σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, με βάση τις εμπειρίες μας, τα λάθη μας, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό μας, καθώς και την φαντασία μας. Θα σας έλεγα ότι είναι αναμφισβήτητο, ανεξάρτητα από το πως το εκτιμά κάποιος, με θετικό ή αρνητικό τρόπο, ότι μπαίνουμε σε μια φάση καινούργια. Και μόνο το γεγονός ότι -αναφέρομαι σε μία χθεσινή θετική είδηση, την οποία λόγω της απεργίας των Μέσων ενημέρωσης, ενδεχομένως να μην προσέξατε- τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα προσφοράς αγγίζουν επίπεδα του 2007, λέει πάρα πολλά πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη της χώρας, η αξιοπιστία της, για να μπορέσει στον διεθνή ανταγωνισμό να στείλει πλέον και τις δικές της δυνάμεις.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, το οποίο αναδιαμορφώνεται και τείνει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας νέας πραγματικότητας, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αναζητώντας τους νέους όρους της ανάπτυξης της οποίας, βεβαίως, αναπόσπαστο και προωθητικό στοιχείο είναι η επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία όμως, δεν μπορεί να υφίσταται αγνοώντας το κοινωνικό περιβάλλον. Υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην επιχειρηματική δραστηριότητα και την ίδια την κοινωνία. Σε αυτή τη βάση, μιλάμε για μια σαφώς αμφίδρομη σχέση η οποία επιβάλλεται να εμπλουτιστεί, ειδικά όταν συμφωνούμε στην αναγκαιότητα ενός ευρύτερου επαναπροσδιορισμού του παραγωγικού μοντέλου, με τη δικαιοσύνη στο επίκεντρο και με την ενεργητική συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση των νέων δεδομένων.

Θεωρώ επίσης ιδιαίτερα θετική τη βράβευσή σας ως ευρωπαϊκή επιχειρηματική Περιφέρεια για το 2017, το άτυπο δίκτυο συνεργασίας που λειτουργείτε και την έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναζητούμε, λοιπόν, μια συνένωση δυνάμεων και έναν ουσιαστικό συντονισμό για να ληφθούν πιο γρήγορα οι αναγκαίες αποφάσεις. Που θα εντείνει τις απαραίτητες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες. Που θα τις κατευθύνει πιο εύστοχα. Μόνο έτσι θα δούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις δομές οργάνωσης, τους νόμους και τους κανόνες να υπηρετούν τους νέους στόχους, αντί να αναπαράγουν τη γραφειοκρατία και την ύφεση. Κι εδώ είναι σημαντικός ο ρόλος των θεσμικών παρεμβάσεων για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, για μια λειτουργική Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται αυτή την περίοδο με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο αυτά τα ζητήματα ενόψει της παρουσίασης του σχεδίου νόμου για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες θα επιχειρήσουν να πλήξουν τον σκληρό πυρήνα της γραφειοκρατίας που γεννάται και αναπαράγεται στο έδαφος των αλληλοεπικαλύψεων των αρμοδιοτήτων. Θέτουμε στο στόχαστρό μας τις «γκρίζες ζώνες», εκεί όπου κανείς δεν θέλει να αναλάβει ευθύνη, αφήνοντας τους μήνες να περνούν, αλλά και τα σημεία που επιτρέπουν πολλές αναγνώσεις.

Προωθούμε την περαιτέρω αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε σχέση με το Κράτος. Επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα πιο καθαρό και προφανώς ασφαλέστερο, τοπίο για τις αρμοδιότητες, με μείωση του χρόνου απόκρισης των υπηρεσιών, λόγω της αντίστοιχης μείωσης του διοικητικού βάρους, το οποίο θα κατανέμεται πιο ισορροπημένα.

Η παρέμβασή μας στον τομέα των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων μπορεί επίσης να συμβάλλει στην κατεύθυνση της αποσαφήνισης και της μείωσης των γραφειοκρατικών αναβαθμίδων, με την αντιστοίχηση των αρμοδιοτήτων στο αρμόδιο υπουργείο το οποίο και θα τις ασκεί χωρίς άλλη διοικητική διαμεσολάβηση.

Με αυτές τις κινήσεις επιδιώκουμε να λύσουμε περισσότερα προβλήματα, ωστόσο η μείωση των χρόνων για την άσκηση και έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μια παράμετρος που δεν την υποτιμούμε. Εκτιμώ ότι η επίδρασή της στην πραγματική οικονομία θα είναι διακριτή και αποτελεσματική σε όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Μιλώντας για την οικονομική ανάπτυξη, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι θα κληθούν να αναπτύξουν σχέδια, να επιστρατεύσουν πόρους και να υλοποιήσουν έργα μέσα στο νέο περιβάλλον που θα διαμορφωθεί από πρωτοβουλίες διαβούλευσης όπως η σημερινή. Γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία και τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα των Περιφερειακών Συνεδρίων για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιεί η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις Περιφέρειες όλης της χώρας.

Επιτέλους αναπτύσσουμε έναν κεντρικό διάλογο χωρίς διαμεσολαβητές και ενδιάμεσους, καταγράφουμε τις ανάγκες, συλλέγουμε τις προτάσεις και επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η έννοια της ανάπτυξης δεν προωθείται πλέον ερήμην των φυσικών υποκειμένων που θα την αναλάβουν.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης θα είναι συγκερασμός πολλών παραμέτρων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μια διαδικασία έξω από την κοινωνία, την οικονομία και τον κόσμο της εργασίας.

Τις προηγούμενες ημέρες ακούστηκαν πολλά και εξόχως χρήσιμα γύρω από το θέμα του συνεδρίου. Εγώ θα σταθώ στον πολύ σημαντικό ρόλο των Περιφερειών και εν γένει της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως φορέα άσκησης οικονομικής δραστηριότητας, μα και ως ενεργητικό συντελεστή της διαδικασίας σχεδιασμού και υλοποίησης της ανάπτυξης.

Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ σε συγκεκριμένα εγχειρήματα που αφορούν στη Δυτική Ελλάδα, καθώς η οπτική και οι πρωτοβουλίες μας ισχύουν για ολόκληρη τη χώρα. Έχουμε ήδη εξελίξει έναν πολυσχιδή διάλογο με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου. Τουλάχιστον της πρώτης φάσης που θα επιχειρήσουμε σύντομα, στη βάση των πραγματικών ορίων της οικονομίας, προκειμένου να «θεραπεύσουμε» ορισμένες από τις βασικές αστοχίες του «Καλλικράτη». Θέλουμε ισχυρή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες, Μέσα και αναπτυξιακό ρόλο.

Μιλώντας για την ανάπτυξη, θυμάμαι όταν το 2015, από τη θέση τότε του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δέχθηκα τις πρώτες προτάσεις για την προώθηση του φυσικού αερίου στην Πάτρα και ενημερώθηκα για τις απαιτήσεις του εγχειρήματος.

Σύντομα φάνηκε ότι παρά τις δυσκολίες υπήρχαν δυνατότητες και σοβαρές προοπτικές. Τότε ήταν που ενθαρρύναμε τη ΔΕΠΑ να αναπτύξει το δίκτυό της σε όλη την Ελλάδα και να εξετάσει επίσης επεκτάσεις σαν αυτές που χρειαζόταν η Πάτρα.

Μαθαίνω ότι το σχέδιο εξελίσσεται καλά και χαίρομαι, γιατί πραγματικά η φθηνότερη και καλύτερη ενέργεια αποτελεί μία από τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό όμως, μας φέρνει και στο ζήτημα της παρέμβασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία με τη σειρά της, και μιλώ συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δούλεψε πολύ υπεύθυνα και μεθοδικά, απαίτησε και στήριξε την έλευση του φυσικού αερίου.

Είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να συμβάλει η Αυτοδιοίκηση στην υπόθεση της ανάπτυξης. Δεν θα υποτιμήσω καθόλου και τη συμβολή των δήμων σε αυτή τη διαδικασία. Είναι πολλά, και αρκετά από αυτά υποσχόμενα, τα σχέδια που έχουν μοιραστεί μαζί μου δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αγωνιούν για τον τόπο τους, θέλουν να του δώσουν πνοή, να αξιοποιήσουν τον πλούτο και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Ωστόσο, το στοίχημα της Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα της ανάπτυξης, δεν αφορά μόνο σε έργα και προτάσεις που θα αναπτύξει η ίδια. Έχει πολύ μεγαλύτερη αξία να διαμορφώσει τις συνθήκες που με τη σειρά τους είναι απαραίτητες για να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία θα μπορέσει να εξαπλωθεί και στο υποσχόμενο πεδίο της κοινωνικής οικονομίας, για να αλλάξουμε προς το καλύτερο τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης που επιθυμούμε.

Αυτός ο ρόλος είναι αναντικατάστατος. Έχει να κάνει τόσο με τα μεγάλα ζητήματα, όσο και με τα πολλά μικρά που παρεμποδίζουν την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας σε έναν τόπο. Σχετίζεται με την ιδιαίτερη γνώση για τις αδρανείς παραγωγικές δυνάμεις, για τα τοπικά πλεονεκτήματα, για τα εμπόδια που πρέπει να υπερβούμε.

Υπάρχουν πλευρές της πολιτικής που ασκείται, όπως η προώθηση των ενεργειακών συνεταιρισμών, όπου η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλλει στο να αναδυθεί μια εντελώς νέα εποχή στο ζήτημα της τοπικής ανάπτυξης και του παραγωγικού μοντέλου, με θετικές αντανακλάσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Καθοριστικός πιστεύω ότι μπορεί να είναι ο ρόλος της συμμετοχής των πολιτών μέσα από δομές τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης -κάποιες θα τις δρομολογήσουμε με τις επερχόμενες παρεμβάσεις μας- που ευνοούν την συλλογική προσέγγιση των αναγκών και των λύσεων. Τελικά, είναι και ζήτημα δημοκρατίας το τι θα αναπτυχθεί και που, εάν γίνονται σεβαστοί οι περιβαλλοντικοί όροι, εάν οι απολαβές και τα εργασιακά δικαιώματα αντιστοιχούν σε μια σύγχρονη και πολιτισμένη κοινωνία ή σε οικονομία με «σημαία ευκαιρίας», προσφερόμενης για λεηλασία.

Και είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το επόμενο οικονομικό βήμα αυτής της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο των μεγάλων ευκαιριών και των μεγάλων προκλήσεων.

Εργαζόμαστε ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να παίξει το ρόλο της για τη διέξοδο από την ύφεση. Επιδιώκουμε να της προσφέρουμε νέα εργαλεία παρέμβασης. Κινούμαστε προς την ενίσχυση των οικονομικών της παρά τις μεγάλες δυσκολίες κι εδώ θα μπω στον πειρασμό να θυμίσω τα 32 εκατ. ευρώ που δώσαμε φέτος από τους αναπτυξιακούς ΚΑΠ στις Περιφέρειες, ύστερα από ένα πολυετές «πάγωμα», με προοπτική να γίνουν 50 εκατ. ευρώ του χρόνου.

Είναι αρκετά τα χρήματα; Νομίζω ότι ποτέ δεν θα φτάνουν. Θα είναι αρκετές οι θεσμικές παρεμβάσεις που προωθούμε; Σίγουρα πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, που θα χρειαστεί επόμενα βήματα.

Ωστόσο, κάθε βήμα που κάνουμε θα αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης για το επόμενο. Με αυτή τη δέσμευση σας αφήνω και εύχομαι να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα από το τριήμερό σας».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien