Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σκάνδαλο Novartis: Ποιοι και γιατί μιλούν για παραγραφή

Σκάνδαλο Novartis: Ποιοι και γιατί μιλούν για παραγραφή

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Όπως ήταν αναμενόμενο, με αφορμή την υπόθεση του σκανδάλου της Novartis, η δικογραφία της οποίας έφτασε στη Βουλή και ζητά την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, ξέσπασε πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Από τη μία τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής ιστορίας «που έχει κοστίσει πάνω από 20 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό» και κατηγορούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ πως θέλουν να «κουκουλώσουν» την υπόθεση, προφασιζόμενοι τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Από την άλλη, στην αντιπολίτευση μιλούν για «σκευωρίες» και για «κουκουλοφόρους», αφήνουν αιχμές για επιρροή της κυβέρνησης σε δικαστές και υποστηρίζουν πως το Μαξίμου «προσπαθεί να αλλοιώσει το Σύνταγμα».

Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή αμφισβήτησε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, υπογραμμίζοντας πως η υπόθεση Novartis είναι υποκινούμενη από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την τηλεόραση του
ΣΚΑΪ απείλησε με μηνύσεις «κατά όσων ενορχήστρωσαν την εκστρατεία λάσπης», όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis και παρουσίασε ως υποκινητή τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Πρόκειται για σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ με κουκουλοφόρους. Κάποιοι δικαστικοί συντονίζονται με την κυβέρνηση», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, επίσης από τον ΣΚΑΪ.

Από τη μεριά της, η ΝΔ φαίνεται πως για ακόμα μία φορά συντάσσεται με το ΚΙΝΑΛ και υιοθετεί τη ρητορική περί σκευωρίας. «Πριν από 14 μήνες, η κυβέρνηση πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, επινόησε το δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτευση, διά της εκπροσώπου τύπου της, υποστηρίζοντας στην ουσία πως η Δικαιοσύνη επηρεάζεται από τον πρωθυπουργό.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τόνισε για ακόμα μια φορά ότι «οι Έλληνες εισαγγελείς ασκούν το συνταγματικό τους καθήκον υπό αντίξοες συνθήκες, με πλήρη λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία», καυτηριάζοντας τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης

Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές από την πρώτη στιγμή που βγήκε στη δημοσιότητα το σκάνδαλο της Novartis, έκαναν λόγο για «πανικό και τρόμο» που διακατέχει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, κάτι που τους ωθεί να «εξυβρίσουν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, να προχωρήσουν σε μηνύσεις εναντίον εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, να απειλήσουν πολιτικούς αντιπάλους με ειδικά δικαστήρια, να μιλήσουν για σκευωρίες και στημένες δίκες». Επίσης, σημειώνουν πως όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι τα δύο κόμματα ανέκαθεν «έστηναν δουλειές» και «έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα».

ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ‘Η ΟΧΙ ΤΗΣ ΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ;

Πολύ συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για το αν είναι νόμιμος ο έλεγχος στον Ανδρέα Λοβέρδο για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, καθώς στελέχη της αντιπολίτευσης σπεύδουν να δηλώσουν πως ακόμα και αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα, αυτό έχει παραγραφεί!

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί στην υπόθεση Novartis «συνιστούν επίθεση κατά του πολιτεύματος». Μίλησε για «εσκεμμένη παρερμηνεία του Συντάγματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι υπάρχουν κάποιες πράξεις «κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών» και κάποιες άλλες «επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων».

Από την άλλη, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στη δημόσια τηλεόραση τόνισε κυνικά πως «αν ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα ή όχι του υπουργού είναι αρμόδια να το κρίνουν κατά περίπτωση τα δικαστήρια» και στη συνέχεια υποστήριξε: «Δεν θα την έπαιρνε την μίζα αν δεν ήταν υπουργός. Πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, διότι αν δεν ασκούσε τα καθήκοντα δεν θα την έπαιρνε».

«Είναι στα καθήκοντα ή επ’ ευκαιρία των καθηκόντων του;» ρώτησε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ1, για να λάβει την ξεκάθαρη απάντηση: «Είναι στα καθήκοντά του».

ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΣΥΣΗ

Είναι λογικό, ο πολύς κόσμος να μην αντιλαμβάνεται ακριβώς ποια είναι η διαφορά των όρων «επ’ ευκαιρίας των καθηκόντων» και «κατά της άσκησης των καθηκόντων» του υπουργού. Και ίσως επίτηδες καταφεύγουν
σε τέτοιους όρους τα στελέχη της αντιπολίτευσης, επιθυμώντας να δημιουργήσουν σύγχυση στον κόσμο.

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΌΓΙΑ: Ο επαίσχυντος νόμος περί ευθύνης υπουργών αναφέρει ότι τα αδικήματα των υπουργών τα οποία τελέστηκαν «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» τα ερευνά η Βουλή και μόνο «μέχρι το πέρας της δεύτερης κοινοβουλευτικής συνόδου, της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου μετά την τέλεση του αδικήματος». Δηλαδή πρέπει να ερευνηθούν αμέσως, αλλιώς τα αδικήματα παραγράφονται!

Αρκετοί δικαστές και νομικοί φαίνεται πως διαχωρίζουν τους όρους «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» και «επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους».

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Αν ένας υπουργός ληστέψει μια τράπεζα, αυτό γίνεται «επ’ ευκαιρίας των καθηκόντων του». Δηλαδή έπραξε ένα ποινικό αδίκημα, τη χρονική στιγμή που έτυχε να είναι υπουργός. Σε αυτή την περίπτωση το αδίκημα δεν συνδέεται με την κυβερνητική θέση και το αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη. Αν όμως ένας υπουργός πάρει μία λάθος υπουργική απόφαση, η οποία ζημιώσει το κράτος, τότε την υπόθεση αναλαμβάνει να ερευνήσει η Βουλή, διότι άπτεται στα «καθήκοντα» του υπουργού. Δηλαδή, η παράνομη ενέργεια συνάδει με την υπουργική θέση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος πρότεινε μια ερμηνευτική διάταξη (η οποία για να ισχύσει θα πρέπει να συγκεντρώσει 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές), με την οποία προσπαθεί να εξηγήσει το αυτονόητο για κάποιους. Ότι δηλαδή η Βουλή πρέπει να ερευνά μόνο τα αδικήματα υπουργών που τελέστηκαν «κατά την άσκηση των καθηκόντων τους» και όχι «επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους», τα οποία πρέπει να αναλαμβάνει κατευθείαν η Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η δωροδοκία ενός υπουργού γίνεται «επ’ ευκαιρία» και θα πρέπει να αναλαμβάνει την υπόθεση η Δικαιοσύνη, ακόμα και αν αυτός δωροδοκήθηκε πριν από αρκετά χρόνια, κάτι το οποίο βρίσκει αντίθετα τα στελέχη των ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Με απλά λόγια, σήμερα Βενιζέλος και Αθανασίου (την ίδια άποψη έχει εκφράσει κατά καιρούς και ο Άδωνις Γεωργιάδης) υποστηρίζουν πως είναι παράνομο να ελέγξει η Δικαιοσύνη τους πρώην υπουργούς που εμπλέκονται στη Novartis, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι πράγματι αυτοί έχουν δωροδοκηθεί, διότι αφενός πρέπει να ελέγχονται μόνο από τη Βουλή και αφετέρου το αδίκημα έχει παραγραφεί! Αδιανόητο και όμως αληθινό… Χαρακτηριστικό το πως αντιλαμβάνονται την εξουσία τα δύο κόμματα.

Βέβαια, κανείς από τους παραπάνω δεν το εξηγεί με απλά λόγια στον λαό, αλλά αντίθετα καταφεύγουν σε δύσκολους νομικούς όρους, για ευνόητους λόγους.

«ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΧΛΕΥΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Από τη μεριά τους, Κουμουνδούρου και Μαξίμου δηλώνουν με κάθε ευκαιρία πως στόχος της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ είναι η παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας υπουργών:

«Η μόνη έγνοια τους είναι τελικά να γλιτώσουν από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη Novartis, με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι οι μίζες πήγαιναν σε υπουργούς στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Τους παραδίδουμε στη χλεύη των πολιτών» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές πριν λίγες μέρες.

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κρύβονται πίσω από τις κατάπτυστες διατάξεις της ατιμωρησίας που οι ίδιοι θέσπισαν πριν καμιά 20αριά χρόνια ακριβώς για να μη βρίσκονται σε δύσκολη θέση σε υποθέσεις όπως είναι και αυτή» ανέφερε με τη σειρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

ΗΧΗΡΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΑΠΟ ΦΩΦΗ

«Δεν υπάρχει για μας ζήτημα παραγραφής. Δεν υπάρχει κανένας στο Κίνημα Αλλαγής, με πρώτο τον κ. Λοβέρδο, που να μη βάζει ως προτεραιότητα να χυθεί άπλετο φως για να αποκαλυφθεί η σκευωρία, να φανεί η τεράστια αδικία σε βάρος του και σε βάρος του Κινήματος Αλλαγής», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά την Παρασκευή στον Real Fm, αδειάζοντας ουσιαστικά τα όσα υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε μια ακόμα προσπάθεια να επιβληθεί του προκατόχού της.

Από την Κυριακάτικη Kontranews – ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien