Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ > Σαντορινιός: Η Σαντορίνη πρέπει να αποτελέσει case study για μπορέσει να έχει ποιοτικό τουρισμό με βιώσιμη διαχείριση

Σαντορινιός: Η Σαντορίνη πρέπει να αποτελέσει case study για μπορέσει να έχει ποιοτικό τουρισμό με βιώσιμη διαχείριση

«Η Σαντορίνη πρέπει να αποτελέσει case study για μπορέσει να έχει ποιοτικό τουρισμό με βιώσιμη διαχείριση» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην  εκδήλωση «Σαντορίνη, η επόμενη μέρα: προκλήσεις, σκέψεις, στόχοι», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις, όχι κούφια λόγια», συμπλήρωσε ο Νεκτάριος Σαντορινιός.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Κυκλάδων, οι κ.κ. Συρμαλένιος Νίκος, Μανιός Νίκος, Συρίγος Αντώνης του Σύριζα και Γιάννης Βρούτσης από τη Νέα Δημοκρατία, η περιφερειακή σύμβουλος κ. Ελευθερία Φτακλάκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Θήρας κ. Μπελλώνια Ρούλα και Δαρζέντας Χαράλαμπος καθώς και ο τοπικός σύμβουλος Φηρών κ. Πέτρος Πελεκάνος.

Στην παρέμβαση του ο Δήμαρχος Θήρας Νικόλαος Ζώρζος αναφέρθηκε στα έργα υποδομών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Σαντορίνη ενώ βασισμένος στη βιωμένη εμπειρία καθόρισε και τους στόχους για την «επόμενη» μέρα του νησιού μας, οι οποίοι συνοψίζονται στους παρακάτω:

-Συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή νοοτροπίας σε σειρά ζητημάτων που επηρεάζουν και βλάπτουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.

-Αναβάθμιση του ρόλου, της συμμετοχής και της συνεργασίας των επαγγελματικών φορέων του νησιού.

-Επαναπροσδιορισμός και αναβάθμιση με την συνεργασία των τοπικών επιχειρηματιών της ενδοχώρας και των παράλιων οικισμών.

-Στοχευμένη προβολή των νησιών μας με στόχο την αναδιάρθρωση του κοινού των επισκεπτών ώστε να αυξηθεί το ποσοστό που επιλέγουν την Σαντορίνη για το γεωφυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την οινογαστρονομία της.

-Συνεχής βελτίωση των υποδομών και η δημιουργία νέων, πάντα στην κλίμακα του τόπου καθώς και η υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης προκειμένου να μειωθεί η διαρκώς αυξανόμενη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση που προκαλούν τα τροχοφόρα.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κος Γιώργης Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος, ερευνητής του ΙΓΜΕ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης.

Ο κος Βουγιουκαλάκης αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της Σαντορίνης υπό το πρίσμα της ισόρροπης προστασίας και αξιοποίησης του φυσικού τοπίου και της γεωλογικής κληρονομιάς. Η μοναδικότητα της Σαντορίνης ως τοπίο ιδιαίτερου κάλλους παρέχει τη δυνατότητα προσέλκυσης, με σχεδιασμό ειδικών δράσεων, υψηλού πολιτιστικού και οικονομικού επιπέδου επισκεπτών, όλο τον χρόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, είναι η ύπαρξη ενός “κανονιστικού πλαισίου” ρύθμισης της επισκεψιμότητας και προσβασιμότητας στο νησί, μέσα από μία οργανωμένη συνέργεια κεντρικών και τοπικών αρχών, επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων του τόπου, ώστε να υπάρξει μια αποδεκτή και βιώσιμη κατεύθυνση προς την αειφορία του τουριστικού προϊόντος με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Τέλος ειδική αναφορά έγινε και στο ζήτημα της διαχείρησης των επισκεπτών της Σαντορίνης με την Μπέττυ Χατζηνικολάου (νομικός, εμπειρογνώμων σε θέματα τουρισμού και πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ) να εστιάζει στο φαινόμενο του υπερτουρισμό.

Το γεγονός αυτό, όπως επεσήμανε, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τη διαχείριση του φαινομένου των υψηλών συγκεντρώσεων ταυτόχρονα με τον αναπροσδιορισμό της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη, διαμορφώνοντας ακόμη πιο εξειδικευμένα προϊόντα.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien