Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Σαντορινιός: Δίνουμε τη μάχη για τα νησιά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, την υδατική επάρκεια, με πολιτικές σε κάθε επίπεδο

Σαντορινιός: Δίνουμε τη μάχη για τα νησιά με το Μεταφορικό Ισοδύναμο, την υδατική επάρκεια, με πολιτικές σε κάθε επίπεδο

Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό, αλλά δώσαμε τη μάχη και κατάλαβαν στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έχει τα περισσότερα νησιά, δίνουμε τη μάχη για μετακίνηση κατοίκων και εμπορευμάτων με το ίδιο κόστος όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα, με το νομοσχέδιο που είναι ήδη σε διαβούλευση, είπε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Πόλυ Χατζημάρκου και Νίκο Σβέρκο, στο στούντιο που λειτουργεί το δίκτυο του Κόκκινου εντός των χώρων του 13ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στη Ρόδο.

Το Μεταφορικό Ισοδύναμο περιλαμβάνει και την ενδονησιωτικότητα, ειδικά εκεί που υπάρχουν οι λιγότερες υποδομές Υγείας και Εκπαίδευσης, όπως τόνισε, ενώ υπογράμμισε το «σημαντικό στοίχημα» της υδατικής αυτονομίας.

Η διαβούλευση του νομοσχεδίου που αφορά τη νησιωτική πολιτική «είναι σε εξέλιξη, μιλήσαμε ήδη με τα Επιμελητήρια, τις Περιφέρειες, τους Δήμους και προχωράμε. Τις επόμενες ώρες είναι πιθανό να «ανέβει» το νομοσχέδιο-πλαίσιο για να γίνει η διαβούλευση και διαδικτυακά. Είναι μία μεγάλη τομή για ένα αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, όλοι οι πολίτες στα νησιά θέλουν επιτέλους να αισθανθούν πολίτες ισότιμοι με αυτούς της ηπειρωτικής Ελλάδας», είπε ο κ. Σαντορινιός.

Υπογράμμισε ότι «το γεγονός πως δεν μπορούν να μετακινηθούν όποτε και όπως θέλουν, αλλά μετακινούνται πολύ πιο ακριβά και αυτοί και τα εμπορεύματα από και προς τα νησιά, πραγματικά συνιστά μία αδικία. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη συχνότητα. Αν δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τον καιρό και τις φουρτούνες, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη ώστε η μετακίνηση των νησιωτών και η μετακίνηση των εμπορευμάτων να είναι στο ίδιο κόστος με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτό φέρνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ο εμπορικός και επαγγελματικός κόσμος των νησιών το έχει υποδεχθεί με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Το αν θα αφορά και τους επισκέπτες θα πρέπει να το δούμε σε δεύτερη φάση».

Ο κ. Σαντορινιός υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα έχει τα περισσότερα νησιά σε όλη την Ευρώπη και όπως είπε «δώσαμε μάχη και το έχουν καταλάβει στην Ευρώπη. Το μεταφορικό ισοδύναμο έχει και την παράμετρο της ενδονησιωτικής ισορροπίας, γιατί έχουν πολλές «ταχύτητες». Σε ένα νησί με λιγότερες υγειονομικές ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι κάτοικοι έχουν μεγαλύτερες ανάγκες μετακίνησης, άρα θα δώσουμε περισσότερες δυνατότητες μετακίνησης».

«Δεν θα την πατήσουμε όπως οι προηγούμενοι που έβαλαν έναν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και τέλος, είχαν ξεχάσει τα νησιά. Θα ασκήσουμε νησιωτική πολιτική σε κάθε επίπεδο και το μεταφορικό ισοδύναμο θα βοηθήσει. Αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές. Αν π.χ. δεν έχεις λύσει το θέμα της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της διαχείρισης απορριμμάτων, για ποια ανάπτυξη μιλάς; Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και σε αυτά. Και το συνέδριο ελπίζω ότι θα δώσει απαντήσεις σε νησιά, απομονωμένα από τη Φύση, να έχουν όλες τις υπηρεσίες ώστε οι κάτοικοι να αισθάνονται ισότιμοι με αυτούς της ηπειρωτικής Ευρώπης», όπως είπε.

Ειδικά για την υδατική αυτονομία των νησιών, είπε ότι «είναι ένα σημαντικό στοίχημα» και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σε νησί στο οποίο την Τρίτη θα εγκαινιαστεί αφαλάτωση, «γι΄ αυτό το νησί δίναμε περίπου 600.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μεταφέρουμε νερό. Φέτος, το κόστος από μία αφαλάτωση στην πενταετία είναι 200.000 ευρώ. Και στο τέλος της πενταετίας θα μείνει στο Δημόσιο και στο Δήμο, να τη διαχειριστεί όπως θέλει. Φτιάχνουμε ένα έργο υποδομής, ώστε να μην εξαρτάται το νησί από το πότε θα πάει το καραβάκι».

Τέλος, αναφέρθηκε στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και στα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτά, «περίπου 100 εκατ. ευρώ έργα». Προκειμένου να υλοποιηθούν, «έχει γίνει ένας μηχανισμός τεσσάρων υπουργείων που συνεργάζονται και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien