Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ > SAF: Εικαστικές περιπλανήσεις στον κόσμο του Φασιανού

SAF: Εικαστικές περιπλανήσεις στον κόσμο του Φασιανού

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας και το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης σας καλούν σε ένα εικαστικό εργαστήρι αφιερωμένο στον Αλέκο Φασιανό, το Σάββατο 10/3 και Κυριακή 11/3.

Σάββατο 10/3 στις 16:00-17:30 για παιδιά Α,Β,Γ Δημοτικού
Κυριακή 11/3 στις 10:30-12:00 για παιδιά Α,Β,Γ Δημοτικού και στις 12:30-14:00 για παιδιά Δ,Ε,Στ Δημοτικού

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και εξασφαλίζεται με την έγκαιρη τηλεφωνική επικοινωνία του γονέα στο τηλέφωνο 22860 85141 Τετάρτη – Παρασκευή 10.00-16.00.

Έως 20 παιδιά ανά τμήμα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συντονίστριες εργαστηρίου: Ελένη Παλλέ, Λυδία Καραγιαννίδη

Λίγα λόγια για τον Αλέκο Φασιανό

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε το 1935 στην Ακρόπολη. Η μητέρα του ήταν φιλόλογος και έχοντας μεγάλη αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό επισκεπτόταν με τον Αλέκο Φασιανό τα μουσεία της Αθήνας. Ως παιδί ξεχώρισε τα εικονογραφημένα αγγεία γιατί απεικόνιζαν ανθρώπους σαν σκιές και ενδιαφέρθηκε για τα κυκλαδικά ειδώλια με τα μονοκόμματα σώματα.

Ο πατέρας του ήταν μουσικός και συνθέτης, καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο και μουσικός αξιωματικός. Παρότρυνε τον Αλέκο να πάει στο ωδείο και εκεί έμαθε να παίζει βιολί.

Αργότερα τον οδήγησε σε ένα εργαστήριο επιγραφών για να μάθει ζωγραφική. Μέχρι τα 17 του ζωγράφιζε μόνος του βλέποντας τον κόσμο των εκκλησιαστικών εικόνων καθώς ο παππούς του ήταν παππάς.

Στη συνέχεια μπήκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και φοίτησε στο εργαστήρι του Γιάννη Μόραλη.

Ασχολήθηκε με την αγγειογραφία, τη σκηνογραφία, τη χαρακτική, εικονογράφησε βιβλία και έφτιαξε αφίσες για το θέατρο.

Μια υποτροφία τον οδήγησε στο Παρίσι το 1962 και το 1966 εκαταστάθηκε τελικά εκεί. Το Παρίσι εκ τοτε έγινε ο τόπος εργασίας του ωστόσο όπως ομολογεί και ο ίδιος ο τόπος απ’ όπου εμπνέονταν παρέμεινε η Ελλάδα, η γειτονιά του και οι άνθρωποι που την κατοικούσαν.

Η ζωγραφική του θεματολογία είχε ανέκαθεν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Στην αρχή ζωγράφιζε ανθρώπους με στολές εμπνευσμένος από τις στολές που υπήρχαν στο σπίτι του μιας και ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της μουσικής όπως λέει. Θεωρούσε πως κανείς πρέπει να ζωγραφίζει τον κόσμο του όπως τον βλέπει και όχι όπως πραγματικά είναι. Ο ίδιος έλεγε «να είσαι αληθινός. Να δημιουργείς όπως μπορείς εσύ και όχι όπως σου έχουν μάθει σε κάποια σχολή». Κάθε του δημιούργημα αποτυπώνει το συναίσθημά του. Του άρεσε να επεξεργάζεται τα πράγματα γύρω του, να τα αναπαριστά και έτσι να τα κρατάει στη μνήμη του.

Ο ίδιος αναφέρει πως οι έλληνες και γάλλοι ποιητές τον επηρέασαν περισσότερο από τους ζωγράφους.

Διδάχτηκε λέει από την ίδια τη φύση και την πραγματικότητα.
Σας περιμένουμε να γνωρίσουμε μαζί τον υπέροχο κόσμου του Αλέκου Φασιανού μέσα από τις δικές μας κατασκευές.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien