Aigaio365 > MAIN SLIDER > Ρήγας από τη Σύρο: Κάτι «περίεργοι Αριστεροί» βγάζουν τη χώρα από τα μνημόνια και την κρίση

Ρήγας από τη Σύρο: Κάτι «περίεργοι Αριστεροί» βγάζουν τη χώρα από τα μνημόνια και την κρίση

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Κοινή συνέντευξη στο Aigaio365 και στην Κοινή Γνώμη έδωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, ο οποίος βρέθηκε στην Ερμούπολη για το διήμερο του 15ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

«Βρισκόμαστε στο προτελευταίο αναπτυξιακό συνέδριο στη Σύρο. Είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος πέρυσι και υλοποιείται από την κυβέρνηση και τις περιφέρειες. Έχει υπάρξει πρωτογενής συζήτηση με τους πολίτες και με τους φορείς και καταλήγουμε σε συνδιαμόρφωση πολλών προτάσεων για την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Ρήγας στην εισαγωγική του τοποθέτηση και συμπλήρωσε:

«Αυτή η συζήτηση δεν ολοκληρώνεται στη Σύρο. Όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν θα παρακολουθούνται, ώστε να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης. Υπήρξε μια ανταπόκριση και επιβεβαίωση της ειλικρίνειας, την οποία δείξαμε και αυτό αναγνωρίστηκε από όλους, ανεξάρτητα της πολιτικής άποψης που είχαν, παρ’ όλη την προσπάθεια της ΝΔ να διαμορφώσει ένα κλίμα απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία και να πείσει τους περιφερειάρχες να μη συμμετέχουν στα συνέδρια».

Απέναντι στη στασιμότητα, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στα συμφέροντα

«Μετά και την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το πρόγραμμα των παρατάξεων που θα διεκδικήσουν δήμους και περιφέρειες είναι σχεδόν έτοιμο. Συν αυτά που θα συμπληρωθούν, με βάση τη συζήτηση που θα γίνει το επόμενο διάστημα. Άρα είναι φανερό το μέτωπο, το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί απέναντι σε αυτούς που θέλουν να παραμείνει το ίδιο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο στη περιοχή, σε αυτούς που στηρίζουν νεοφιλελεύθερες απόψεις για την κοινωνία και σε αυτούς που στηρίζουν ένα μοντέλο που εξυπηρετούσε συμφέροντα αντί για τους πολίτες. Έτσι θα προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο».

Κάτι «περίεργοι Αριστεροί» βγάζουν τη χώρα από τα μνημόνια

«Η χώρα βγαίνει από την επιτροπεία. Δεν θα υπάρξει άλλη δανειακή σύμβαση, δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και ταυτόχρονα θα υλοποιεί τους στόχους που έχει δεσμευθεί, όχι κατ΄επιταγήν, αλλά κατ’ επιλογήν. Δεν μπορούν να εμπεδώσουν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι «κάτι περίεργοι Αριστεροί, κάτι περίεργοι ριζοσπάστες» κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια και την κρίση. Και αυτό γιατί η στάση τους ήταν βαθιά αντικοινωνική, βαθιά αντεθνική. Είναι αυτοί που θέλουν να ολοκληρώσουν τα συμβόλαια τους με το διαπλεκόμενο οικονομικό σύστημα που υπήρχε στη χώρα. Αυτοί που καθοδηγούνται από συγκεκριμένους επιχειρηματίες και συγκεκριμένα συμφέροντα.

Από το Σεπτέμβριο και μετά αρχίζουν οι παρεμβάσεις και για τη μείωση της φορολογίας και για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτά περιγράφονται και στο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα έρθει τις επόμενες μέρες στη Βουλή και εκεί είναι φανερή η δική μας διαφορετική αντίληψη. Η εργασία, τα δικαιώματα στην εργασία και η αύξηση του μισθού, είναι αυτά τα οποία μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη».

Εκτός από την εργασία και τη φορολογία, τι αλλαγές αναμένεται να δει ο κόσμος στην καθημερινότητά του;

«Ήδη στις Κυκλάδες έχουμε βελτιώσει το κομμάτι της Υγείας. Θα υπάρξει για τις Κυκλάδες στοχοποιημένη αναπτυξιακή λογική. Η λειτουργία του Νεώριου είναι ένα κομβικό σημείο, το οποίο υλοποιεί αυτή η κυβέρνηση. Χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης στην περιοχή. Η αξιοποίηση και του πρωτογενή και του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα θα κάνει τις Κυκλάδες να παίξουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε στην ανάπτυξη (πχ στον τουρισμό) και τα ελληνικά προϊόντα».

Μιλήσατε για παρεμβάσεις στη φορολογία. Να περιμένουμε και αλλαγή του ΦΠΑ;

«Έχουμε εξαγγείλει το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, αλλά μπορούν και να εξεταστούν άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούν να διευκολύνουν τους κατοίκους των νησιών, για να μπορούν να απολαμβάνουν την οικονομική ανάπτυξη».

Γιατί έγιναν δύο περιφερειακά συνέδρια στο Νότιο Αιγαίο;

«Εξ’ αιτίας της ιδιαιτερότητας της νησιωτικότητας. Κυκλάδες και Δωδεκάνησα είναι δυο διαφορετικά συμπλέγματα. Είδα και κάποια δημοσιεύματα από εργαζόμενους της Ρόδου που με στοχοποιούν, γιατί έχω πει ότι η έδρα της Περιφέρειας πρέπει να παραμείνει στη Σύρο. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Είναι το πως βλέπουμε την ανάπτυξη και τη συνεργασία των νησιών. Δεν πρέπει να υπάρχει αντιπαλότητα. Η ανάπτυξη δεν καθορίζεται από την έδρα της Περιφέρειας, καθορίζεται από τις πολιτικές. Όσοι προωθούν μια τέτοια αντιπαλότητα, ας σκεφτούν τι έχουν κάνει για την ανάπτυξη στα νησιά».

Αναφερθήκατε στον διαφορετικό τρόπο αντίληψης που έχει αυτή η κυβέρνηση στο να λύνει προβλήματα. Αυτό γίνεται αντιληπτό από ευρύτερες ομάδες της κοινωνίας;

«Νομίζω ναι. Είμαστε άλλος κόσμος! Άλλες πολιτικές. Είναι εντελώς αντίπαλα σχέδια. Το ένα είναι σχέδιο κοινωνικό, στήριξης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και συμμετοχής του συνόλου της κοινωνίας στην ανάπτυξη. Η άλλη πλευρά είναι της ΝΔ, η οποία τι λέει; Ότι το 8ωρο δεν είναι και πολύ απαραίτητο, ότι η μόνιμη εργασία είναι ξεπερασμένη, ότι οι ανισότητες είναι φυσιολογικές. Δεν έχουν καταλάβει ότι οι ανισότητες καθορίζουν τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν. Εμείς θέλουμε τη μείωση των ανισοτήτων σε όλα τα επίπεδα. Αυτή είναι μια εντελώς άλλη στρατηγική. Ο πολίτης, παρά τα fake news, βλέπει άλλη ποιότητα στην Υγεία και στην Παιδεία. Βλέπει τη στήριξη της εργασίας. Το ΣΕΠΕ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά για να στηρίξει τους εργαζόμενους. Είδα και ένα tweet του κ. Μητσοτάκη, που μιλούσε για την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα. Μα ο ίδιος είναι αυτός που τη στήριξε. Ο ίδιος είναι αυτός που καθοδηγείται από τους επιχειρηματίες. Η ΝΔ και ο Κήρυκας Χανίων χρωστούν στο δημόσιο».

Αφού συμφωνούμε ότι Κυκλάδες και Δωδεκάνησα έχουν διαφρετικές δυνατότητες και διαφορετική δυναμική. Τώρα που έρχεται ο Κλεισθένης γιατί δεν άνοιξε το χωροταξικό, ώστε να συζητηθεί η διάσπαση της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου;

«Ο Κλεισθένης θα έχει και συνέχεια, η οποία θα έχει δύο πλευρές. Η μία θα είναι οι αρμοδιότητες που πρέπει να δοθούν στις περιφέρειες και για αυτό πρέπει να γίνει ένας καλός σχεδιασμός. Και στην επόμενη θητεία της κυβέρνησης θα ανοίξει και το χωροταξικό, όπου πρέπει επίσης να γίνει πολύ καλός σχεδιασμός. Ο προηγούμενος σχεδιασμός εξυπηρετούσε συμφέροντα».

Υπάρχει η πιθανότητα διαχωρισμού στο μέλλον δηλαδή;

«Δεν μπορώ να απαντήσω γιατί δεν έχω τα απαραίτητα στοιχεία. Αν χρειάζεται θα γίνει».

Πως βλέπουν οι δήμαρχοι την απλή αναλογική;

«Η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων αντιλαμβάνονταν το σύστημα εξουσίας ως δημαρχοκεντρικό και ως προσωποπαγή διαδικασία, οπότε είναι κατανοητό να μην αντιλαμβάνονται την αντίληψη μας. Η δημοκρατία είναι δύσκολη αλλά είναι και ενδιαφέρουσα. Είμαστε μια κυβέρνηση που αποτελείται από δύο κόμματα με πολλές ιδεολογικές διαφορές αλλά με έναν κοινό στόχο. Γιατί λοιπόν σε μια τοπική κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία για την εξυπηρέτηση των πολιτών; Εκτός και αν υπάρχουν άλλα σχέδια».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien