Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ρένα Δούρου: Εκείνοι που κατέστρεψαν τον τόπο, έχουν το θράσος να παριστάνουν τους τιμητές και διεκδικούν να ξαναπάρουν τα ηνία

Ρένα Δούρου: Εκείνοι που κατέστρεψαν τον τόπο, έχουν το θράσος να παριστάνουν τους τιμητές και διεκδικούν να ξαναπάρουν τα ηνία

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

H Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου μιλά στην Κυριακάτικη Kontranews για τις τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι, τις οποίες όπως τονίζει, «έσπευσε να εκμεταλλευθεί με αποκρουστικό κυνισμό η αντιπολίτευση». Ακόμη, παρουσιάζει το έργο της στην Περιφέρεια και ξεκαθαρίζει πως δεν είναι «περαστική από την Αυτοδιοίκηση».

Επί 4.5 χρόνια είχα επιλέξει τη σκληρή δουλειά και όχι να κάνω τη σχολιάστρια στα τηλεπαράθυρα

Ανησυχείτε για τις διώξεις για την πυρκαγιά στο Μάτι; Τελικά ποιος θεωρείτε πως έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για την τραγωδία;

Μπροστά στο δέος της συντριβής και του πένθους, είναι πολυτέλεια να σκέφτεσαι τον εαυτό σου. Ανθρώπινο μεν, αλλά πολύ πίσω στις σκέψεις που δεν φεύγουν, όταν το μυαλό προσπαθεί να ξαποστάσει.

Ανέλαβα από την πρώτη στιγμή την πολιτική ευθύνη, και μίλησα για όσα δεν έγιναν καλά, μπροστά στο μέγεθος μιας τέτοιας τραγωδίας.

Σέβομαι την ελληνική Δικαιοσύνη, δεν απείλησα, δεν μίλησα περί πολιτικών διώξεων, δεν κλαυθμήρισα περί ‘διώξεων’, όπως αυτοί που το κάνουν για να αποσείσουν τις βαρύτατες ποινικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες δεκαετιών..
Στις διώξεις, περιγράφεται αναλυτικά ο ρόλος κάθε δημόσιου φορέα και υπηρεσίας. Οι Περιφέρειες δεν σβήνουν δασικές πυρκαγιές ούτε μετέχουν στη διαδικασία διάσωσης διαφυγής των πολιτών.

Περιμένουμε λοιπόν την εξέλιξη των δικαστικών διαδικασιών. Και συνεχίζουμε τη δουλειά μας, ώστε να μην δίνουμε κάθε φορά ραντεβού με την επόμενη εθνική τραγωδία.

Θεωρείτε πως η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε τις τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα για να έχει πολιτικά οφέλη;

Και μάλιστα με ηθικά χυδαίο τρόπο, φρασεολογία και κυνισμό. Οι επαγγελματίες περαστικοί από δημόσια αξιώματα, και ανεύθυνοι ως προς τη διαιώνιση στρεβλώσεων και παθογενειών, επιχείρησαν με αποκρουστικό κυνισμό να εκμεταλλευτούν τον πόνο των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους και περιουσίες.

Ήταν ένας πρόσθετος λόγος, που επέλεξα την ταπείνωση της σιωπής, για να μην προσθέσω ούτε λέξη στη συναισθηματική βαρβαρότητα όσων έμαθαν που βρίσκονται περιοχές σαν και τη Μάνδρα και το Μάτι, όπου ζήσαμε τις δυο εθνικές τραγωδίες, μονάχα μετά από… αναζήτηση στο διαδίκτυο και σε χάρτες.

Έχετε κάνει λόγο για «στοχοποίηση γυναικών που ασκούν δημόσια καθήκοντα». Πιστεύετε πως έχετε δεχθεί άδικη κριτική μόνο και μόνο εξ αιτίας του φύλου σας;

Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της θυματοποίησης. Ειδικά όσες έχουμε δημόσιο βήμα, έχουμε και τη δυνατότητα να απαντήσουμε, κάτι που δεν ισχύει για άλλες γυναίκες που δέχονται καθημερινά σεξιστικές επιθέσεις. Ωστόσο υπάρχει και μια σαφής πραγματικότητα. Μαζί με την κα Καλογήρου ως γυναίκες Περιφερειάρχες, βρεθήκαμε στο στόχαστρο προσωποποιημένης κριτικής, για καταστροφές στα όρια της διοικητικής ευθύνης μας. Μιας κριτικής που όμως δεν έγινε στην περίπτωση καταστροφών που οι Περιφερειάρχες ήσαν άνδρες.

Δεν είναι φυσικά κάτι το καινούριο, δεν αιφνιδιάζει, δεν ξενίζει. Τέτοιου είδους νοοτροπίες και συμπεριφορές παλεύουν η Αριστερά και τα κινήματα να παραμερίσουν.

Δεν είναι μόνο το φύλο, αλλά είναι «και το φύλο». Λειτουργεί σωρευτικά. Είναι άδικο και απογοητευτικό, δεν ροκανίζει ωστόσο ούτε χιλιοστό το πείσμα και το πάθος μου να δίνω μάχες για τους πολίτες και την κοινωνία.

Και να κερδίζουμε τις μάχες αυτές. Για τους πολίτες και την κοινωνία. Μην ξεχνάτε άλλωστε, ότι η νίκη είναι… γένους θηλυκού.

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα έργα της θητείας σας; Κάποιοι σας κατηγορούν πως δεν προβάλλετε τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής όσο θα έπρεπε. Κάποιοι άλλοι ότι «κρύβεστε» από τα ΜΜΕ…

Κάποιοι μιλούν και για το δήθεν «αόρατο» έργο μας στην Περιφέρεια… Και αυτό επειδή επί 4.5 χρόνια είχα επιλέξει τη σκληρή δουλειά και όχι να κάνω τη σχολιάστρια στα τηλεπαράθυρα. Μια στρατηγική επιλογή για να αναδείξουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ηθικής, αισθητικής και αποτελέσματος, στη διοίκηση της Περιφέρειας. Επιλέξαμε την ουσία όχι τις κορδέλες των εγκαινίων. Επιλέξαμε να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό πολυετών προβλημάτων που κληρονομήσαμε. Κινηθήκαμε σε δυο βασικά επίπεδα στόχευσης: Δράσεις και άμεσες παρεμβάσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, και έργα υποδομής. Από το Ρεύμα για Όλους, τη στήριξη με 40 εκατομμύρια όλων των δημόσιων νοσοκομείων, στην Αττική Ριβιέρα. Και από το δίκτυ κοινωνικής συνοχής με κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, συσσίτα για όλους όσους έπληξε περισσότερο η εθνική τραγωδία των Μνημονίων ως την επίλυση ενός «αρχαίου» προβλήματος, την υδροδότηση της Αίγινας.

Έργα και παρεμβάσεις παντού, κάθε μέρα, σε κάθε γειτονιά της Περιφέρειας Αττικής. Εκεί όπου το σκοτάδι κρύβει δράματα και δυστυχία. Και αφήνει παγερά ασυγκίνητους τους αντιπάλους μου, που επί δεκαετίες συνέβαλαν στο να εθιστεί η κοινωνία μας στη δύναμη της άδειας εικόνας, αντί για την ουσία μιας δράσης χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας.

Και κάτι τελευταίο, που δεν πήρε φυσικά τα φώτα δημοσιότητας που του άξιζαν, ίσως γιατί ορισμένοι κύκλοι της ανιτπολίτευσης και τα φιλικά τους ΜΜΕ θάβουν συστηματικά κάθε τι θετικό. Πρόσφατα μόλις, το Διοικητικό Εφετείο δικαίωσε την Περιφέρεια σχετικά με έναν διαγωνισμό για ένα σημαντικό έργο οδικής ασφάλειας, για το οποίο αδίκως και όχι τυχαία, κατηγορηθήκαμε για δήθεν φωτογραφικό διαγωνισμό! Που είναι τώρα οι πρόθυμοι καταγγέλοντες ψεύδη; Οι τιμητές δήθεν ανεξάρτητοι αυτοδιοικητικοί; Εμείς πάντως είμαστε εδώ, και αθόρυβα και δυνατά δουλεύουμε για τους συμπολίτες μας.

Ισχύει ότι σας είχε γίνει κρούση να επιστρέψετε στην κεντρική πολιτική σκηνή; Σκεφτήκατε το ενδεχόμενο να μην διεκδικήσετε την ανανέωση της θητείας σας;

“Δυστυχώς θα αναγκαστώ να μιλήσω για μια άγαρμπη συνταγή Fake News, άγνοιας και τσακωμού με την πραγματικότητα, από όσους διακινούσαν τέτοια σενάρια. Ξεκινώ από το θεσμικό πλαίσιο. Κανείς εν ενεργεία Περιφερειάρχης, δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για το Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού λήξει η θητεία του, τον Σεπτέμβριο του 2019. Και αυτό το γνώριζα όταν αποδέχθηκα το 2014 την τιμητική πρόταση να είμαι υποψήφια Περιφερειάρχης.

Και τώρα, πάμε στην ουσία. Δεν είμαι περαστική από την Αυτοδιοίκηση, δεν την είδα ως «κάτι που προέκυψε». Το επεδίωξα, γιατί συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι ο πιο ανθρωποκεντρικός και αδιαμεσολάβητος θεσμός της συγκροτημένης Πολιτείας, σε επίπεδο σχέσεων πολίτη-κεντρικής εξουσίας.

Με τους πολίτες της Περιφέρειας Αττικής υπέγραψα ένα συμβόλαιο αξιοπρέπειας. Με διαρκή λογοδοσία, στήριξη της καθημερινής αγωνίας τους, βελτίωσης των μοιραίων στρεβλώσεων και παθογενειών που κληρονομήσαμε.

Γι’ αυτό και θέτω στην κρίση τους όσα κάναμε αυτά τα χρόνια. Τους ζητώ να κρίνω, να συγκρίνουν και να σκεφτούν σοβαρά το διακύβευμα της κάλπης: Να μην αφήσουμε να επιστρέψει, το χθες με την ιδιοκτησιακή αντίληψη της εξουσίας, και τη βουλιμική διεκδίκηση αξιωμάτων. Τους ζητώ να απαντήσουν στο δίλημμα : πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Γιατί εκείνοι που κατέστρεψαν τον τόπο, μπάζωσαν τα ρέματα, έδωσαν το πράσινο φως στα αυθαίρετα, τσιμεντοποίησαν τα πάντα, έκλεισαν τις δημόσιες προσβάσεις στις παραλίες, έχουν το θράσος να παριστάνουν τους τιμητές και διεκδικούν να ξαναπάρουν τα ηνία στην Περιφέρεια Αττικής, τα ηνία των ζωών μας.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien