Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews
Μιλώντας την Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής, λίγο πριν την ευρεία ψήφιση των θετικών μέτρων που είχε εξαγγείλει μία εβδομάδα νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση του ότι στο τέλος του έτους αυτά τα μέτρα θα έχουν δώσει «νέα θετική προοπτική στην οικονομία», δημιουργώντας «περισσότερο δημοσιονομικό χώρο» για ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες κοινωνικής ελάφρυνσης.
Την ίδια ώρα, ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του δήλωνε πως η οικονομία κινδυνεύει από τις «προεκλογικές παροχές του πρωθυπουργού» λειτουργώντας περισσότερο ως πρώην υπουργός της ΝΔ, παρά ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για παροχές. Η κυβέρνηση μάλλον δεν πρόκειται να συγκεντρώσει φορολογικά έσοδα με τον ίδιο ρυθμό με πέρυσι, ενώ τη φετινή χρονιά θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο όγκο συνταξιοδοτικών αιτημάτων που καλύπτουν την περίοδο της κρίσης» δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times.
Πολλοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως ο κ. Στουρνάρας κινείται για ακόμα μια φορά «στα όρια του θεσμικού του ρόλου», χρησιμοποιώντας ρητορική που ταυτίζεται με τις πιο ακραίες θέσεις των πιο σκληρών εκ των δανειστών και λειτουργώντας λίγο – πολύ ως βουλευτής της ΝΔ…
Η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη τελειώνει το καλοκαίρι του 2020 και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο κεντρικός τραπεζίτης είτε έχει ήδη διαπραγματευτεί την ανανέωση της θητείας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, είτε έχει ήδη γίνει συμφωνία για υπουργική θέση.
Από την άλλη, οι δηλώσεις Στουρνάρα, ίσως αποτελούν και μια προσπάθεια του να γίνει ακόμα περισσότερο αρεστός στα …υψηλά και άκρως καπιταλιστικά και νεοφιλελεύθερα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Άλλωστε είναι γνωστό, πως ο Γιάννης Στουρνάρας εδώ και χρόνια χαίρει άκρας εκτίμησης από τους υπεύθυνους της ελληνικής λιτότητας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο κεντρικός τραπεζίτης υιοθετεί την αυστηρή γερμανική γραμμή, στοχεύοντας ακόμα ψηλότερα, σε κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα…
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιχειρεί να γίνει μάντης κακών. Πριν από μερικούς μήνες διατυμπάνιζε την ανάγκη προσφυγής της χώρας σε προληπτική γραμμή στήριξης (σε ένα light μνημόνιο δηλαδή), με τις εξελίξεις να τον διαψεύδουν πανηγυρικά, διότι η αποδείχθηκε πως η ελληνική κυβέρνησης κατάφερε και να βγει στις αγορές και να προχωρήσει σε μέτρα κοινωνικής ανακούφισης.
Επίσης, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε ταχθεί κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού και της κατάργησης του υποκατώτατου, καθώς θεωρούσε πως αυτά τα μέτρα «θα καθυστερούσαν τη μείωση της ανεργίας». Και πάλι έπεσε έξω, καθώς με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία πολλοί εργαζόμενοι είδαν αύξηση στο μηνιαίο τους εισόδημα, την ώρα που η ανεργία βαίνει μειούμενη. Τη θέση για μη θεσμοθέτηση ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού έχει υιοθετήσει και ο δεξιός υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ. Στενός υποστηρικτής του οποίου, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης….