Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Προτεραιότητα στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας

Προτεραιότητα στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια

Από την Κυριακάτικη Kontranews

Το βάρος στον διεθνή ρόλο της χώρας και στη Συμφωνία των Πρεσπών ρίχνει η κυβέρνηση, καθώς όπως φαίνεται, αυτή θα κρίνει τον χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών. Από το Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι πως θα βρεθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την ώρα που εντείνονται για ακόμα μια φορά οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Εκτός από τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στο Μαξίμου επικεντρώνονται στην ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους και στην αποκατάσταση των μνημονιακών αδικιών.

«ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»

Η ρητορική της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική, περιστρέφεται γύρω από το επιχείρημα πως η Ελλάδα, μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, γίνεται πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και οι συναντήσεις του πρωθυπουργού, τόσο με τους Αναστασιάδη – Νετανιάχου, όσο και με τον Σέρβο πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

Στη Μπερ Σεβά, οι επικεφαλής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συμφώνησαν για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, η επίσημη συμφωνία θα υπογραφεί τον Φεβρουάριο στην Κρήτη.

«Ο κ. Μητσοτάκης τυφλωμένος από το πάθος του για εξουσία, αδυνατεί να παρακολουθήσει την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στα Βαλκάνια» δηλώνουν πηγές του Μαξίμου στους ισχυρισμούς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ότι η χώρα έχει «μείνει χωρίς υπουργό Εξωτερικών» και συμπληρώνουν: «Η κυβέρνηση ανοίγει ιστορικούς δρόμους με τον EastMed και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτός αγχώνεται για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, τις οποίες άλλωστε ζητά διαρκώς εδώ και τρία χρόνια».

Ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και για το ενδεχόμενο δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου νέου τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν νεοφυείς επιχειρήσεις από το Ισραήλ και τα Βαλκάνια. «Είναι μία επένδυση στο μέλλον» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θέλει να είναι η Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

«Η Ελλάδα έχει ένα στρατηγικό στόχο να γίνει ένα διεθνές ενεργειακό hub» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή από το Βελιγράδι και έχοντας στόχο την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, η οποία μπορεί να φέρει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή, συμμετείχε στην τετραμερή Σύνοδο Συνεργασίας Βουλγαρίας- Ελλάδας- Σερβίας- Ρουμανίας.

ΠΩΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Η ΠΓΔΜ είναι χώρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία και δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια χώρα σαν γκρι ζώνη ανάμεσά μας. Τώρα, λοιπόν, δεν θα

έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά μια γέφυρα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Βελιγράδι, θέλοντας να δείξει εκτός και εντός συνόρων τα οφέλη που θα προκύψουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Από το Μαξίμου, επιχειρούν να δώσουν έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, στον οποίο βασίζονται πολλά από τα επιχειρήματα της ΝΔ και επικεντρώνονται στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας που διανοίγονται από τη συνεργασία Ελλάδας, Σερβίας και ΠΓΔΜ. «Η πρώτη διεθνής συμφωνία που θα συναφθεί από τη γειτονική μας χώρα με τη νέα της ονομασία να είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα ονομαστεί σε λίγο καιρό, ούτως ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς ένα σιδηροδρομικό άξονα που θα συνδέει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαπέστη και θα φέρει πιο κοντά σε χρόνο την Ελλάδα και τη Σερβία και θα έχει εξαιρετικά ευνοϊκές συνέπειες και για το εμπόριο και για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τους δεσμούς μας στην περιοχή και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Βεβαίως, τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας για το ονοματολογικό στοχεύουν και σε …ελληνικό ακροατήριο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρουσιάζονται σίγουροι πως θα βρεθούν οι 151+ ψήφοι, παρά τις απειλές περί παραίτησης του Πάνου Καμμένου και την επιβαλλομένη κομματική πειθαρχία των ΑΝΕΛ.

Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπολογίζονται οι θετικές ψήφοι των Θεοδωράκη, Μαυρωτά, Δαννέλη, Λυκούδη και Παπαχριστόπουλου. Ανοιχτό μένει το τι θα κάνουν Παπακώστα, Κουντουρά και Θεοχαρόπουλος.

Από την άλλη, ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης, ο οποίος υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θα στηρίξει τη Συμφωνία, ενώ στροφή 180 μοιρών έκανε ο Χάρης Θεοχάρης μετά την ένταξη του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Πλέον, ρυθμιστής της ημερομηνίας των εκλογών είναι οι βουλευτές των μικρών κομμάτων. Αν τελικά μέχρι τον Φεβρουάριο το Μαξίμου δεν καταφέρει να σιγουρέψει τη στήριξη της πλειοψηφίας για το ονοματολογικό, τότε ενισχύεται το σενάριο να στηθούν κάλπες τον Μάρτιο, πριν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή.

Αν όμως βρεθούν οι 151+, τότε ο Πάνος Καμμένος θα άρει την υποστήριξη των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση και θα οδηγηθούμε σε τριπλές εκλογές τον Μάιο, εκτός και αν καταφέρει η κυβέρνηση να φτάσει με οριακή πλειοψηφία στον Οκτώβριο, στόχος αρκετά δύσκολος.

Πάντως μεσοβδόμαδα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το αν έχει «Plan b» για την προοπτική αποχώρησής του Καμμένου και των υπουργών του από την κυβέρνηση, απάντησε χαμογελώντας: «Οχι παιδιά. Πού να πάει; Μην ανησυχείτε»…

Από δω και στο εξής, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να γεμίσει τα ΜΜΕ με θετικές ειδήσεις ως προς την οικονομία, η οποία αποτελεί κατά κοινή ομολογία το κριτήριο με το οποίο ψηφίζει ο περισσότερος κόσμος. Οι συντάξεις όχι μόνο δεν κόβονται, αλλά αυξάνονται για 600.000 ανθρώπους, το Μεταφορικό Ισοδύναμο τίθεται σε λειτουργία, προκηρύσσονται προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία και αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Σε όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα ήδη ψηφισμένα μέτρα (μείωση ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστικών εισφορών,

επιστροφή αναδρομικών, κλπ) εναποτίθενται οι ελπίδες των κυβερνώντων για την ανατροπή των δημοσκοπικών προβλέψεων.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Με αφορμή τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την προκλητική ρητορική μερικών εκ των γειτόνων μας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Σε ήπιους τόνους και με σύμπνοια συνήλθε και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Από το Μαξίμου δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, την ώρα που κυβερνητικές πηγές δηλώνουν πως η ηρεμία, η ασφάλεια και η ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή αποτελεί προτεραιότητα.

Από τη μεριά του, ο Πάνος Ρήγας έσπευσε να υπερασπιστεί τα λεγόμενα των Καμμένου και Αποστολάκη, προσπαθώντας ωστόσο να ρίξει τους τόνους. Ο Πάνος Καμμένος από το στρατόπεδο της Λέρου, τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις θα «συντρίψουν την Τουρκία» αν και εφόσον μας απειλήσει, ενώ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δήλωσε πως «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε».

«Η στρατιωτική ηγεσία δεν είπε τίποτε περισσότερο από τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή, η δική μας στάση είναι αποφασιστική, αμυντική και αποτρεπτική. Ότι μπορούμε κατά τρόπο απερίφραστο να αποτρέψουμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και κάλεσε τους γείτονες, «να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί σε όσα λένε και κάνουν».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien