Aigaio365 > ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ > Προοδευτική Συμμαχία: Η απάντηση στη λιτότητα και το μαύρο

Προοδευτική Συμμαχία: Η απάντηση στη λιτότητα και το μαύρο

Της Αναστασίας Σαπουνά – Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

 

Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο μισανθρωπισμός, η φασιστική ρητορική δεν είναι τίποτα άλλο παρά η παράπλευρη συνέπεια της λιτότητας και των δημοσιονομικών καταναγκασμών, που ζήσαμε και εμείς στο πετσί μας τα χρόνια των μνημονίων

Το εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας, της πολιτικής συσπείρωσης ανθρώπων, που προέρχονται από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, απέναντι στην βαριά σκιά της ακροδεξιάς που απλώνεται με τη βοήθεια πολλών κομμάτων της δεξιάς απ’ άκρου εις άκρον της Ευρώπης δεν αποτελεί μια απλή συγκυρία.

Χτίζεται βήμα – βήμα εδώ και καιρό, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και εντός της χώρας, ως απάντηση των δημοκρατικών δυνάμεων στις πολιτικές της ακραίας λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Πολιτικές που διέλυσαν τις οικονομικά ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, φτωχοποίησαν τη λεγόμενη μεσαία τάξη και αποσάρθρωσαν κοινωνικά δικαιώματα, κατακτημένα με το αίμα των εργατικών τάξεων ανά την Ευρώπη κατά τον προηγούμενο αιώνα.

Γιατί ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο μισανθρωπισμός, η φασιστική ρητορική δεν είναι τίποτα άλλο παρά η παράπλευρη συνέπεια της λιτότητας και των δημοσιονομικών καταναγκασμών, που ζήσαμε και εμείς στο πετσί μας τα χρόνια των μνημονίων. Ταυτόχρονα, δεν είναι τίποτα λιγότερο από αναγκαίο συμπλήρωμα στα κόμματα του νεοφιλελευθερισμού. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη προφανώς και δεν αποτελεί εξαίρεση, ενώ και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά έχει από καιρό επιλέξει να στηρίξει μέχρι τέλους τις επιλογές και τους στόχους που τέθηκαν από τις μνημονιακές συγκυβερνήσεις τους. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, το κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών στο σύνολο της ελληνικής περιφέρειας, την εκτίναξη της ανεργίας, τους μισθούς – βοηθήματα ειδικά για τους νέους κάτω των 25, το νέο μεταναστευτικό κύμα που προκλήθηκε, την απομείωση του ΑΕΠ, το κλείσιμο των μικρομάγαζων, τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας τάξης, την απόλυση χιλιάδων ανθρώπων, το μαύρο στην ΕΡΤ, την άνθιση των ενεχυροδανειστηρίων… Η ελίτ της χώρας, ακριβώς όπως έπραξαν και οι ελίτ στην ΕΕ, εκπροσωπούμενες από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να ρίξουν στις πλάτες του λαού την κρίση και τα αδιέξοδα των πολιτικών που εφάρμοσαν κατά την μεταπολίτευση.

Και πραγματικά, μπορεί κανείς να διαπιστώσει διαφορές μεταξύ του 12ώρου της Αυστρίας και των δηλώσεων Μητσοτάκη περί ξεπερασμένου 8ώρου; Μπορεί κανείς να διακρίνει μεταξύ όσων ύψωσαν τείχη και όσων μας έλεγαν ότι δεν φυλάμε επαρκώς τα θαλάσσια σύνορά μας; Αλήθεια, με πόσα πνιγμένα παιδιά, γυναίκες και άντρες θα ήταν ικανοποιημένοι; Ποια η διαφορά στις πολιτικές της ΝΔ κατά τα χρόνια των μνημονίων και όσων υπόσχεται για να κερδίσει τις εκλογές; Η ΝΔ εξακολουθεί να θέλει ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων τμημάτων του ελληνικού δημοσίου, όπως η παιδεία και η υγεία, ευαγγελίζεται ουσιαστικά την κατάργηση επιδομάτων και δεν δέχεται ουδεμία συζήτηση για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, κ.ο.κ.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για πολλά ακόμη που δεν χωρούν να ειπωθούν σε μια μικρή παρέμβαση, δουλέψαμε από καιρό, σε Ελλάδα και Ευρώπη, στην κατεύθυνση της δημιουργίας μια ευρείας δημοκρατικής συν-παράταξης ενάντια στη λιτότητα και το μαύρο. Για να εργαστούμε από κοινού, βασιζόμενοι στις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης, για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο όλων και για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα απαντά στις ανάγκες των πολλών.

Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien