Aigaio365 > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Πώς η Φιλοσοφία μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας;

Πώς η Φιλοσοφία μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας;

Της Δάφνης Γρηγόριάδη

«Ότι είναι η καρδιά και ο νούς για το σώμα, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα». Αυτή τη φράση του Γκαίτε χρησιμοποίησε η Τanja, Γερμανίδα τουρίστρια, προκειμένου να μου εξηγήσει το γιατί επισκέπτεται την χώρα μας τα τελευταία 4 έτη, δηλώνοντας παράλληλα λύπη για την οικονομική κρίση της Ελλάδας, μίας χώρας με τον Ξενοφώντα, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, οι οποιοί καταπιάστηκαν πρώτοι με μάκρο και μίκρο – οικονομικές έννοιες και νομισματικές πολιτικές καινοτόμες για την τότε εποχή.

Έπειτα από χρόνια, το όραμα του Άνταμ Σμίθ για μια νέα οργάνωση της κοινωνίας, η «Πολιτική Οικονομία» όπως την ονόμασε (ή με την τωρινή ορολογία «Οικονομική Επιστήμη»), καθιέρωσε την θεωρία του οικονομικού κύκλου, βάση του οποίου λειτουργούν οι αγορές.

Eίναι γνωστό οτι η Ελληνική οικονομία βασίζεται στον Τουρισμό ο οποίος αποτελεί την βαριά βιομηχανία της χώρας μας, καθώς για το προηγούμενο έτος, η συμβολή του στο ΑΕΠ υπολογίζεται σε ποσοστό 20%, προσφέροντας 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας. Ποιός είναι όμως ο καθοριστικός παράγοντας αυτής της αύξησης της προσέλευσης των ξένων;

Σαφώς η ζήτηση επηρεάζεται από κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες, όπως τα τρομοκρατικά χτυπήματα και η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, τα οποία έστρεψαν πολλούς, μέχρι τότε επισκέπτες της, προς την χώρα μας. Σύμφωνα όμως με την έρευνα της gbr consulting, το πιο δυνατό «χαρτί» μας είναι ο πολιτισμός. Πιο συγκεκριμένα, το 76% των επισκεπτών επιλέγει την Αθήνα, εξαιτίας της ιστορικής της σημασίας. Το νούμερο αυτό επιβεβαιώνεται και από δική μου ενδεικτική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2017 στην Αθήνα σε Γάλλους, Γερμανούς και Ολλανδούς επισκέπτες ηλικιών 25-60 ετών. Το εντυπωσιακό είναι ότι το 70% των ερωτηθέντων θα επιθυμούσε να συμμετάσχει σε πνευματικές δραστηριότητες φιλοσοφικού περιεχομένου. Για την ακρίβεια, πολλοί έδειξαν θερμό ενδιαφέρον για συμμετοχή σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με αναφορά στους Έλληνες φιλοσόφους.

Όσον αφορά το budget που θα διέθεταν, οι περισσότεροι απάντησαν «εξαρτάται», καθώς δεν προσφέρεται έως τώρα στην Ελλάδα αυτή η υπηρεσία, την οποία μπορούμε να κατατάξουμε στον θεματικό τουρισμό, με τιμή πχ τα 15-20 ευρώ για ολιγόωρη συζήτηση και υψηλότερη τα 500 ευρώ, για ολοήμερο πρόγραμμα υπο μορφή σεμιναρίου ή συνεδρίου.

Η δημιουργία εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων έτσι και αλλιώς αποτελεί τάση τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα δεν έχει το μέγεθος της Ισπανίας ή της Ιταλίας, γι’ αυτό πρέπει να επωφελείται όλο και περισσότερο από το συγκριτικό της πλεονέκτημα ως η κορυφαία πολιτιστικά χώρα του πλανήτη, για να αυξάνει τα τουριστικά της έσοδα όλο και περισσότερο από τον ποιοτικό τουρισμό.

Φτιάχνοντας νέες δραστηριότητες με επίκεντρο το τεράστιο έργο των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, που αποτελούν την πηγή της ανθρώπινης ανέλιξης, χωρίς να επαναπαυόμαστε από την συνεχώς αυξανόμενη κίνηση των επισκεπτών της …ηλιοθεραπείας, θα ανανεώνουμε και θα εντείνουμε το ενδιαφέρον παλαιών και νέων επισκεπτών και θα δώσουμε ευκαιρείες απασχόλησης σε Έλληνες υψηλού επιπέδου μόρφωσης και γλωσσομάθειας.

Ο Ελληνικός τουρισμός χρειάζεται συνεχείς, συστηματικές και άοκνες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η Ελλάδα να δικαιώσει και να διατηρήσει τον τίτλο της «καρδιάς και του νου της ανθρωπότητας», με το αζημίωτο φυσικά για την απασχόληση και το ΑΕΠ της χώρας.



Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien