Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη λειψυδρία στη Μεσόγειο κρούει η Ένωση για τη Μεσόγειο (Union for Mediterranean), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (22 Μαρτίου).
Όπως επισημαίνει, η περιοχή της Μεσογείου είναι μία από τις πλέον ευάλωτες παγκοσμίως στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της ζήτησης νερού. Το πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στις νότιες ακτές, καθώς υπολογίζεται ότι πάνω από 180 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τη λειψυδρία και περισσότερα από 60 εκατομμύρια βρίσκονται υπό απειλή.
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό, η γραμματεία της Ένωση τονίζει την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Με την προώθηση της συλλογικής εργασίας, και λειτουργώντας μέσω της ομάδας εμπειρογνωμόνων της ΕγΜ, η γραμματεία θέτει τον τομέα του νερού ως προτεραιότητα.
Όπως έκανε γνωστό, μέχρι τώρα τα κράτη μέλη της ΕγΜ έχουν εγκρίνει οκτώ έργα στον τομέα του νερού και του περιβάλλοντος που αντιπροσωπεύουν περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις.
Τα έργα αυτά στοχεύουν στην παροχή πρόσβασης στο νερό, συμβάλλουν στην απορρύπανση της Μεσογείου, την πρόληψη νέας ρύπανσης, την ενίσχυση των ικανοτήτων της κοινωνίας των πολιτών και των επαγγελματιών του νερού, καθώς και το διαμοιρασμό της γνώσης σε θέματα νερού.
Στο επίκεντρο τίθενται μάλιστα τα αστικά λύματα, γεγονός που λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι πολλές από τις προκλήσεις αυτές παραπέμπουν ευθέως σε εξάντληση των υδάτινων πόρων και την αστική διαχείριση λυμάτων σε μια περιοχή όπου ο αστικός πληθυσμός έχει τριπλασιαστεί σε μισό αιώνα.
Η Ένωση για τη Μεσόγειο προωθεί μια ανανεωμένη ατζέντα αστικής ανάπτυξης όπου τα θέματα αυτά διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Στο πλαίσιο αυτό, η ανακύκλωση του νερού και η χρησιμοποίηση μη συμβατικών υδάτινων πόρων προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες ως μέσο για την καταπολέμηση της λειψυδρίας, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν ήδη χώρες της περιοχής που είναι κοντά στο 100% σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των φυσικών ανανεώσιμων πόρων γλυκού νερού, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).
Τέλος, οι στατιστικές σε σχέση με την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων στην περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την επέκταση αυτής της χρήσης, καθώς προς το παρόν ανακυκλώνεται μόνο το 1%.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ