Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Παραδόθηκε το Δημοτικό Γήπεδο Ερμούπολης – Στη Σύρο ο Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού

Παραδόθηκε το Δημοτικό Γήπεδο Ερμούπολης – Στη Σύρο ο Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού

To Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου Ερμούπολης ανακαινίστηκε πλήρως και γέμισε από νεαρούς αθλητές από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Ποδοσφαιριστές ηλικιών Κ14 και Κ16 συμμετέχουν στο τουρνουά προεπιλογής των αντίστοιχων εθνικών ομάδων, η διοργάνωση του οποίου θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιανουαρίου και συνδυάστηκε με την επίσημη παράδοση και το… κόψιμο της κορδέλας από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό, και τον δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό.

Συμβολικά, μαζί τους, την κορδέλα έκοψαν δύο νεαροί ποδοσφαιριστές στα επίσημα εγκαίνια. Φορέας χρηματοδότησης του σημαντικού αυτού έργου ήταν η ΓΓΑ και φορέας υλοποίησης ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης, ο οποίος εν συνεχεία παραχώρησε με χρησιδάνειο το Δημοτικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου Ερμούπολης στην ΕΠΣ Κυκλάδων.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, αποκάλυψε:

«Το 2015 όταν ανέλαβα γενικός γραμματέας Αθλητισμού, τα έργα αθλητικών υποδομών της ΓΓΑ που βρίσκονταν σε εξέλιξη για το βόρειο και το νότιο Αιγαίο ήταν… μηδέν! Αυτή τη στιγμή στο βόρειο και το νότιο Αιγαίο, έχουμε είτε σε εξέλιξη, είτε δημοπρατημένα, είτε για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης 30 αθλητικές υποδομές!».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, και τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό, για την εξαιρετική και αποφασιστική συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου αθλητικής υποδομής για τη Σύρο και τις Κυκλάδες, ενώ προανήγγειλε και ακόμη ένα έργο, την πλήρη ανακατασκευή του Σταδίου Πευκακίων (προπονητήριο στίβου), η οποία έχει εγκριθεί ήδη από το Ελεγκτικό Συμβούλιο, όπως τόνισε. Ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης αποκάλυψε δε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα των Κυκλάδων ο υφυπουργός Αθλητισμού για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία της στιβικής εγκατάστασης, προϋπολογισμού 760 χιλιάδων ευρώ, με συγχρηματοδότηση του δήμου Σύρου Ερμούπολης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Αυτό θα είναι το πρώτο προπονητήριο στίβου στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου!
Ακολούθησε μία λαμπρή εκδήλωση της ΕΠΣ Κυκλάδων στο επιβλητικό θέατρο «Απόλλων», το οποίο αποδείχθηκε μικρό για να χωρέσει όλους τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου των νησιών του Αιγαίου. Παίρνοντας το λόγο, αφού ευχήθηκε Καλή Χρονιά σε όλους, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, είπε στο σύντομο χαιρετισμό του: «Ο αθλητισμός και όλα τα αθλήματα σημαίνουν αλληλεγγύη, συνεργασία, αλληλοκατανόηση και άμιλλα! Όχι αντιπαλότητα, παρά μόνο στους αγώνες. Θέλω να ευχηθώ καλή πρόοδο στα παιδιά που παρευρίσκονται, να ευοδωθούν όλες τους οι προσδοκίες, να συνδυάζουν τον αθλητισμό με τις σπουδές τους και μέσα από τον αθλητισμό να γίνουν και καλοί άνθρωποι.

Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΠΣ Κυκλάδων, γιατί νομίζω πως με τον καλύτερο τρόπο τιμά τη μνήμη του Νίκου Παρίση, ενός ανθρώπου ο οποίος ζούσε για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Όσοι τον γνωρίσαμε, νομίζω πως έχουμε την ίδια άποψη: ήταν ένας αγνός άνθρωπος, ερασιτέχνης του αθλητισμού. Και θέλω να σας πω μέσα από την ψυχή μου, νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, γιατί σήμερα για άλλη μια φορά είδαμε πως υπάρχει και ένα άλλο ποδόσφαιρο. Αυτό που είδαμε στα δύο γήπεδα όπου έπαιζαν τα παιδιά. Υπάρχει δηλαδή αυτό το ποδόσφαιρο της αλληλεγγύης, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, σε αντίθεση με ένα άλλο μοντέλο, το οποίο το βλέπουμε και το οποίο μας περνά άλλα μηνύματα. Είναι πολύ άδικο να νομίζει ο κόσμος ότι το ποδόσφαιρο είναι μόνο αυτά τα δυσάρεστα που βλέπουμε στην… «Αθλητική Κυριακή». Ποδόσφαιρο είναι αυτό που κάνετε εσείς, ποδόσφαιρο είναι το λειτούργημα και η παιδαγωγική που ασκείτε. Ο αθλητισμός, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, ήταν ένας πυλώνας που κράτησε την ελληνική κοινωνία, όρθια, δεμένη και αλληλέγγυα. Ο αθλητισμός είναι καθρέφτης της κοινωνίας και πάντα είναι πρωτοπόρος και ό,τι γίνεται στον αθλητισμό, μετά το ακολουθούμε στους άλλους κοινωνικούς και οικονομικούς τομείς. Και τώρα, λοιπόν, στη μεταμνημονιακή εποχή, ο ελληνικός αθλητισμός και το ποδόσφαιρο οφείλουν να δείξουν και το δρόμο στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία. Στο ποδόσφαιρο έχουμε συναντήσει δύο ειδών ανθρώπους: αυτούς που ζουν από το ποδόσφαιρο κι εγώ αυτούς θέλω να τους αφήνω στην άκρη και αυτούς που ζουν για το ποδόσφαιρο. Εγώ με αυτούς θέλω να συνδιαλέγομαι και να συνεργάζομαι! Επειδή το αγαπούν κι επειδή θέλουν να προσφέρουν στον τόπο τους και στα παιδιά.

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν ένα μαγικό καλοκαίρι για τον ελληνικό αθλητισμό, με υψηλότατες επιδόσεις και μετάλλια, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο σε πάρα πολλά αθλήματα. Δυστυχώς, όπως ειπώθηκε εδώ νωρίτερα, το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει φύγει έξω από την «ομπρέλα» της ελληνικής Πολιτείας, όχι μόνο με ευθύνη της Πολιτείας, αλλά και γιατί κάποιοι εκείνη την εποχή επέλεξαν τη δική τους λογική… του δικού τους αυτοδιοίκητου. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να βοηθά η Πολιτεία τον ελληνικό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Αυτή τη στιγμή έχουμε δώσει από το υπουργείο Παιδείας 196 Ομοσπονδιακούς προπονητές σε όλες τις Ομοσπονδίες. Από την ΕΠΟ μας έχουν ζητήσει μόνο έναν. Όσους μας ζητήσετε θα σας τους δώσουμε. Υπάρχουν Ομοσπονδίες που έχουν πάρει και 20 και 25 Ομοσπονδιακούς προπονητές. Είμαστε στη διάθεσή σας. Έχουν αυξηθεί επίσης οι ώρες των απουσιών που δικαιολογούνται για αθλητές μαθητές που μετέχουν σε αγώνες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά των νησιών που πρέπει να ταξιδεύουν. Δεν κινδυνεύουν δηλαδή πλέον τα παιδιά μας είτε να μείνουν στην ίδια τάξη είτε να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις με υποδεέστερους όρους και συνθήκες απ’ ότι τα άλλα παιδιά στην υπόλοιπη χώρα. Το 2015 όταν ανέλαβα γενικός γραμματέας Αθλητισμού, τα έργα που βρίσκονταν σε εξέλιξη για το βόρειο και το νότιο Αιγαίο ήταν… μηδέν! Αυτή τη στιγμή στο βόρειο και στο νότιο Αιγαίο, έχουμε είτε σε εξέλιξη, είτε δημοπρατημένα, είτε για υπογραφή προγραμματικής σύμβασης 30 αθλητικές υποδομές! Πολλές από αυτές αφορούν το ποδόσφαιρο. Να σας πω ότι στη Λήμνο, στον Μούδρο, θα αποκτήσουν καινούριο γήπεδο. Να κατέβω λίγο πιο κάτω στο Πλωμάρι το 5 επί 5, στο Βαθύ που απέκτησε το 2015 ηλεκτροφωτισμό ή στη Χώρα, στα Κοντακέϊκα μπήκε επίσης στο πρόγραμμα, η Ικαρία για πρώτη φορά απέκτησε γήπεδο με χλοοτάπητα στον Άγιο Κήρυκο και τώρα ο Διαγόρας Ραχών θα αποκτήσει επιτέλους αποδυτήρια. Δεν το λέω για να πανηγυρίζουμε, αλλά είναι μία πραγματικότητα την οποία προσπαθούμε να την αλλάξουμε. Να κατέβω και πιο κάτω… έχουμε αυτή τη στιγμή 24 έργα που θα γίνουν στις Κυκλάδες, αλλά και στα Δωδεκάνησα.

Δεν θέλω να σας κουράσω απαριθμώντας σας, ένα προς ένα, τα γήπεδα που φτιάξαμε ή φτιάχνουμε. Θέλω να σας πω πως χάρηκα ιδιαίτερα για το γήπεδο της Ερμούπολης που φτιάξαμε γιατί είναι και ένας ιστορικός χώρος και επίσης απ’ ότι είδα όλο το κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο έχει διαπεράσει μέσα από αυτό το γήπεδο. Μιας και είναι και ο δήμαρχος εδώ, να σας πω ότι είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε για το στάδιο στα Πευκάκια, βέβαια αυτός είναι ένας στιβικός χώρος, για τον κλασσικό αθλητισμό. Είναι αδιανόητο η Ερμούπολη να μη διαθέτει έναν αθλητικό χώρο για το στίβο. Νομίζω ότι τελειώσαμε… έχουμε φάει τον γάιδαρο και μας έμεινε η ουρά. Αυτά ήθελα να σας πω. Μπορούμε και καλύτερα. Δεν λείπουν τα προβλήματα. Όλοι ξέρουμε τι θα πει νησιωτικότητα. Έχουμε ξεκινήσει το μεταφορικό ισοδύναμο για τα ατομικά αθλήματα σε πρώτη φάση, λυπάμαι που δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το κάνουμε και για τα ομαδικά, αλλά δεσμεύομαι ότι στο μέλλον θα το μελετήσουμε πολύ σοβαρά. Νομίζω έχουμε κάνει μια καλή αρχή!».

Τέλος, ο δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, δήλωσε:

«Το ποδόσφαιρο κυρίως στηρίζεται στη συνεργασία, στην ομαδικότητα, στην αλληλοκάλυψη. Στηρίζεται στην απόδοση του συνόλου και όχι στην ατομική απόδοση. Αυτό είναι ένα μήνυμα που περνάει το ποδόσφαιρο και θα ήθελα να σταθώ στη συνεργασία και να ευχαριστήσω αν μη τι άλλο, είναι ένα οφειλόμενο χρέος, την εξαιρετική συμβολή μέσα από μία πάρα πολύ καλή συνεργασία του υπουργείου Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Θα ήθελα, κύριε Συναδινέ, να σας ευχαριστήσω! Να ευχαριστήσω όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου, διότι η συμβολή σας ήταν καθοριστική όχι μόνο στη χρηματοδότηση, αλλά και στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην υποστήριξη σε όλα τα στάδια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον υφυπουργό Αθλητισμού, τον φίλο Γιώργο Βασιλειάδη, για την εξαιρετική και αποφασιστική συνεισφορά του στην πραγματοποίηση άλλου ενός πολύ σημαντικού έργου αθλητικής υποδομής για τη Σύρο και τις Κυκλάδες, του έργου της πλήρους ανακατασκευής του Σταδίου Πευκακίων, μία στιβική εγκατάσταση, ένα προπονητήριο, το οποίο μέσα από τη συνεργασία του Δήμου μας με το υφυπουργείο Αθλητισμού, είναι ήδη έτοιμη η προγραμματική σύμβαση, έχει εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις επόμενες αναμένεται ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, στη Σύρο να υπογράψουμε τη σύμβαση. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου προπονητηρίου, το οποίο θα δώσει διέξοδο στη νεολαία μας, αλλά και σε όσους επιθυμούν να αθλούνται στα αγωνίσματα του στίβου, διότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ήταν αδιανόητο να μην διαθέτει μία στιβική εγκατάσταση».

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν έναν μονόλογο του θεατράνθρωπου κ. Γιάννη Δεσύπρη, που ενσάρκωσε τον Γεώργιο Σουρή, κάνοντας μία ιστορική αναδρομή, αποτυπώνοντας ανάγλυφα την δημιουργία της Ερμούπολης, με την συνέχεια να βρίσκει την αναδρομή στο κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο που μετέδωσαν στο κοινό με άψογο τρόπο ο Παναγιώτης Κουλουμπής, ο Γιάννης Σιγάλας και η Κωνσταντίνα Κοσμά.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις στους χορηγούς και τους θεσμικούς φορείς, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με συγκινητικό τρόπο, καθώς η ΕΠΣ Κυκλάδων βράβευσε τον αθλητή Μιχάλη Κονδύλα, που αρίστευσε και εισήχθη στο πανεπιστήμιο, τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΣ Λέσβου κ. Φεργαδιώτη και τον «γίγαντα» του ποδοσφαίρου της Σύρου, Μανόλη Ζαράνη, που έλαβε την πλακέτα από τον πρώτο πρόεδρο της ΕΠΣΚ, Φώτη Πύργο.

Εκτός από τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό, και τον δήμαρχο Σύρου Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν επίσης ο βουλευτής Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γ. Λεονταρίτης και ο εντεταλμένος αντιδήμαρχος Αθλητισμού Γουλιέλμος Πρίντεζης.

ΑΠΕ ΜΠΕ


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien