«Προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ψηφιακή χάραξη της γραμμής αιγιαλού, η οποία βρίσκεται ήδη σε ώριμο στάδιο, και να συνεχιστούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού, οι οποίες κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και τα δημόσια έσοδα και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά επί της σημερινής κυβέρνηση» τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.
Η δήλωση της Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό:
Η Βουλή ψήφισε χθες μία σημαντικότατη νομοθετική παρέμβαση στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τον αιγιαλό. Είμαστε περήφανες/οι για αυτήν την παρέμβαση, η οποία είναι προϊόν δουλειάς αρκετά μεγάλου διαστήματος.
Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, κατοχυρώνεται πλέον ο αιγιαλός ως κορυφαίο περιβαλλοντικό αγαθό και ως κοινόχρηστο πράγμα, ανοιχτό και ελεύθερο στη χρήση όλων των πολιτών.
Με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό:
Για πρώτη φορά, ορίζεται ότι από το σύνολο της έκτασης της παραλίας, το 60% παραμένει ελεύθερο χωρίς ίχνος από ξαπλώστρες ή ομπρέλες!
Για πρώτη φορά, προβλέπεται ότι από το μέγιστο των 300 τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να παραχωρηθεί, το 40% θα μένει υποχρεωτικά ελεύθερο.
Για πρώτη φορά, ανάμεσα σε συνεχόμενες επιχειρήσεις στην παραλία, θα υπάρχει υποχρεωτικά μία ελεύθερη ζώνη 4 μέτρων!
Για πρώτη φορά, διασφαλίζεται ένα ελάχιστο όριο πλάτους παραλίας στα 30 μέτρα, σε συνάρτηση με τα τοπικά χωρικά σχέδια. Το μέχρι τώρα ισχύον πλαίσιο δεν όριζε ελάχιστο όριο, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις να μην υφίσταται καν κοινόχρηστη παραλία!
Για πρώτη φορά, οι ΟΤΑ θα πρέπει υποχρεωτικά να διασφαλίζουν την ελεύθερη, ασφαλή και άμεση πρόσβαση των ΑμεΑ στην παραλία.
Για πρώτη φορά, οι ΟΤΑ οφείλουν να παραχωρούν κάθε χρόνο το 10% των αιγιαλών που διαχειρίζονται με κριτήρια κοινωνικά ή εντοπιότητας ή και σε επιχειρήσεις μορφών κοινωνικής οικονομίας.
Για πρώτη φορά, επαναπροσδιορίζεται ο χαρακτήρας του παλιού αιγιαλού, περνά στη δημόσια κτήση από την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου στην οποία ανήκε πριν. Έτσι, αιγιαλός, παλιός αιγιαλός και παραλία αντιμετωπίζονται πλέον από την Πολιτεία ως ενιαίο οικοσυστημικό σύνολο.
Η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση αποτυπώνει το πνεύμα και τη φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης, της κυβέρνησης της Αριστεράς, για τα κοινόχρηστα περιβαλλοντικά αγαθά και τη διασφάλισή που πρέπει να απολαμβάνουν από τον νομοθέτη και την Πολιτεία.
Η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου προστασίας του αιγιαλού είναι πλέον στα χέρια των δημόσιων λειτουργών σε όλη τη χώρα, αλλά είναι και υπόθεση όλων μας.
Από την πλευρά μας, το επόμενο διάστημα, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ψηφιακή χάραξη της γραμμής αιγιαλού, η οποία βρίσκεται ήδη σε ώριμο στάδιο, και να συνεχιστούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες για την παραχώρηση της απλής χρήσης του αιγιαλού, οι οποίες κατοχυρώνουν τη διαφάνεια και τα δημόσια έσοδα και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά επί της σημερινής κυβέρνησης.