Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ > Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Ν. Σαντορινιού με τους φορείς της Θήρας

Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση του Ν. Σαντορινιού με τους φορείς της Θήρας

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Συνάντηση με τους φορείς της Σαντορίνης στο δημαρχείο του νησιού πραγματοποίησε ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος. Η κουβέντα ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική, ενώ οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα του νησιού. Αναλυτικά:

Ο Νίκος Νομικός, πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Θήρας τόνισε πως η Σαντορίνη είναι ένας μοναδικός προορισμός, ο οποίος προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ εξέφρασε το παράπονο του για το γεγονός, πως το νησί δεν έχει ένα αξιοπρεπές λιμάνι: «Έχουν δοθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για μελέτες και λιμάνι δεν υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια άποψη υποστήριξε και ο κ. Κανακάρης, πρόεδρος των λεμβούχων της Σαντορίνης.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός τάχθηκε υπέρ της κατασκευής νέου λιμανιού, σε μέρος που θα το αποφασίσουν οι φορείς και ο λαός της Σαντορίνης. Επιπλέον, τόνισε πως υπάρχουν διαθέσιμα 7 εκατομμύρια ευρώ για την επισκευή του Αθηνιού: «Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Αν έχουμε έτοιμη τη μελέτη σύντομα, θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες». Επίσης, επανέλαβε πως είναι ακατανόητο το γεγονός, ότι το λιμάνι παραδόθηκε το 2010 και λίγα χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ακατάλληλο….

Από τη μεριά του, ο βουλευτής των Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος ξεκαθάρισε πως δεν αντιτίθεται κάνεις στην αναγκαιότητα κατασκευής νέου λιμανιού, κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο δήμαρχος, Νίκος Ζώρζος.

Ο υφυπουργός καθησύχασε τους φορείς, λέγοντάς τους πως έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη για την επισκευή των δέστρων, οι οποίες εξυπηρετούν μικρά πλοία και μεγάλα γιοτ, τα οποία αποφέρουν έσοδα στην τοπική κοινωνία.

O Μανώλης Καραμολέγκος, πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων, αφού έθεσε το ζήτημα των υποδομών και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δήλωσε την αντίθεση του στο σύστημα ενοικίασης κλινών μέσω του AirBnΒ.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε πως εξετάζονται αρκετές προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού, καθώς το υπουργείο είναι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλο. Παρ’ όλα αυτά δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμες.

Όσον αφορά το AirBnΒ, τόνισε πως με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να ενοικιάζουν τα δωμάτιά τους μόνο για 60 ημέρες το χρόνο. Επίσης, υπενθύμισε πως έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής, ώστε να είναι πιο εύκολη η φορολόγηση τους. «Δεν μπορείς να απαγορεύσεις τo AirBnB, όμως πρέπει να το ρυθμίσεις» ήταν τα ακριβή λόγια του.

Ο Χρυσόστομος Ασίμης, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είπε πως είναι ανάγκη να προστατευτούν τα αρχαιολογικά μνημεία του νησιού, ενώ διαμαρτυρήθηκε για την μεγάλη κίνηση των δρόμων της Σαντορίνης. Επίσης, έθεσε το ζήτημα της στέγασης και του αυξημένου κόστους ζωής των δημοσίων υπαλλήλων.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε σε όλους, πως με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Πάνου Σκουρλέτη, πλέον οι δήμοι μπορούν να συνεισφέρουν στη στέγαση των δημόσιων υπαλλήλων, γεγονός που θα καταπολεμήσει την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών στις απομακρυσμένες κυρίως, περιοχές.

Όταν η συζήτηση επεκτάθηκε στα φορολογικά, ο Νεκτάριος Σαντορινιός τόνισε πως έχει γίνει μελέτη για την επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ και το θέμα στο μέλλον θα τεθεί προς συζήτηση με το οικονομικό επιτελείο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Λουκάς Λιγνός, πρόεδρος της επιτροπής ανέλκυσης του Sea Diamond. O Ν. Σαντορινιός τόνισε κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση δεν έχει παρατήσει το θέμα, όμως τα 150 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να γίνει η ανέλκυση του πλοίου, δεν είναι εύκολο να βρεθούν στις σημερινές δημοσιονομικές συνθήκες. «Θέλουμε το ναυάγιο να πάψει να είναι απειλή για τη Σαντορίνη» δήλωσε ο υφυπουργός.

Ο πρόεδρος των αλιέων, Κυριάκος Πρέκας εξέφρασε την αντίθεσή του στα GPS και στα ηλεκτρονικά ημερολόγια που είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν οι επαγγελματίες του κλάδου, ενώ οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ διαμαρτυρήθηκαν για το κόστος της διαβίωσης τους στο νησί.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Νησιωτικής πολιτικής δεσμεύτηκε πως οι καθηγητές θα έχουν 50% έκπτωση στο εισιτήριο του πρώτου τους προορισμού μετά τον διορισμό τους, ενώ οι εκπρόσωποι των δασκάλων ζήτησαν να εφαρμοστεί ηλεκτρονική ανάληψη υπηρεσίας, κάτι το οποίο ο Ν. Σαντορινιός δεσμεύτηκε πως θα το συζητήσει με τους αρμόδιους επί του θέματος.


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien