Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Οι δεύτερες σκέψεις που κάνουν στο Μαξίμου για τον χρόνο των εκλογών – Τα θετικά μέτρα και το άνοιγμα στο Κέντρο

Οι δεύτερες σκέψεις που κάνουν στο Μαξίμου για τον χρόνο των εκλογών – Τα θετικά μέτρα και το άνοιγμα στο Κέντρο

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Από την Κυριακάτικη kontranews

Την ώρα που η τολμηρή κίνηση Τσίπρα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, έδωσε πνοή στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της, στο Μαξίμου προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις τους, «ζυγίζοντας» παράλληλα τα υπέρ και τα κατά μιας πιθανής διεύρυνσης με την κεντροαριστερά. Ποιες είναι οι δύο κυρίαρχες απόψεις για τον χρόνο των εκλογών και τι μέλλει γενέσθαι με τους έξι εκτός ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Σε ποιες θετικές πρωτοβουλίες ποντάρουν από το Μαξίμου, για να αναστρέψουν το δημοσκοπικό κλίμα.

Αναλυτικά:

Παρά το ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κατηγορηματικά σε κάθε τους δημόσια εμφάνιση πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τετραετία και θα προκηρύξει τις εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο, από πολλούς θεωρείται ως πιθανότερο το σενάριο να στηθούν τετραπλές κάλπες τον Μάιο. Μάλιστα, αρκετοί εντός ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα ανέκοπτε την -δημοσκοπικά- ανοδική πορεία της ΝΔ, καθώς μια «γαλάζια» επικράτηση στις ευρωεκλογές ή στους περισσότερους δήμους θα έδινε μομέντουμ νίκης στην αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο θα μεταφράζονταν σε μεγαλύτερη επικράτηση το φθινόπωρο.

Πάντως όσο περνούν οι μέρες, οι φωνές που υποστηρίζουν την άποψη να στηθούν οι κάλπες τον Οκτώβρη δυναμώνουν, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν πως μέχρι τότε ο κόσμος πραγματικά θα έχει αντιληφθεί τις αλλαγές στην καθημερινότητα του από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη στην εφορία, ενώ με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, έρχονται δομικές αλλαγές στις πάγιες δόσεις της εφορίας (αναμένεται να αυξηθούν οι 12 και οι 24 δόσεις), με στόχο να ελαφρυνθούν οι πολίτες και να δοθεί η απαραίτητη ώθηση στην οικονομία. Πολλά στελέχη από το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου θεωρούν πως όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ήδη ψηφισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τη στήριξη των δανειοληπτών για δάνεια πρώτης κατοικίας, με την επιδότηση ενοικίου και με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου, θα επαναφέρουν την κυβέρνηση σε τροχιά εκλογικής νίκης.

Άλλωστε, από την κυβέρνηση απορρίπτουν εμφατικά τις δημοσκοπήσεις που συχνά πυκνά εμφανίζουν τη ΝΔ να έχει μέχρι και διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, οι κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν στην κατοχή τους κάνουν λόγο για διαφορά της τάξης των 3-4 μονάδων, ενώ σε κάποιες περιοχές (πχ Α’ Αθηνών) ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως προηγείται.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Την Παρασκευή το πρωί συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία της Κουμουνδούρου και επαναβεβαίωσε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να «επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα και να ενισχύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να κάνει πράξη τις μεγάλες πολιτικές, κοινωνικές και θεσμικές παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Στην ανακοίνωση που ακολούθησε, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση θα υλοποιήσει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με αριστερό και προοδευτικό πρόσημο, καθώς και όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη εξαγγελθεί […] Επίσης, θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Εκκλησία, με την οποία θα τεθούν σε νέες, ειλικρινείς βάσεις οι σχέσεις της με την Πολιτεία. Και, φυσικά, θα προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία περιλαμβάνει, εκτός από την αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, και μια σειρά από προοδευτικές αλλαγές στη λειτουργία των θεσμών, όπως και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των βασικών δημόσιων αγαθών».

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία», η οποία «βάζει τέλος στον εθνικισμό, στην αμφισβήτηση των συνόρων στην ατολμία και στη φοβικότητα δεκαετιών, ενώ ταυτόχρονα προάγει τη φιλία, τη συνεργασία και την ειρήνη», ενώ «διασφαλίζει την ιστορική και πολιτιστική παράδοση, το σεβασμό της ελληνικής κληρονομιάς και του πολιτισμού της αρχαίας Μακεδονίας».

ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Μετά το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μουσικής στις κεντροαριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, η ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας τονίζει πως «η Συμφωνία των Πρεσπών λειτουργεί ως καταλύτης για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και θέτει στην πράξη τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Ανάμεσα στον ορθό λόγο και την παραδοξολογία. Ανάμεσα στην πατριωτική ευθύνη και την πατριδοκαπηλία».

Στην ίδια ανακοίνωση πραγματοποιείται κάλεσμα στους «γνήσιους πατριώτες», στους «προοδευτικούς πολίτες», στους «βουλευτές, που υποστηρίζουν την εθνική γραμμή» και στις «πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», να μην στοιχηθούν πίσω από την ακροδεξιά ρητορική της ΝΔ.

Πριν δύο Κυριακές αποκαλύψαμε στην Κυριακάτικη Kontranews πως ετοιμάζεται κίνηση προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ από πασοκογενείς πολιτικούς. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις των Κρεμαστινού, Μπίστη, Ραγκούση, Παπαγιαννάκη και άλλων, δείχνουν πως οι γέφυρες έχουν ήδη αρχίσει να χτίζονται.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΙ – ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΩΝ

Από την αντιπολίτευση κάνουν λόγο για κυβέρνηση-κουρελού και για «ανταλλάγματα» μετά τη στήριξη των έξι βουλευτών εκτός ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως διαψεύδουν τις φήμες για υπόγειες συναλλαγές. Όπως δηλώνει σήμερα στην εφημερίδα μας η Ράνια Σβίγκου «οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποφάσισαν ότι είναι πιο σημαντική η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου, από οποιαδήποτε μικροπολιτική σκοπιμότητα». Τι μέλλει γενεσθαι όμως με το πολιτικό μέλλον αυτών;

Ανέκαθεν ο Σπύρος Δανέλλης είχε καλές σχέσεις με την Κουμουνδούρου, οπότε δεν θα εκπλήξει κανέναν αν τελικά βρεθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, Βέβαια, υπάρχει και η πιθανότητα να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος στο Ηράκλειο.

Η Έλενα Κουντουρα φαίνεται ότι θα διατηρήσει τη θέση της στο υπουργείου Τουρισμού (άλλωστε κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχημένη) και αναμένεται να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Σε υπουργικές θέσεις θα παραμείνουν και οι Παπακώστα και Κόκκαλης, ενώ άγνωστο είναι το μέλλον του Κώστα Ζουράρι. Βέβαια, για να τοποθετηθεί ο οποιοσδήποτε στα ψηφοδέλτια θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα όργανα του κόμματος, τα οποία ίσως εκφράσουν αντιδράσεις αν κάποιοι δεν στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών…

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, ως το τέλος του Ιανουαρίου, θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Βούτση θα ψηφιστεί ακόμα «η στρατηγική διεκδίκησης, σε νομικό, διακρατικό, διακοινοβουλευτικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα».Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien