Aigaio365 > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Οι αξιότιμοι φίλοι του κ. Χριστοφοράκου

Οι αξιότιμοι φίλοι του κ. Χριστοφοράκου

Χρήστος Κυμπιζής
Δημοσιογράφος

Από την Κυριακάτικη Kontranews

Συνεχείς επικοινωνίες και ραντεβού του φυγόδικου Μιχάλη Χριστοφοράκου με υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη αλλά και με μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη αποκαλύπτουν τα ημερολόγια τεσσάρων ετών που παρουσίασε στην κατάθεση της ενώπιον του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, η γραμματέας του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens Ελλάδος, Αικατερίνη Τσακάλου. Μάλιστα, τα ημερολόγια και τα λεγόμενα της κ. Τσακάλου περιλαμβάνονται σε ειδικό φάκελο στη σχετική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή για την υπόθεση C4i.

Η συγκεκριμένη κατάθεση έγινε πριν από έναν χρόνο, όταν άνοιξε η έρευνα για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, έπειτα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, λόγω των δημοσιευμάτων που αποκάλυπταν τη μαρτυρία του πρώην προέδρου της εταιρείας όπλων Thales Engineering & Consulting, Μισέλ Ζοσεράν, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε πως η εταιρεία του έχασε τον διαγωνισμό για το C4i, “επειδή δωροδόκησε χαμηλά”, την ώρα που οι Αμερικανοί της εταιρείας SAIC (συνεταίρος της Siemens), “στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό”.

Σύμφωνα με την κατάθεση της κ. Τσακάλου, αλλά και με τα όσα περιλαμβάνονται στα ημερολόγιά της, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε συχνές επαφές με κορυφαία στελέχη του πολιτικού συστήματος, την περίοδο όπου άνοιγαν οι φάκελοι με τις προσφορές των εταιρειών για τον διαγωνισμό. Πιο συγκεκριμένα:

Το 2001 έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλες τηλεφωνικές κλήσεις και συναντήσεις του κ. Χριστοφοράκου με τον Θεόδωρο Τσουκάτο, “κατόπιν πρωτοβουλίας είτε του πρώτου, είτε του δεύτερου”. Υπενθυμίζεται πως δυο χρόνια νωρίτερα, ο κ. Τσουκάτος φέρεται να είχε λάβει ένα εκατομμύριο ευρώ μάρκα (περίπου 420.000 ευρώ) από τη Siemens, τα οποία, κατά δήλωση του ίδιου, κατέληξαν κατ΄ ευθείαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που είναι ενδεικτικό των στενών σχέσεων του πρώην βουλευτή επικρατείας με τον κ. Χριστοφοράκο.

Τον Οκτώβριο του 2002, φαίνεται πως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος είχε συνεχείς επαφές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον τότε υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου και τον τότε Γενικό Γραμματέα, Σπύρο Τραυλό. Μάλιστα, σε μία από τις συναντήσεις, φαίνεται πως είχε παραβρεθεί και ο τεχνικός σύμβουλος της SAIC, Στίβεν Βάις. Τα ημερολόγια της κ. Τσακάλου αποκαλύπτουν πως οι συναντήσεις συνεχίστηκαν και τον Νοέμβριο, τόσο με τον Γιάννο Παπαντωνίου, όσο και με τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη. Στις 18 Νοεμβρίου ανοίγουν οι φάκελοι με τις προσφορές για τον διαγωνισμό και φαίνεται πως η προσφορά της Thales Raytheon αποδεικνύεται καλύτερη από εκείνη της SAIC. Δυο μέρες αργότερα, ο Θεόδωρος Τσουκάτος προτρέπει τον κ. Χριστοφοράκο να επικοινωνήσει με τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ κανονίζονται νέες συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Εθνίκης Άμυνης. Ολο αυτό το διάστημα, στην ατζέντα της Αικατερίνης Τσακάλου εμφανίζεται και το όνομα του τότε αντιπροέδρου της Βουλής, Κώστα Γείτονα.

Την περίοδο 2001-2003 φαίνεται πως είναι πολύ τακτικές οι επαφές του κ. Χριστοφοράκου με τον τότε υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χρήστο Βερελή, ενώ στα ημερολόγια αναφέρεται και το όνομα του πρώην Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Άμυνας, Γιάννη Σμπώκου, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή κατηγορούμενος για μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα. Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2003 καταγράφονται εννέα συναντήσεις Τσουκάτου-Χριστοφοράκου, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται ως η πιο παραγωγική για τη Siemens στην Ελλάδα.

Με βάση τα όσα κατέθεσε η Αικατερίνη Τσακάλου, φαίνεται πως ο Μιχάλης Χριστοφοράκος τον Μάρτιο του 2003 πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στη γενέτειρα του Κώστα Σημίτη, στην Ηλεία. Ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής εντόπισε στα επίμαχα ημερολόγια το όνομα “Βασίλης Κανελακόπουλος” με τη διευκρίνιση “Κορακοχώρι Ηλείας”. Η πρώην γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου υποστήριξε πως δεν θυμόταν το συγκεκριμένο όνομα, όμως δήλωσε πως ίσως να πρόκειται για τον χειριστή του ελικοπτέρου που πραγματοποίησε το συγκεκριμένο ταξίδι. Πάντως είναι άγνωστο το αν στο ελικόπτερο επέβαινε ο πρώην πρωθυπουργός ή αν είχε την οποιαδήποτε ανάμιξη…

Κατά το ίδιο διάστημα φαίνεται πως υπήρξαν επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου και με στελέχη της ΝΔ. Στα ημερολόγια καταγράφονται περίπου είκοσι συναντήσεις με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ υπάρχουν και αναφορές στα ονόματα των Μητσοτάκη και Σαμαρά. Οι επαφές του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Siemens Ελλάδος, με τα «γαλάζια» στελέχη φαίνεται να αυξάνονται μόλις η Ν.Δ. κερδίζει τις εκλογές το 2004.

Οι καταθέσεις Πέζα και Βασιλάκου που “καίνε” την κυβέρνηση Σημίτη

Εκτός από τα όσα φέρεται να έχει καταθέσει ο κ. Ζοσεράν, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κατάθεση του τότε αντιπροέδρου της Ratheon (που είχε την ευθύνη μάρκετινγκ της Thales), Παύλου Πεζά. Ο ίδιος υποστήριξε πως η εταιρεία του κατέθεσε την πιο συμφέρουσα προσφορά, και πως με βάση τη βαθμολογία που πήρε, θα ήταν λογικό να ανατεθεί σε αυτήν το έργο ή έστω να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους αρμοδίους. Επιπλέον, τόνισε πως όταν οι δύο κοινοπραξίες κλήθηκαν να καταθέσουν νέες προσφορές, η προσφορά της SAIC Siemens έτυχε (!) να ήταν ακριβώς η ίδια με το κονδύλι που είχε υπολογίσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το έργο.

Ο κ. Πεζάς σημείωσε πως δεν μπορεί να αποδείξει αν όντως δωροδοκήθηκαν οι Σημίτης, Παπαντωνίου, Μαλέσιος, Παπανδρέου ή οποιοσδήποτε άλλος, όμως τονίζει πως με βάση την κοινή λογική, δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν οι παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προμηθειών που ο ίδιος καταγγέλλει, χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο άλλο κίνητρο πέραν του χρηματισμού. «Εάν αυτό είχε συμβεί στις ΗΠΑ, ολόκληρα υπουργεία θα είχαν μπει στη φυλακή», είπε χαρακτηριστικά…

Πρόσωπο κλειδί για την υπόθεση φαίνεται πως είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Εξοπλισμών από το 2006 μέχρι το 2010, Ευάγγελος Βασιλάκος, ο οποίος εμφανίστηκε οικειοθελώς στον αρμόδιο ανακριτή και συνέδεσε ευθέως τον Γιάννο Παπαντωνίου με τις μίζες για το C4i, ενώ υποστήριξε ότι ο Κώστας Σημίτης γνώριζε τις παράνομες δοσοληψίες. “Θεωρώ ότι τα πολιτικά πρόσωπα που ασχολήθηκαν με την υπόθεση γνώριζαν λεπτομέρειες για την προμήθεια του C4i σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι γνώριζαν πάνω κάτω τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος και γνώριζαν το οικονομικό μέρος της προμήθειας” δήλωσε και συνέχισε:

“Δεν μπορώ να γνωρίζω ποσά ή τον τρόπο με τον οποίον χρηματίστηκαν, αλλά θεωρώ αδύνατον, πρώτον, να μη γνώριζαν ότι υπήρχαν παράνομες πληρωμές και δεύτερον, μου είναι δύσκολο να συγκεράσω συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες με οικονομικά μεγέθη. Το τίμημα που θα εισέπραττε η SAIC από αυτή τη σύμβαση ήταν περίπου 157.000.000 €. Το υπόλοιπο ποσό των 98.000.000 € θα το λάμβανε η SIEMENS. Το ποσό των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ανατέθηκε στη SIEMENS ήταν περίπου 80.000.000 €. Η διαφορά των 18.000.000 €, που αναφέρεται στη SIEMENS, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για παράνομες πληρωμές”. Ο κ. Βασιλάκος τονίζει πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει “αν ο Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την προμήθεια του C4i”, αλλά θεωρεί “αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές από τον Χριστοφοράκο”.

Για “σκοπιμότητες” και “παρακράτος” κάνουν λόγο Σημίτης και ΚΙΝΑΛ

«Είναι επικίνδυνο για τη χώρα ο δημόσιος βίος να σύρεται στο βούρκο της συκοφαντίας και της λασπολογίας ενώ η κρίση είναι ακόμα παρούσα. Οι σκοπιμότητες της προεκλογικής περιόδου δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες ανάλογες με αυτές που ζήσαμε και πληρώσαμε το 2015. Χρέος των κυβερνώντων είναι να παράγουν πολιτική για το μέλλον και όχι λάσπη για το παρελθόν. Όπως έχω δηλώσει, προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου δεν με αγγίζουν» αναφέρει σε δήλωση του ο Κώστας Σημίτης, ενώ από το Κίνημα Αλλαγής κάνουν λόγο για “σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού παρακράτους” τα οποία “θα πέσουν στο κενό”.Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien