Aigaio365 > ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ > Ο κοινωνικός αυτοματισμός θα μας κάψει

Ο κοινωνικός αυτοματισμός θα μας κάψει

Κι όμως ενώ οι πυροσβέστες έδιναν για τρεις μέρες τη μάχη, υπήρχαν κάποιοι, που από τον καναπέ ή την ξαπλώστρα της παραλίας τους κατηγορούσαν ότι είναι στο δημόσιο

Της Βίκυς Σαμαρά από το News247

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα το διαδίκτυο έχουν ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι μπορείς να διαβάσεις απόψεις ανθρώπων που στην πραγματική ζωή δε θα συναντούσες ποτέ και των οποίων η κοσμοθεωρία διαφέρει πολύ από τη δική σου. Το κακό είναι, το ίδιο ακριβώς: Ότι διαπιστώνεις πως ακόμη και μερικά αυτονόητα πράγματα, δεν είναι αυτονόητα για όλους.

Φίλος λέει χαριτολογώντας, με αρκετή δόση σαρκαστικής υπερβολής: “Ποτέ δε διαβάζουμε σχόλια στο διαδίκτυο για να μη χάσουμε την εμπιστοσύνη μας στην ανθρωπότητα”. Αυτό πάθαμε και τις τρεις προηγούμενες ημέρες, όταν οι πυροσβέστες έδιναν τη μάχη με τις φωτιές και κάποιοι, πιθανότατα από τον καναπέ ή την ξαπλώστρα της παραλίας, εξέφραζαν την… ενόχληση τους γιατί τα ΜΜΕ (και η πλειοψηφία -εκτιμούμε- της κοινωνίας) δήλωναν στήριξη στους ήρωες, που πέφτουν στις φλόγες για χάρη μας.

Ορισμένοι νομίζουν ότι οι πυροσβέστες δουλεύουν δύο μήνες το χρόνο και κάθονται τους υπόλοιπους δέκα. Λησμονούν ότι το χειμώνα οι πυροσβέστες είναι αυτοί που καλούνται σε τροχαία, εγκλωβισμούς, πλημμύρες, είναι αυτοί που θα αναζητήσουν επιζώντες σε σεισμό ή αεροπορικά, που θα ψάξουν άτομα που θα χαθούν σε δασικές και μη περιοχές, αυτοί που θα έρθουν ακόμη και για τη γάτα που κόλλησε στο δέντρο.

Εκτός αν θέλουν να βάζουμε φωτιές στα δάση και τους υπόλοιπους δέκα μήνες, για να μην είναι οι πυροσβέστες “αργόμισθοι”. Και ειρήσθω εν παρόδω, φωτιές ανάβουν και το χειμώνα και μέσα στις πόλεις: Εκτός από τα δάση ενίοτε αρπάζουν φωτιά και τα σπίτια.

Κάποιοι άλλοι έλεγαν ότι αυτή είναι η δουλειά τους για την οποία πληρώνονται (αγνοώντας τις περικοπές που και οι πυροσβέστες έχουν υποστεί στα μνημονιακά χρόνια) και ότι στο κάτω κάτω της γραφής είναι στο δημόσιο.

Βέβαια για κάθε τέτοιο σχόλιο υπήρχαν δέκα που απαντούσαν. Θα ήταν λάθος όμως να απορρίψουμε τα σχόλια αυτά ως ανοησίες ή ανακαλώντας τη γνωστή ρήση του Κλιντ Ιστγουντ για τις απόψεις. Γιατί αποτελούν άλλη μία ένδειξη κοινωνικού αυτοματισμού, που έχει περάσει βαθιά ως τρόπος σκέψης στην κοινωνία. Τόσο βαθιά που χάνουμε καμία φορά το δάσος που καίγεται και βλέπουμε το δέντρο.

Οι άνθρωποι καμία φορά ενοχλούνται όταν βλέπουν να αναγνωρίζονται οι δυσκολίες και οι θυσίες των άλλων. Θέλουν να φωνάξουν ότι κι εκείνοι περνούν δύσκολα. Όμως πως να το κάνουμε, η δουλειά του Πυροσβέστη είναι πιο δύσκολη, πιο επικίνδυνη και πιο σημαντική από πολλές άλλες.

Ο κοινωνικός αυτοματισμός πληγώνει συνολικά εν τέλει την κοινωνία. Το μίσος απέναντι σε ό,τι είναι δημόσιο και το ανάθεμα έτσι γενικά στους δημοσίους υπαλλήλους, που μπαίνουν όλοι μαζί στον ίδιο ντορβά. Όμως εάν δε μπούμε σε παράλογες λογικές Τζήμερου, να ιδιωτικοποιήσουμε ή να δώσουμε προς εκμετάλλευση και τα δάση με το φοβερό επιχείρημα ότι δε θα καίγονται (θα τα χτίζουν κατευθείαν προφανώς, οπότε θα γλυτώνουμε και τον κόπο), δημόσια Υπηρεσία με το ύψιλον κεφαλαίο προσφέρουν οι πυροσβέστες.

Ευτυχώς όλα τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί στάθηκαν στον ηρωισμό των πυροσβεστών. Δυστυχώς βέβαια μόνο ο ηρωισμός δε φτάνει, χρειάζονται και τα μέσα και η ανταμοιβή, αλλά αυτό είναι μία αλλη μεγάλη κουβέντα.
Υπάρχουν όμως και αυτοί όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης που διαμαρτυρόταν γιατί η κυβέρνηση αντί να προσλάβει συμβασιούχους δεν αγόρασε νέα αεροσκάφη, αλλά δεν είχε ψηφίσει τη μονιμοποίηση των πενταετών, προφανώς διότι τα αεροσκάφη θα σβήνουν μόνα τους χωρίς πυροσβέστες τις φωτιές. Αλλά οι προσλήψεις πυροσβεστών έρχονται σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που ποντάρει στον κοινωνικό αυτοματισμό- τον οποιο βέβαια έχουν χρησιμοποιήσει και χρησιμοποιούν πολιτικοί και κυβερνήσεις όλων των… αποχρώσεων.

Αυτή η λογική δηλητηριάζει την κοινωνία. Η λογική ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι συλλήβδην είναι εχθροί τον ιδιωτικών υπαλλήλων και το αντίθετο. Η λογική ότι κάποια άλλη κοινωνική και επαγγελματική ομάδα είναι βολεμένη, συνδικαλισμένη, έλα μωρέ αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες βγάζουν λεφτά και φοροδιαφεύγουν, έλα μωρέ οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται βρέξει χιονίσει και κάθονται, η λογική ότι δεν είμαστε όλοι εργαζόμενοι και συμπολίτες στην ίδια κοινωνία, αλλά ζητάμε πρωτίστως να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αντί να συνεργαστούμε μαζί του.

Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien