Aigaio365 > ΚΥΚΛΑΔΕΣ > ΣΥΡΟΣ > Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο Επιμελητήριο Κυκλάδων για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στο Επιμελητήριο Κυκλάδων για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών

Δελτίο Τύπου των βουλευτών Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγου και Νίκου Συρμαλένιου:

Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου το Επιμελητήριο Κυκλάδων πραγματοποίησε στη Σύρο -και σε σύνδεση με τα γραφεία του στα υπόλοιπα νησιά- ημερίδα παρουσίασης του νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών μετά τις πρόσφατες αλλαγές, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Φώτη Κουρμούση.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, όπως επίσης και ο συντονιστής της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Σύρου και μέλος της ΝΕ Κυκλάδων, Αλέξανδρος Σπόντης.

Ο κ. Φ.Κουρμούσης αναφέρθηκε κατ΄αρχήν στα δύο βασικά εργαλεία που έχουν οι πολίτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, που είναι ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη και ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός.

Όπως ανέφερε, κοινή αρχή και των δύο, σύμφωνα με τους νόμους, είναι ότι καθένας πληρώνει μόνο αυτό που μπορεί ανεξάρτητα από τι χρωστάει. Αξιολογούνται τα έσοδα και τα έξοδα του, ποιες είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης του νοικοκυριού, ποιες είναι οι λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης και ό,τι περισσεύει, αφού αφαιρεθούν αυτά τα έξοδα, διακανονίζονται και μοιράζονται στους πιστωτές. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των χρεών είναι ότι αυτή δεν γίνεται εσαεί, υπάρχει κάποιο τέλος. Σύμφωνα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, για το δημόσιο πληρώνεις για 10 χρόνια (120 δόσεις) και όποιο ποσό υπολείπεται μετά τα 10 χρόνια, διαγράφεται, είτε είναι πρόστιμα είτε προσαυξήσεις είτε ακόμη και αρχικό κεφάλαιο. Για τα χρέη προς τράπεζες, πληρώνεις έως 20 χρόνια και μετά το υπολειπόμενο ποσό επίσης διαγράφεται, ενώ, ανάλογα και στο νόμο Κατσέλη, ο δικαστής μπορεί να δώσει έως 20 χρόνια αποπληρωμής και το υπόλοιπο ποσό διαγράφεται. Ο κ. Κουρμούσης επεσήμανε ότι για να μπορέσει κάποιος να επιτύχει αυτά τα ευνοϊκά οφέλη, γίνονται έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κρυμμένη περιουσία, προκειμένου να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Κουρμούσης ανέφερε ότι, επειδή τα τελευταία χρόνια οι πιστωτές έχουν γίνει αρκετά επιθετικοί, βγάζουν κατασχετήρια, πλειστηριασμούς κλπ, αμέσως μόλις υποβάλει αίτηση ο πολίτης σε οποιονδήποτε από τους δύο νόμους, αυτομάτως το κράτος παρέχει προστασία, σταματάνε και οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις λογαριασμών, και προέτρεψε τους πολίτες που έχουν οφειλές να κάνουν άμεσα αίτηση, ώστε να τύχουν αυτής της προστασίας και στη συνέχεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη ρύθμιση των χρεών τους.
Στη συνέχεια συνομίλησε με πολίτες, λογιστές και ελεύθερους επαγγελματίες από την Άνδρο, τη Νάξο, την Πάρο και την Τήνο, δίνοντας εξατομικευμένες απαντήσεις και συμβουλές, απάντησε σε πολλά ερωτήματα που είχαν κατατεθεί ηλεκτρονικά, ενώ έδωσε και αριθμητικά στοιχεία για την πορεία και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι σε 1.000 υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού, έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, έχει επέλθει κούρεμα των οφειλών και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης και των δόσεων, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν υποβληθεί σε διάστημα περίπου τριών μηνών, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, 5.200 νέες αιτήσεις, καθώς από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχουν πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα του μηχανισμού τα αναγκαία δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή, γεγονός που άρει τις δυσκολίες που είχαν οι οφειλέτες στην συγκέντρωση των δικαιολογητικών.

Το νέο αυτό δεδομένο κινητοποίησε πολλούς οφειλέτες και έτσι συνολικά και μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μέσα σε αυτό το διάστημα περί τις 50.000 επιχειρήσεις.

Το πλήρες βίντεο της εκδήλωσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε ΕΔΩ


Σχετικά άρθρα


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien